coronan · resor

UD:s avrådan från alla utrikes resor förlängd till 15 juli

4dd45e96-057e-450f-b551-96c890bb779f
Idag meddelarde statsministern och utrikesministern på en pressträff att UD:s avrådan från alla utrikes resor förlängs till 15 juli.

Orsaken är att UD bedömer att det inte kommer att vara säkert att resa utomlands främst eftersom det inte kommer att vara säkert att man kan ta sig hem igen. Utrikesminister Ann Linde, chef för UD, säger att det inte alls är säkert att man kommer att kunna resa efter den 15 juli heller, men att det är den enskilde som själv fattar beslut kring hur man vill göra med sin planering. Det finns även en liten öppning för att avrådan kan komma att hävas innan den 15 juli.

En avrådan från utrikes resor från UD innebär inget absolut förbud att resa. Formellt gäller rörelsefrihet, men om du väljer att resa gäller oftast inte din reseförsäkring. Du kan då knappast heller räkna med något stöd från UD om du hamnar i knipa.

Samtidigt som detta meddelas lättas avrådan från inrikes resor, eller kanske snarare förtydligas så att det är tillåtet att göra kortare resor på en till två timmar med bil. Men som inte innebär nya sociala kontakter, större sociala sammanhang eller att man träffar äldre personer.

En slutgiltig bedömning om vad som kommer att gälla för regler kring olika typiska sommaraktiviteter just denna sommaren kommer Folkhälsomyndigheten med i början av juni.

Det senaste är också att EU-kommissionen idag har presenterat ett förslag på hur vi ska kunna semestra inom EU i sommar, trots den pågående coronakrisen.

”Det kommer inte att vara en normal sommar för någon av oss. Men om vi alla gör det vi ska så behöver vi inte möta en sommar hemma”, säger Margrethe Vestager, EU-kommissionens verkställande vice ordförande, enligt Aftonbladet. Resandet föreslås öppnas i tre olika steg, eller faser. Fas 0 befinner vi oss i nu, med strikta restriktioner och reseförbud. Fas 1 är att lättnader ska göras mellan regioner, områden och länder med liknande coronasituation. Fas 2, den sista, kan slutligen införas och innebär att reseförbuden helt kan lyftas, även om nödvändiga hälsoåtgärder fortfarande är på plats. Något datum när detta kan ske nämns dock inte.

Vad som är klart är att alla som reser måste vara helt friska. ”Ingen ska resa om de är sjuka eller har symtom”, säger Margrethe Vestager. Det kommer vidare att krävas att alla bär munskydd på flygplan och flygplatser och att biljettköp och incheckningar i ska göras online.

Greklands turistminister har tidigare läckt att de planerar för att tillåta utländska turister på öarna redan i sommar. Förslaget går ut på att alla passagerare på flyg till Grekland ska ha testats för coronavirus eller antikroppar senast 72 timmar före avfärd. Utan intyg på detta får de inte gå ombord. Att endast förpackade mellanmål får serveras på flyget. Att ett ”karantänhotell” ska finnas på alla turistorter, dit smittade resenärer kan föras. Att alla hotell ska ha kontrakt med läkare som avgör om någon gäst behöver testas. Inga bufféer får serveras på restauranger eller hotell, utom till små sällskap. Exakta regler för hur nära varandra solstolar får stå kommer att presenteras. Och att all grekisk hotellpersonal ska få särskild utbildning i hygien. Men frågan är om strategin är  genomförbar i praktiken. I Sverige är det inte möjligt för personer utan symtom att få testa sig hos regionerna. Och att de skulle göras undantag från nu gällande regler för att testa folk inför solsemestrar är inte så särskilt troligt. Och de komersiella tester som finns är dyra och dessutom ifrågasatta vad gäller kvaliteten.

Island funderar, enligt en enligt uppgift jag sett, att öppna för turister redan den 15 juni. Tanken skulle vara att testa alla som ankommer på flygplatsen för coronavirus.

Men det räcker det ju inte, för de flesta av oss, med att det land du ska resa till tar emot turister från Sverige. Svenska UD behöver ju också ha tagit bort sin avrådan från utlandsresor, eller inte ha förlängt den ytterligare. Och statsminister Stefan Löfven har flera gånger uttalat att det inte är läge för några utlandsresor i sommar. Men några formella beslut från UD om tiden efter 15 juli finns inte än. Men fram till det datumet avråder alltså UD nu från alla icke nödvändiga resor till alla världens länder.

Förmodligen ett klokt beslut. Men ändå ack så trist. :(

7 kommentarer på “UD:s avrådan från alla utrikes resor förlängd till 15 juli

  1. Grekland har inte meddelat utan de ville avvakta diskussionerna i Bryssel. Det var turistministern som läckte och för detta har han fått reprimand från premiärministern (som är ganska trött på turistministeriet eftersom detta var fjärde gången ministeriet läckte…). Vi får avvakta vad regeringen här i Grekland offentliggör.

  2. Ja detta är både trist och förfärligt men viktigast är att vi får styr på denna förbaskade pandemin. Nog längtar man efter att få ge sig iväg till sol och värme. Kan bara hoppas att vi får en fin sommar att njuta av hemma.
    Allt gott ! Åse

  3. Jag tycker om att resa och har rest mycket de senaste åren. Jag vill mycket gärna resa igen. Men jag måste tillstå att jag, trots det, reagerar ganska skarpt på Margrethe Vestagers formulering ”Men om vi alla gör det vi ska så behöver vi inte möta en sommar hemma” (om hon nu är korrekt citerad i Aftonbladet). Behöver inte möta en sommar hemma? Det låter som om det vore ett öde värre än döden. Och det vägrar jag tro att det är. Fastän jag är ressugen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s