månadens blogginlägg · resor

12 av de mest intressanta blogginläggen om resor i januari 2022

Den här månadens sammanställning över spännande blogginlägg om resor handlar om hur man firar trettonhelg i Spanien, om att resa till Rom på en enkelbiljett (och mer Italien därtill), lite Sverige — två inlägg varav det ena om en akvedukt utan antiklimax — och om falska munkar i Thailand. Bland annat.

1. Trettonhelg i Spanien

Husbil kors och tvärs heter bloggen som skriver om trettondagshelgen i Spanien: ”Trettondagsafton och trettondagen är de viktigaste juldagarna för de flesta spanjorer och då speciellt för barnen, det är då det är parader och julklappsutdelning.

Helgen handlar mycket om de tre vise männen, eller de magiska kungarna som på spanska kallas Los Reyes Magos. Alla spanska barn vet att de heter Melchor, Caspar och Baltasar och de vet dessutom hur de ser ut och att de egentligen red på kameler.”

Det är en kort text och några bilder, men spännande läsning om (för oss) annorlunda traditioner.

2. Enkelbiljett till Rom

Det är bloggen Fantasiresor som skriver om sin resa till den italienska huvudstaden: ”En del tar till spritflaskan, andra går i terapi. En del kommer kanske inte upp ur sängen på flera veckor. När livet inte blir som man har tänkt sig finns det olika sätt att reagera på. Jag drar till Italien!”

Sofia reser till Rom på en enkelbiljett, bor på samma kloster som en gång den Heliga Birgitta och letar tryffel i närheten av Bracciano, en bit norr om Rom.

Eftersom jag själv bokat fyra enkelbiljetter till mig och min familj så blir jag klart uppiggad redan av rubriken på det här inlägget. Det var i och för sig bara någon månad som vi endast hade enkelbiljett bokad. Nu har vi ju hemresa bokad också. En andra variant på hemresa till och med, eftersom jag inte vågade tro på en tågresa hem den här gången och bokade av den.

Och även om det bara blir en natt för oss i Rom, om vi alls kommer iväg, så blir jag riktigt sugen på Italien när jag läser det här inlägget.

3. Ljunghed i norra Tyskland

På Upptäcksfärd skriver om en ljunghed i norra Tyskland som jag funderat på att vi skulle besöka under pandemin men som vi inte kom iväg till då: ”Länge har vi haft drömmen att uppleva blommande ljung på en till synes ändlös hed. Nu är det dags att förverkliga drömmen på Lüneburger Heide. Denna hed i Tyskland är berömd för vida fält med lila blommande ljung. Vi kom dock aningen för tidigt för den massiva och överväldigande blomningen. Ändå blev vi nöjda med besöket, för Lüneburger Heide bjuder också på en stor portion gemyt.”

Vi kom inte iväg på den där resan förra sommaren, men jag känner att det måste bli av någon gång, när jag läser det här inlägget.

4. Backar och gränder i Toscana

På bloggen Rucksack kan vi läsa om den lilla staden Montepulciano: ”I Toscana känns det som att alla städer och byar ligger på display på en kulle, men en stad ligger på en kulle lite högre än alla andra.” Och ”Kullerstensgatorna är kantade av renässanspalats, små torg och gamla stenkyrkor. Ibland tittar dalen nedanför nyfiket fram genom stadsmuren och visar upp ett grönt lapptäcke av vinodlingar och sandfärgade gårdar med mäktiga alléer.”

Åh! Den här staden blir jag sugen på. Om vi nu alls kommer iväg på vår resa om några veckor så blir det ett kort stopp i Toscana också. Dock hinner vi nog knappast med den här mysiga byn denna gången (om vi inte ska stressa ihjäl oss).

5. Nästan lite förbjudet i Thailand

På bloggen Come Fly With Me kan vi läsa om hur det nästan kan kännas att resa till Thailand i dessa tider: ”Efter att jag skrev det här inlägget om att resa till Thailand i vinter så ändrades en del saker snabbt och i början av december satt jag äntligen på ett flyg på Thailand och Phuket igen. Det kändes märkligt och lite som en dröm. Att bara gå på ett flyg, flyga i 10 timmar och sedan vara framme i paradiset igenom liksom. Lite förbjudet och lite som att någon skulle komma på mig och stoppa detta.”

Towe skriver om hur den relativt krångliga proceduren var för att resa in i Thailand när hon var där men också om hur det kändes att turista i ett Thailand (Phuket, Khao Lak, Krabi /Ao Nang och på Koh Lanta) när där är betydligt färre turister än normalt och munskydd på som gäller.

Man blir ju lite sugen faktiskt. Och inte minst efter att ha sett hennes flöde på Instagram när hon var där. Men själv är jag fullt nöjd med om jag kommer iväg till Italien om några veckor.

6. Akvedukt utan antiklimax

Bloggen 4000 mil hade betydligt bättre tur med sitt besök vid akvedukten i Håverud i Dalsland än vad vi hade när vi var där förra sommaren. De skriver: ”Båten som slussade när vi kom är borta nu, medan vi försökte förstå ritningen. Vi kollar tidtabellen för turist-kanalbåten, men den går ju inte nu förstås. Vågar man hoppas på någon annan slags båt? För att se hela processen från ovan? Det finns en utsiktsplats över akvedukten. Med bord och bänkar. Vi köper var sin våffla och väntar. Och som alltid kommer turen till den som har tålamod. En fritidsbåt kommer. Christofer fotar från utsiktsplatsen och jag springer upp och fotar från vägbron.”

De berättar också om all ingenjörskonst på platsen. Och ja det är verkligen en spännande plats för oss ingenjörer. Och även för andra. Skulle jag tro.

Själva upplevde vi dock ett litet antiklimax när vi besökte platsen förra sommaren och till och med övernattade i Håverud. Inga båtar alls för oss. Men så är det ibland!

7. En födelsedag på spa på Lidingö

Det är Liniz Travel & Lifestyle som skriver om ett födelsedagsfirande på en Beach Club i Stockholmstrakten: ”Att fira födelsedag är alltid skoj! Jag har ofta firat min födelsedag utomlands de senaste åren. Alltifrån i Thailand till Serbien och senast när jag fyllde jämt blev det i österrikiska Alperna med massor av skidåkning. Men nu känns det som att livet är lite annorlunda, så i år firades den i Stockholm med en riktigt lyxig Staycation.”

Ja, livet har de senaste åren blivit lite annorlunda för oss som älskar att resa. Men det öppnar ju också möjligheter att se sig om på lite närmare håll än vad vi förmodligen annars skulle ha gjort. Och det där stället på Lidingö ser ju riktigt mysigt ut. Kanske något för fler som bor i Stockholmstrakten att spana in?

8. Hoppar Cornwall i år också

Bloggen Bara Brittiskt skriver om Englands sydvästra hörn: ”att jag rekommenderar andra delar av ön just nu beror på att Cornwall länge varit en av landets stora turistdestinationer och nu när brexit trätt i kraft på riktigt och vi lägger coronan på det så har britterna naturligtvis som vi själva valt att semestra hemma som aldrig förr. Det här gör att priser på stugor och annat är skyhögt, inte minst sommartid och att det är svårt att hinna boka boende med kvalitet. Det finns skräckhistorier om brittiska familjer som avbokats bara dagar innan avresa för att någon annan varit villig att betala flera tusen till och det finns de som betalat 3000 pund för en vecka i stuga.”

Ett intressant inlägg om Cornwall och läget för turister och turistbranschen under pandemin. Trist att priserna går upp så.

Och det här med hotell som avbokar gäster i sista stund för att ta in andra som betalar mer är så jäkla fräckt! Hoppas att alla som råkar ut för det lägger ut recensioner på lämpliga ställen.

9. Tunisien och en natt

Det är Sanna Rosell som skriver: ”Om du åker till Tunisien och vill uppleva de gamla, myllrande kvarteren, ska du leta efter ett “dar”. Det betyder guest house i Tunisien och husen ligger ofta i hjärtat av staden, där doften av myntate ligger tung och gränderna är trånga. Att bo i en dar är ett roligt och fint sätt att komma den tunisiska kulturen riktigt nära. Många dar ligger i de historiska kvarteren och är därmed byggda på traditionellt sätt, med bågformade valv, innergårdar och mosaik. Så vill du bo som i Tusen och en natt, är det en dar du ska boka!”

Det är länge sedan vi själva var i Tunisien och på den resan var det charter som gällde. När jag ser det här reportaget blir jag riktigt sugen på att någon gång återvända till landet och då bo i den här sortens traditionella boenden.

10. Falska munkar i Thailand

Falska och falska, men i alla fall thailändska munkar som ser livs levande ut men som visar sig vara av vax kan du läsa om på Veiken’s Blog, där hon skriver om det vita templet i Plong Saway: ”Uppe på toppen sitter två munkar och vaktar ytterligare en Buddha. Om man tittar närmare på gubbarna är det dockor i vax. Otroligt naturtrogna. Det är inte alla som blir till dockor!”

Spännande och nästan lite kusligt tycker jag att det skulle vara att själv upptäcka att ett par av munkarna i ett tempel, med sina typiska orangea kläder, inte är alls är levande människor. Bild på munkarna finns också i inlägget, för den som blir nyfiken på hur pass äkta de ser ut.

11. En pärla i Portugal

Cathinka skriver på sin blogg På Vift om byn Penha Garcia som hon hamnade i av en slump: ”Som i så många byar står ödehusen tätt. Men här och var fladdrar det i en gardin, hänger det lite tvätt eller hörs ett hundskall bakom stängd dörr. Det känns nästan som att komma in i en annan tidsålder. Vad som gör att jag faller pladask är att det här känns på riktigt. Det här är ingen by iordningställd för turister utan hit kommer vi som gäster till de som faktiskt bor här.”

En mysig by, alltså, som ändå inte är ett dugg turistisk trots att den till och med har en egen borg och ett vattenfall. En sådan plats vill man ju verkligen uppleva någon gång!

12. Sista etappen i USA

Det är först nu som jag upptäcker bloggen explorista. De som skriver är föräldralediga och precis har avslutat en 2,5 månader lång roadtrip i USA och Kanada. De skriver om sin resa: ”Så många upplevelser och så många minnen. Så många häftiga platser vi har upplevt och som vanligt när man reser och gör jobbiga saker tillsammans: så mycket vi har lärt oss om oss själva och varandra!”

Och särskilt om sin sista etapp till Joshua tree, Santa Monica och Los Angeles bland annat följande: ”Amerikanarna ska ha credd för hur duktiga de är på att göra fina platser väl värda ett besök och Joshua tree var precis så. Parken i sig är välgjord, och naturen är imponerande. Även om man har sett mäktiga nationalparker innan är det helt klart värt att åka hit, för alla olika ökenparker är verkligen olika.”

Ja. Och de fina bilderna gör ju att jag blir väldigt sugen på den där nationalparken. Santa Monica och Los Angeles har jag redan besökt, men visst skulle jag kunna tänka mig att svänga förbi igen.

Avundsjuk på deras resa blir jag.

Bilden i inlägget är min egen från Spanien. Torrevieja, närmare bestämt.

10 kommentarer på “12 av de mest intressanta blogginläggen om resor i januari 2022

  1. Tack för att jag fick vara med😘🧡 Sofias och Evas inlägg fick mig verkligen att längta ännu mer till Italien. Och för första gången på många år längtar jag tillbaka till Thailand bla pga Toves härliga skildringar på både blogg och stories.
    Håller tummarna för en mer öppen värld detta år!

  2. Hade missat detta men tack för att jag fick vara med! Tycker dina sammanfattningar varje mån är mycket bra, missar så lätt andras inlägg annars! Brukar läsa ikapp här i efterhand :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s