resor

Knäbäckshusen

20150614-160533.jpg

På Österlen i Skåne ligger några gamla och gulliga hus utslängda lite lustigt längs en grusväg som löper parallellt med en annan mindre väg. Platsen är Simrishamns kommun strax söder om nationalparken Stens Huvud. Här ligger Sveriges förmodligen vackraste sandstrand, mer om den i nästa inlägg. Men de där husen är också värda en egen text.

Det var när militären skulle utvidga skjutfältet vid Ravlunda 1956 som en byggmästare Liljedahl fick i uppdrag att jämna husen i gamla Knäbäck med marken. Han köpte marken där husen nu ligger och byggde den här byn med resterna från Gamla Knäbäck.

Byn blev Österlens första sommarstugeområde då husen såldes till människor från hela Sverige. För trots att de gamla Knäbäcksborna blev erbjudna att köpa husen valde de, med ett undantag, att avstå. Antagligen blev de för dyra.

Och nu ligger de där som en märklig liten rest av det som inte längre är. Men gulliga är de. Och väl värda att passera på väg ner mot stranden.

        

20150614-160442.jpg

11 kommentarer på “Knäbäckshusen

  1. De är verkligen pittoreska, Knäbäckshusen. En klok man, byggmästaren, som såg värdet i att ta vara på de gamla byggnaderna.

      1. Det är ju husen från Knäbäck. Måste ju bli Knäbäckshusen på rikssvenska. Stämmer också om man googlar. Men kan säkert heta Knäbäckahusen lokalt. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s