hållbart resande · resor · tåg

Så bokar du dina egna tågbiljetter till Frankrike direkt på nätet


Phu! Det gick till slut att få igenom alla bokningar för familjens resa med tåg fram och tillbaka till Bretagne för vidare utflykter till Normandie (och kanske också någon av kanalöarna) i sommar. Kanske funderar du också att åka med tåg till Frankrike? Jag har präntat ner några av mina viktigaste erfarenheter i en steg-för-steg-guide:

Det är nu över en vecka sedan jag först försökte kontakta Centralens Resebutik i Kalmar via både telefon och webbformulär. De ska vara fantastiska på tågresor. Men de varken svarar i telefon eller på min webbfråga. Så jag bestämde mig för att försöka boka själv istället. Efter mycket strul lyckades jag göra de sista bokningarna i måndags. För att du ska få en något lättare resa om du också vill boka din egen tågresa till Frankrike i sommar har jag gjort den här guiden.

Steg 1 – Välj resmål
Kanske har du redan bestämt vart i Frankrike du vill åka? Om inte så är det steg ett. Vill du se flera städer eller bara en? Vad vill du uppleva? Oavsett vilket så är det bra att börja med att titta på en järnvägskarta över landet innan du bestämmer dig. Jag hittade min i en guidebok jag köpt inför sommarens resa (Första klass reseguider – Frankrike). Har du ingen sådan så finns det så klart bra kartor över det franska järnvägsnätet på internet. Just den länkade järnvägskartan visar bara fjärrtågslinjerna. Det finns ytterligare linjer med bara regionaltåg, men fjärrtågslinjerna kan vara en bra utgångspunkt för den som vill ha en smidig resa med få byten.

Är du osäker på vad orterna på kartan har att erbjuda är det bara att googla och/eller kolla in dem på Instagram. Och läsa i guideboken om du också har en sådan. Så fastnade jag för Saint-Malo i Bretagne på den franska Atlantkusten, inte så långt från gränsen till Normandie.

Steg 2 – Välj datum
Samma här. Kanske har du redan bestämt när du vill åka och hur länge du vill vara borta? Om inte så behöver du i vart fall ha en idé om detta innan du börjar boka. Så klart kan det vara bra att vara flexibel och öppen för flera alternativ på resdagar, men någon utgångspunkt måste du ju ändå ha innan du kan gå vidare i processen.

Steg 3 – Sök alternativa färdvägar
Enklaste sättet att hitta möjliga resrutter med tåg är att använda Google Maps. Knappa in stationen du ska till. Visa vägbeskrivning och välj kollektivtrafik som färdsätt. Knappa in resans startpunkt (om den är en annan plats än där du just befinner dig). Det finns möjlighet att välja datum och klockslag för avresa. Ställer du inte in detta söks nästa avgång. Om du vill åka tåg men inte buss längre sträckor bör du också gå in i alternativ och välja tåg som föredraget färdsätt. Nu får du en lista med alternativ där du får en överblick över typ av tåg, antal byten, total restid med mera.

Google Maps söker ut den snabbaste färdvägen utifrån valda inställningar. Det kan därför vara förbindelser med olämpligt många byten eller tåg som går på natten, men saknar ligg- och sovvagnar som kommer upp i sökningen. (NJ är en förkortning för tåg som har ligg- och sovvagnar men som tyvärr kan vara fullbokade – men det är nästa steg att ta reda på.) Ofta är det väldigt korta byten på vissa stationer vilket innebär missade byten i en lång kedja om ditt första tåg blir försenat. Med mycket packning och lite vana vid stationen i fråga kan det till och med i värsta fall bli problem även om tåget är i tid. Eftersom du kommer att behöva boka med flera olika operatörer så har du ingen rätt till byte om du skulle bli försenad från en sträcka bokad via en operatör till en sträcka bokad hos en annan. I praktiken kommer du därför att vilja ha mer marginal än vad Google föreslår.

Det kan därför vara av intresse att dela upp sträckan på etapper när du sett ut lämpliga städer längs vägen för övernattning och sedan söka på varje delsträcka för sig med önskade avresetider från respektive station.

Det kan också vara intressant att prova med lite olika avgångstider under tänkt avresedag för att få fram flera alternativ.

Du kan klicka på de olika alternativen för att se dem på karta och få upp en mer detaljerad färdväg där du bland annat kan se vilka stationer som passeras och klicka på de olika färdsträckorna för att se vilken operatör som trafikerar sträckan.

Ett annat sätt att få förslag på resvägar är att gå med i Facebook-gruppen ”tågsemester” där du kan läsa vilka färdvägar andra valt och ställa frågor.

Steg 4 – Nu är det dags att ”provboka”
Nu har du kanske ett par tre alternativ för att ta dig till dina önskade resmål i Frankrike.

Mest sannolikt går dina alternativ via Köpenhamn. Hur du tar dig dit beror så klart på var i landet du bor, och jag utgår ifrån att du vet hur du kontrollerar tidtabell, tillgång på platser och pris för resan dit. För vår del åker vi Öresundståget från Karlshamn och jag brukar vänta med att köpa den biljetten till avresedagen. Vi köper familje/duo-biljett via Skånetrafikens gamla app Reseplaneraren (varken Blekingetrafikens app eller Skånetrafikens nya app klarar hela resan från Blekinge till Danmark.) Från andra delar av Sverige är det SJ eller andra tågoperatörer som gäller.

I Danmark reser du vidare med DSB, det danska tågbolaget. Men du kan hoppa över deras bokningssida eftersom du kan boka hela resan från Danmark och vidare ner genom Tyskland via det statliga tyska tågbolaget DB som har en bokningssida på engelska.

Där möts du av ett meddelande om tågstrejken i Frankrike. Gå vidare och läs på länken. Du kan läsa på ännu mer om strejken i en tråd i gruppen tågsemester på Facebook.

Sedan söker du på din färdväg. Men om du har tänkt ta nattåget som går från Hamburg 21:02 som anländer till Offenburg, klockan 05:45 nästa morgon, för vidare byten, som jag hade tänkt, så måste du dela upp bokningen i en bokning från Köpenhamn (anges som Copenhagen eller Koebenhavn) till Hamburg och en separat bokning för nattåget. Även om du i det här läget inte fullföljer några bokningar utan bara kollar tillgänglighet och pris. I mitt fall visade det sig vara fullbokat i både ligg- och sovvagn aktuella datum och jag fick gå vidare och kolla andra alternativ. Jag kollade vidare på alternativ med övernattning i antingen Göttingen (tidigare station på samma nattåg som saknade sovplatser) eller i Köln (helt annan förbindelse).

Tänk på att tiden som föreslås för tågbyten kan vara väldigt kort. Men DB erbjuder en möjlighet att välja en tidigare avgång på det första tåget så att du får tillräcklig marginal för din smak. En sådan förändring påverkar både restiden och priset som kan bli antingen högre eller lägre.

Nästa steg blir att ta sig vidare till Frankrike. I vårt fall hade vi kunnat boka direkt med det franska tågbolaget SNCF från Offenburg, men från Köln till Saint-Malo blev det 100 Euro billigare om vi bokade sträckan från Köln till Paris för sig direkt hos tågoperatören Thalys.

Ska du sedan vidare från till exempel Paris så är det SNCF som gäller. Observera att de har en sida på engelska som rätt som det är kraschar i en tom 404-sida. Men det finns också en bokningssida på engelska som faktiskt fungerar.

Sedan är det dags att kolla den vidare resan eller återresan på samma sätt innan du jämför vilket alternativ som blir billigast och bäst utifrån dina önskemål.

Jag landade i denna rutten: Karlshamn lördag 12:35 -> Köpenhamn 15:08 – övernattning i Köpenhamn – söndag Köpenhamn 11:35 -> Köln 21:56 (209 Euro) – övernattning i Köln – måndag Köln 12:42 -> Paris Nord 16:05 (240 Euro) -> tunnelbana -> Paris Montparnasse 18:14 -> Saint-Malo 20:58 (120 Euro). Och hemresan: fredag (11 nätter senare) Saint-Malo 12:03 -> Paris 14:52 (SNCF, 176 Euro) – övernattning i Paris – lördag Paris Nord 10:25 -> Brüssel 11:47 (Thalys, 140 Euro) – Brüssel 14:19 -> Hamburg 21:19 (DB, 149 Euro) – övernattning i Hamburg – söndag Hamburg 11:28 -> Köpenhamn 16:26 (DB, 90 Euro) – första bästa tåg hem till Karlshamn. Alla priserna är för två vuxna och två barn 12 och 14 år gamla.

Steg 5 – Jämför totalpris med Interrailkort
I vårt fall blev totalpriset 11 600 kr för alla fyra tur och retur Köpenhamn – Saint-Malo. Det billigaste interrailkortet, 5 valfria resdagar inom 15 dagar, kostar för oss fyra 11 100 kr (Om jag räknat rätt så hade det inte räckt till vår resa (om vi inte kortat den med en dag). 7 valfria resdagar inom en månad hade kostat 13 176 kr. Till det hade jag behövt addera priset för platsbiljetter på samtliga tåg, runt 10 Euro per sträcka på tyska tåg och 40 Euro per sträcka på franska tåg. Kanske mellan 1000 och 2000 kronor ytterligare. Så för oss blev det uppenbart billigare att boka vanliga fullprisbiljetter (ej ombokningsbara) och hoppa över interrailkort.

Fördelen med ett interrailkort är att det bara är platsbiljetterna som brinner inne om du skulle bli försenad. Å andra sidan. Med vår planerade rutt har jag konstaterat att det ska mycket till för att vi ska missa så många tåg att det hade blivit billigare med en interrailbiljett.

Steg 6 – Boka på riktigt
Skulle Interrailkort vara förmånligt för dig måste du köpa det för sig. Bokar platsbiljett gör du sedan på samma sajter som ovan men jag kan inte garantera att det fungerar utan huvudbry. Många har vittnat om problem med att boka enbart platsbiljett i Frankrike, men det borde vara möjligt. Skulle sidan ovan krångla och endast visa fullprisbiljetter så kan du även testa med denna: platsbokning hos SNCF.

Bryderier blev det av att boka fullprisbiljetter också.

Tyska DB tog extra betalt för platsbiljett på några av sträckorna (10 Euro som jag inkluderat i priserna ovan) men det riktigt stora problemet kom när jag skulle betala återresan. Då svarade sajten att mitt köp inte kunde processas och att jag borde kolla giltighetsdatumet på mitt betalkort. Men alla siffror var rätt ifyllda. När jag avbröt köpet och försökte igen gick priset på resan upp med 10 Euro men köpet gick ändå inte igenom.

Tre gånger försökte jag i söndags kväll innan jag gav upp. På måndagen hade jag kontakt med både min bank, som inte kunde hitta något fel, och DB, via Twitter, som efter lite dialog kom på att det inte går att betala med betalkort hos dem som är kontokort utan kredit, vilket mitt är. Det går alltså bara att betala med riktiga kreditkort. Det du måste göra i detta läget, om du saknar ett sådant, är att gå via PayPal. Öppna ett konto om du inte redan har ett. Dit kan du knyta ditt betalkort, men de tar betalt 3,5% plus några kronor för varje transaktion. Men det är sedan möjligt att betala med PayPal på DB. Det märkliga är att mitt första köp hos dem gick igenom utan problem.

Intressanta är också att när jag nu bokade från en dator var priset tillbaka på det ursprungliga igen. Verkar som att DB kör en luring och lägger på 100 spänn om du först avbryter ett köp och sedan ändå försöker boka samma resa från samma enhet. Märklig prispolitik.

Nåväl! Nu är allt bokat och klart och det ska bli riktigt roligt att göra en riktigt lång tågresa i Europa i sommar!

(Biljetterna får du per mejl som pdf-filer som du kan skriva ut och ta med dig på resan.)

Bilden är från stationen i La Rochelle sommaren 2011.

Läs mer: 3 okända men vackra franska kuststäder att ta tåget till

13 kommentarer på “Så bokar du dina egna tågbiljetter till Frankrike direkt på nätet

  1. Tack för bra tips! Jag håller på och bokar Frankrikeresan för min familj, så tack för en bra guide!

  2. Hej! Jag har samma problem som du hade med att boka på bahn.de.
    Det fungerar inte varken om jag försöker med riktigt kreditkort eller via PayPal.
    Via vilket Twitter-konto fick du hjälp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s