fotografi · instagram · iPhone · natur · resor · Skåne · sommar · vackra platser · vandra

Underbara Stenshuvud nationalpark!


Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Sandstranden mellan Stenshuvud och Knäbäckshusen är Sveriges vackraste!

Idag blev det en utflykt till Österlen på Skånes östkust. Vi stannade först till vid Kiviks musteri för lite inköp i butiken och sedan lättlunch på Stinas café.

Sedan vidare till Stenshuvud. Mest för den vackra stranden och ett dopp i havet. Men också för den vackra naturen. Som den fantastiska orkidéängen. Underbar!

Lite fakta
Stenshuvud är nationalpark sedan 1986. Den är 390 hektar stor. Parkens kärna är det 97 meter höga berg som skjuter ut i havet. Till största del består parken av lövskog, i synnerhet avenbok och bok. Från mitten av maj fram till midsommar kvittrar fåglarna och orkidéerna färgar fuktängen nedanför naturum lila. Blommar gör också kaprifol, nyponrosor och backtimjan. Bland annat.

Och ovanpå detta: Sveriges vackraste strand. Inte ens jättekallt i vattnet var det idag.

Bad och barfotavandring
Enligt legenden fick berget sitt namn efter jätten Sten (förr kallad Stenhogubben) som bodde i Stenhogubbens grotta på bergets branta nordsida.

Nu gick inte vi för att hälsa på jätten utan valde istället att möta havet. Barfotavandrade kanske fem hundra meter söderut tills vi hittade en plats för oss själva. Sedan vi doppat oss och solat lite barfotavandrade jag och Anders, min sambo, hela vägen till trappan vid Knäbäckshusen och tillbaka, kanske en och en halv kilometer till i vardera riktningen, medan pojkarna vaktade våra grejer. Så totalt fyra kilometer barfotavandring blev det nog. Härligt!

Bildfrossa
Massor av bilder kommer här. Alla fotograferade och redigerade med iPhone.Sist en liten film först publicerad på Instagram:

View this post on Instagram

Underbara #Stenshuvud! (Lyssna på ljudet också.)

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

8 kommentarer på “Underbara Stenshuvud nationalpark!

  1. Du gör god reklam för Stenshuvud med dina vackra bilder. Men se upp bara så att området inte drabbas av massturims! Härligt ser det ut. (jag använder h-ordet medvetet här).

    1. Det är härligt! Och ja, jag vet att det är en balansgång. Bildgooglar du ”Sveriges vackraste strand” så toppar en av mina bilder från den här stranden. Och det är klart att sådant i längden påverkar. Samtidigt tror jag att det kommer fram ändå via alla sociala medier. Och så vill jag ju gärna vara hjälpsam och tipsa mina läsare…

  2. Ja det är så fint där men det är många år sedan jag var där jag tror att det är snart 20 år sefan men jag längtar efter Stenshuvud och Ale stenar. Det var en härlig semester med härliga minnen.

  3. Är ju österlening så Stensho och Knäbäck….jo, det är fint. Tyvärr har Skåneleden en av sina mest hopplösa sträckor Kivik – Vik som inte alls gör området rättvisa.

      1. Den kan tyvärr inte gå hela vägen från Stenshuvud till Vik eftersom stranden inte går att gå på hela vägen, men den skulle kunna gå fram till trappan i Knäbäck, sedan upp och genom lite hagar och odlingar, men det är ju upp till markägarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s