boende · resor

Sett från en balkong på Malta

Det här med att betala extra för balkong med havsutsikt. Det fanns en tid när jag aldrig i livet skulle göra det. Men inför resan till Malta gjorde jag ett undantag och får nog medge ändå att det var det värt. Det fanns nämligen mycket att se från den där balkongen.

Hotellet har ett väldigt bra läge vid Spinola Bay i St Julian’s. Frukosten – som vi köpte till extra redan i vår bokning – var riktigt bra. Lite trist att inte själv få plocka själv från buffén, men sådana är reglerna så här i pandemitider. Vi fick peka på det vi ville ha istället. Det är bara att tugga i sig. Precis som själva frukosten. Som smakade bra.

Poolområdet på taket var helt okej. Kan tänka mig att det kan kännas lite litet på sommaren om många gäster vill bada samtidigt, men vi var här på höstlovet och då var det ingen trängsel vid poolen. Restaurangen på våning 2 har omnämnande (plate) i Michelin-guiden så den måste så klart provas. Asiatisk mat. God.

Det enda negativa är att hotellet inte riktigt levererade de utlovade gold-medlemskapsförmånerna på Hotels. Uppgradering till rum med havsutsikt skulle ingå gratis, men vi fick beskedet att den kategori rum med havsutsikt som var aktuella för gratis uppgradering var fullbokade och därför behövde vi ändå betala tillägg för havsutsikt. Eventuellt fick vi någon liten rabatt på tillägget dock. Vet inte säkert. Inte heller de utlovade gratis vinflaskorna bjöds vi på. Ingen stor sak i och för sig. Men sammantaget tycker jag nog att hotellet utlovar förmåner som inte levereras. Lite onödigt. Antingen så låter man bli att utlova förmåner. Eller så levererar man.

I alla fall så var utsikten från de där balkongerna (ungdomarna hade ett rum och vi ett annat) riktigt lyckad. Här följer ett litet dag för dag-reportage. Och det är ändå bara ett axplock av den tid vi tillbringade på de där balkongerna.

Hotel Juliani heter stället.

Lördag kväll och busväder

Bland det första jag gör sedan vi har checkat in på hotellet är att gå ut på balkongen. Jag gillar utsikten direkt. Men inte vädret. Regnet hänger i luften. De första dropparna trillar. Jag skyndar mig upp för att hinna se hotellpoolen innan regnet vräker ner, men det hinner jag inte. Himlen öppnar sig över mig.

Lite senare går jag ut på vår balkong igen. I den blå timmen. Strax innan vi går ut för att äta middag. Nu har det i alla fall slutat regna. Och temperaturen känns behaglig. Ungefär samma utomhus som inomhus.

Spinola Bay i blå timmen.

Söndag och folkliv

På söndagen är vädret fortsatt mulet. Det är förmiddag. Jag står en stund på balkongen och tittar på folklivet. Flera morgonjoggare passerar på strandpromenaden, andra promenerar, ett par sitter på en parkbänk och surfar på sina telefoner, bilar passerar och en och annan person på en elsparkcykel. Någon väntar på bussen. Nere vid vattnet sitter ett par gubbar och fiskar. En annan fixar med en båt, medan två tittar på. Parkerade båtar guppar på den stilla vattenytan.

En jobbar – två tittar på.

Måndagsmorgon och översvämning

Nästa morgon vräker regnet ner riktigt ordentligt. Just som det börjar dra bort kliver jag relativt nyvaken ut på balkongen. En kvinna har fastnat med sin motorcykel i vattenmassorna nere på gatan. En polisman försöker hjälpa henne att flytta fordonet till vägkanten. En kö av bilar bildas bakom henne. En buss som kör åt andra hållet i vänstertrafiken trycker upp en kaskad av vatten i en annan rejäl vattenpöl. På en parkeringsplats badar de parkerade bilarna i det regnvatten som dagvattensystemet inte förmå svälja undan. Ändå forsar det ut brunt dagvatten i havsviken näsan som i ett litet vattenfall.

Men efter regn kommer sol.

Översvämning på gatan Triq Gorg Borg Oliver.

Tisdagseftermiddag och en kopp te

Vi har varit på en utflykt och jag har inte fått i mig något te sedan frukost. Jag köper därför med mig en bricka med eftermiddagens ranson koffein från hotellbaren innan jag tar hissen upp till rummet för att avnjuta utsikten och den kvällsrosa himlen tillsammans med en välbehövlig kopp.

En kopp te med mjölk på balkongen.

Onsdag och en dubbeldäckare

Det är onsdag förmiddag och jag tar en nypa luft med utsikt till på balkongen när en sådan där turistbuss som ser ut som en dubbeldäckare med öppet tak far förbi nedanför. Jag hinner precis fånga den på bild. Min erfarenhet av de där bussarna är annars att deras ljudsystem ofta fungerar dåligt och att turerna i praktiken går betydligt glesare än vad du får intryck av när de far omkring i stadsbilden. Dessutom är de oftast orimligt dyra. Men de ser i alla fal kul ut.

Turistbuss modell dubbeldäckare åker förbi nedanför hotellet.

Torsdag och panorama

Det är torsdag eftermiddag när jag får för mig att använda mobilens panoramafunktion. Först uppe vid poolen och sedan på vår balkong. Några av bilderna blir hyggligt bra och visar lite mer av helheten i utsikten därifrån. Andra blev rena katastrofen, men dem kan vi lämna därhän.

Panorama över Spinola Bay från balkongen på Hotel Juliani.

Fredag och byggjobbare

Det är fredag förmiddag och vi ska snart lämna Malta. Bara gå en kortare promenad och äta lunch först. Jag står på grabbarnas balkong den här gången. De har rummet längst in i korridoren på sin våning. De har utsikt mot en takterrass på grannfastigheten där det pågår ett mindre byggjobb. Där en av byggjobbarna gör en kortare paus för att titta på utsikten.

En byggjobbare tittar på utsikten.

Läs mer: Är Malta fult eller vackert?

8 kommentarer på “Sett från en balkong på Malta

  1. Rolig idé med er vecka i balkongbilder. Eftermiddagstefotot, männen med båten och fotot från sönernas balkong tyckte jag bäst om. Den turkosa färgen under teservisen gjorde sig så bra mot det gråa i möbler och det vackra balkongräcket och så återkommer färgen, nästan, i byggnaden till höger. Och en stillsamt rodnande himmel.

  2. Är man på ett ställe en längre tid tycker jag det är värt att betala för bra utsikt.
    Skönt att ibland bara koppla av på hotellrummet mellan alla utflykter och promenader. Då är det värt att ha något att se på.
    Trevlig lördag!

  3. Även jag betalar gärna extra för en balkong med fin utsikt. Även om det endast är korta stunder som tillbringas där, är de oftast guld värda. Fina bilder!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s