listor · resor

7 sanningar om resor sommaren 2018

Strand på Jersey

Vad hinner man med på en sommar? Massor. Så pass att den svårligen låter sig sammanfattas. Istället för att försöka sammanfatta allt jag varit med om i kronologisk ordning drar jag här några slutsatser om resor och semester baserat på mina upplevelser av sommaren 2018. Närmare bestämt 7 sanningar:

1 Tågsemester i Europa fungerar – trots allt
Jag hade länge närt drömmar om en tågsemester till Frankrike i sommar. Men det såg nästan lika länge hopplöst ut. Tågsemester i Europa blev nämligen sommarens snabbast växande resetrend sedan ett antal kändisar på nyåret deklarerat att de tänker sluta flyga. För klimatets skull. Problemet blev bara att få tag på tågbiljetter. Ett tag såg det omöjligt ut. Den resebyrå i Kalmar som många rekommenderar för tågbokningar hann inte med att svara i telefon eller per mejl. Men efter mycket strul lyckades jag boka våra biljetter själv via internet. Själva tågresorna fungerade sedan i huvudsak bra. Lite strul bara. Slutsatsen är att det fungerar att semestra med tåg i Europa men att det borde kunna fungera mycket smidigare. Framförallt med biljettförsäljningen. Och fler nattåg skulle också önskas. Jag hittade inga som passade för vår resa som inte redan var fullbokade.

Albin åker tåg

2 Det är klokt att planera noga
En nygammal slutsats är att du kan aldrig planera för mycket. Inför vårt besök vid Mont Saint-Michel hade jag läst på om tidvattnet och visste vilka dagar vi helst borde vara där för att verkligen få uppleva ön som just en ö. Nu fungerade inte de dagarna för oss och jag valde istället näst bäst. Det fungerade ändå bra och vi fick se vattnet komma in och omringa ön för en kort stund. En noggrann planering innebär verkligen inte att all tid på en resa ska vara intecknad däremot. Tvärtom måste det finnas utrymme för både vila och improvisation också. På Jersey till exempel hittade vi både till en medeltida borg och till en fin badvik. Ingen av dem hade vi sett ut innan vi var på ön.

Mont Saint Michel vid högvatten

3 Airbnb fungerar alldeles utmärkt
Trots att vi reser mycket har vi aldrig förut bokat via Airbnb som erbjuder uthyrning av rum, hela lägenheter eller hus som tillhör privatpersoner. Men nu har vi alltså gjort vår allra första test av appen och tjänsten. Det var i Saint-Malo i Bretagne som vi bodde i en mycket prisvärd lägenhet. Vill du också prova Airbnb för första gången och få 360 kr i rabatt på första bokningen? Använd då den här länken.

Utsikten från lägenheten i Saint-Malo

4 Maten en allt dyrare del av resans pris
Under vår tågsemester i Europa och även senare under en resa till USA konstaterade vi igen något som vi märkt förut: Att äta på restaurang i utlandet blir bara dyrare och dyrare. Förr behövde vi inte ens räkna med den kostnaden, för äta skulle vi göra ändå, och det var ofta billigare att äta ute i till exempel Sydeuropa än att köpa mat i affären hemma. Det där är inte sant längre. Snabbmat kan du ofta få billigt fortfarande men annars är kostnaden för mat en allt viktigare del av resans pris. Väljer du att köpa maten i livsmedelsbutiker och laga själv kommer så klart saken i ett annat läge.

Mullers Frittes kostar runt hundralappen för en portion

5 Generationsresa till storstad funkar fint
Vi åkte 17 personer i blandade åldrar till New York, Washington DC och Niagarafallen. Från yngst som var 10 år till äldst som var 75. Skulle det fungera att åka så många i grupp i en storstad? Svar: Ja, det fungerade alldeles utmärkt! Vi delade på oss efter intressen ibland men gjorde också en hel del tillsammans. En sak att notera är att förflyttningar ibland tar lite längre tid när man är så många. Ungdomarna som är kusiner och ”plastkusiner” med varandra uppskattade nog mest av alla att resa på det här sättet.

Min pappa med sambo och alla deras barnbarn vid Capitolium

6. Hemester är inte fel
Det är otäckt med bränderna och obehagligt att denna torra, varma sommar är en föraning om vart åt det barkar med den globala uppvärmningen. Samtidigt är Sverige väldigt vackert i fint väder. Många som brukar vänta till sista minuten att boka resor har nog valt att stanna hemma den här sommaren. Semester på hemmaplan. Hemester. Inte alls fel. Särskilt med tanke på det framtida klimatet. Här hemma i Karlshamn är solnedgångar vid Sternö Sandvik något att njuta av för den som väljer att hemestra.

Sternö Sandvik i Karlshamn

7. Sveriges finaste strand är ingen hemlighet längre
Jag erkänner. Det är jag som har avslöjat hemligheten att stranden mellan Knäbäckshusen och Stenshuvud på Österlen i Skåne är Sveriges vackraste. Jag ber om ursäkt till alla som haft denna strand som en välbevarad hemlighet. Ett av mina blogginlägg om den stranden, från 2015, är mitt mest lästa inlägg i år. Och om du bildgooglar efter ”Sveriges finaste strand” så syns en av mina bilder från Knäbäckshusens strand högt upp bland resultaten. Ingen hemlighet längre. Å andra sidan tycker jag inte att det är mer än rätt att fler får möjlighet att se denna pärla. Och när vi var där i början av juni var vi nästan ensamma på stranden, ändå.

Knäbäckshusens strand med Stenshuvud i bakgrunden

15 kommentarer på “7 sanningar om resor sommaren 2018

   1. Ja, visst är det toppen att de verkar för något gott. Men lika gärna kunde vara något korkat med. Som Zlatan som gör reklam för betting. Likaså Frank Andersson som gör samma sak. Nu såg jag just Ewa Fröling med.
    Tydligen kan man köpa mycket för pengar men inte just moral.

 1. Viklen resesommar ni har haft, generationsresan till NewYork måste harvarit extra rolig. Så trist att det ska vara så svårt att boka tågresor, kan det verkligen bero på att några har uttalat sig om icke-flyg på soc. media? Men om det är så så får ni nog sluta reseblogga, det verkar blir hysteriska trender når folk läser och gillar.

   1. Det verkar vara mer och mer så. Folk vill det någon annan vill och så får det konsekvenser genom att det sprids så snabbt. Det verkar inte så himla, vad säger man… sunt. Masshysteri, massturism, som sen slår tillbaka. Dags att fundera lite om det är så vettig med ett sånt beteende.

   2. Nåja. Så stor är inte min blogg. Men visst. Platser sprids ofta resebloggare emellan och snart nog har ryktet spridit sig. Just Jersey undrar jag dock om det någonsin blir riktigt inne som resmål. Men man vet aldrig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s