boende · coronan · flyg · resor · risker · tåg

Bokningsångest deluxe – mitt i omikronvågen

Bokningsstress inför resor är inget nytt för mig. Det har jag alltid känt. Men nu – i omikronvågen – handlar det inte bara om stress inför, vid och efter bokning. Snarare om ren bokningsångest. Deluxe.

Jag har alltid känt en viss stress inför att boka resor. Det är mycket pengar som ska ut och många val som ska göras. Mycket kan gå fel. Tänk att bli sjuk precis när du ska resa till exempel? Och tänk om researrangören går i konkurs. Eller om våra namn inte blir exakt som de står i passet så att biljetten blir ogiltig. Eller om datumen blir fel. Eller att bli mer eller mindre lurad och få betala alldeles för mycket. Eller om resmålet inte är bra. Eller bara om om hotellet känns alldeles, alldeles fel. Gah!

Borde inte vara dramatiskt

Egentligen borde det inte alls vara så dramatiskt längre. När jag var runt 20 år skulle en sumpad utlandsresa innebära att nästan alla mina sparade pengar gått förlorade. Så är det inte längre. Ändå känner jag än idag – kanske av gammal vana – nästan samma stress som då, varje gång jag bokar en resa.

Redan i normala fall.

Nu under pandemin har det där ökat med kvadraten på den grekiska bokstav som för tillfället ska tas in i beräkningarna. Just nu alltså omikron. Och då är det så pass att det inte bara handlar om stress längre. Utan snarare om ren ångest. Bokningsångest deluxe. Med extra allt.

Och jag som nästan aldrig brukar känna ångest annars. För nästan någonting. Alls. Optimist som jag är.

Ja. Jag fattar att den här ångesten inte är rationell. Att det finns väldigt många problem med pandemin som är betydligt större än så. Och att de problemen även kan komma att drabba mig på ett sätt som slår mycket hårdare än en inställd resa. Eller två. Eller tre. Eller hur många det nu blir till slut. Men ni fattar. Det är inte hela världen om ännu en resa blir inställd. Och då inte ens om jag skulle bli blåst på en massa pengar. Så klart vore det surt. Men i allra högsta grad ändå ett världsligt problem.

Men som bekant hjälper sällan logik mot ångest. Och nu är det som det är. Och jag är som jag är. Och eftersom jag nu är sådan, så har jag då varit om mig och kring mig för att inte förlora några tusenlappar. Och i och med det kan nu i värsta fall många fler gå förlorade.

Vi får väl se hur det går.

Österrike avbokat

Men i alla fall. Vi hade en resa till Italien och Österrike inbokad om några veckor där resan ner var bokad med en voucher från SAS från en inställd resa sommaren 2020 och hemresan skulle ha gått med tåg genom Europa. Men i måndags avbokade jag till slut både boendet i Österrike och tågbokningarna hos österrikiska tågbolaget ÖBB. Eftersom jag inte har kunnat komma i kontakt med dem gällande hur länge mina ”Comfort Ticket incl. Reservation” faktiskt var möjliga att avboka vågade jag inte vänta längre. Så efter tilltagande ångest över flera dagar över att inte veta hur länge jag kunde vänta så avbokade jag för säkerhets skull. (I ÖBB:s bokning framgick bara hela tiden att det momentant, just nu, fortfarande var möjligt att avboka, men inte hur länge till.)

Det är också så att med de regler som gäller just nu – jag vet inte om de fortfarande gäller när vi reser – så skulle minst en av oss, kanske två (båda ungdomarna), behöva covidtesta sig i Italien före inresa till Österrike. Detta eftersom en av dem inte är fyllda 18 än och därför inte ska ha någon boosterdos enligt svenska regler, men ska ha det enligt österrikiska. Och han som fyllt myndig får sin tredje spruta så tätt inpå resan att den förmodligen inte skulle räknas.

Och sedan om vi skulle vidare genom Tyskland som jag inte ens har orkat sätta mig in i vilka regler de har, men som verkar vara väldigt strikta med det mesta i pandemin. Och som verkar ligga sent i omikron-vågen. Så. Bättre att hålla sig till ett land. Om vi alls kommer iväg.

Förutom Danmark, då. Som vi som bor i södra Sverige får lite ”på köpet” nästan oavsett hur vi reser.

Från Hotels gick det väldigt snabbt att få tillbaka pengarna för den avbokade hotellbokningen. Men inte heller från ÖBB dröjde det mer än ett par dagar innan pengarna var tillbaka på kontot. Gott så.

En ambition som föll direkt

Min tanke då var att vänta med att boka någon ersättning för den avbokade hemresan och för nätterna i Österrike till närmare inpå resan. Eftersom man inte vet hur det blir. Ambitionen var att inte dra på mig fler bokningar som kanske behöver avbokas senare.

Men så i tisdags kom nyheten att EU-länderna har godkänt en gemensam rekommendation för att garantera, som det heter ”den fria rörligheten” framöver. — Är det någon här som minns vad de orden brukade betyda? — Men i alla fall. Redan från den 1 februari är det nu tänkt att det ska vara EU-medborgares personliga covidcertifikat som ”främst” ska gälla, heter det, oberoende av varifrån i EU vi åker.

När jag först fick höra talas om detta var jag nära på att bryta ihop. Min första tolkning var att det nu kommer det att räcka med vaccinationspass för att resa inom hela EU. Och jag som precis bokat av en så stor del av vår resa ! Så onödigt!

Och så jag tänkte att det var bäst att ändå snabba på med att boka ny hemresa från Italien och nytt boende för de sista nätterna på resan, innan alla andra slänger sig på resebokningssajterna. Så då gjorde jag det redan på tisdagen. Men jag valde att avstå ifrån att boka tåg igen. Eftersom jag inte kunde vara säker på att Österrike och Tyskland faktiskt kommer att lätta på sina inresekrav. EU:s nya regler är så vitt jag förstår inte tvingande.

Sedan bokade jag in oss på antigentest hos en privat klinik i Malmö som SAS rekommenderade och gav ett rabatterat pris på.

Om det var så klokt att göra dessa nya bokningar återstår dock att se.

Flygresan hem bokade jag med SAS. Med samma SAS, som jag haft så mycket trubbel med under pandemin! Och det trots att biljetterna blev 1500 kr dyrare under bokningens gång. (Bokningen gick först inte igenom eftersom priset gått upp medan jag knappade in våra namn och val.)

Sömnproblem

Natten mellan tisdag och onsdag kunde jag inte somna. Tankarna började snurra. Ångesten slog till. Vill jag verkligen ha fler resor att bråka med SAS om? Blev inte resan onödigt dyr? Var hemresetidpunkten verkligen så bra?

Så i onsdags tittade jag på alternativen. Med Easy Jet blev samma resa 1300 kr billigare och avresetiden något bättre än med SAS. Dessutom klimatkompenserar de resan för samtliga passagerare. Så jag bokade med dem också.

Och sedan avbokade jag av hemresan hos SAS – som har öppet köp i 24 timmar.

Sedan började jag så klart fundera på om SAS verkligen skulle betala tillbaka de där pengarna. Och i så fall när. De har ju inte varit så bra på att betala tillbaka under pandemin. För att uttrycka saken milt. Men så såg jag att det står på deras sida att om du bokar av inom 24 timmar så dras aldrig pengarna från ditt konto utan de släpper bara det reserverade beloppet. Det lät ju bra.

Och så funderade jag över de där covidtesten jag bokat. Stod det verkligen att det var ett krav att ha varit frisk i minst elva dagar före testningen? Tänk om vi blir sjuka i covid ett par veckor innan vi ska åka? Och hinner bli friska innan avresan. Men att det inte hinner gå elva dagar? Hur gör vi då?

Pengarna drogs ändå

Senare på onsdagen drogs ändå pengarna till SAS från mitt konto. Jaha. Bara att hoppas på snabb återbetalning för att slippa gå till Kronofogden igen för att driva in pengarna från SAS.

Eftersom SAS också har ändrat vår utresa i två steg, först från åtta på morgonen till tre på eftermiddagen samma dag och sedan till klockan åtta på morgonen nästa dag behövde jag också boka om vår natt i Hyllie och boka av första natten i Italien.

Här visade sig Hotels inte vara lika enkelt att använda som vid en fullständig avbokning. Det finns inget sätt att byta datum eller ta bort en natt i en bokning annat än att boka av allt och sedan boka igen. Hotellet i Hyllie blev någon tusenlapp dyrare att boka så här tätt inpå men jag är i alla fall glad att jag sett till att bara boka hotell som erbjuder gratis avbokning fram till tätt inpå resan.

Tar bort krav

På torsdagen såg jag så nyheten att Italien från den 1 februari tar bort kravet på covid-test utöver vaccinbevis som krav för inresa. Så då får jag inte glömma att avboka våra covid-test i Malmö. Men jag avvaktar med att göra det några dagar, tills jag sett att Italien verkligen kommer att tillämpa det för alla som har vaccinbevis. (Eller kommer de att ha snäva regler för hur lång tid får det ha gått sedan spruta två för ungdomarna?)

På torsdagen betalade också SAS tillbaka pengarna för den hemresa som jag avbokat inom de utlovade 24-timmarnas öppet köp. Så det fungerade i alla fall utan Kronofogdens hjälp. Men beloppet de betalade tillbaka var 65 kr lägre än det belopp jag betalat in. Skillnaden visade sig dock bero på att jag köpt biljetterna i Euro och ändringar i valutakursen mellan dagarna. Så det var helt i sin ordning.

När jag i efterhand kollade hur mycket jag fått tillbaka från ÖBB jämfört med vad jag betalade i september så hade jag faktiskt tjänat 317 kr på den bokningen och avbokningen. Så jag ska inte klaga. Gungor och karuseller.

Fortsatt stress

Det som just nu orsakar fortsatt stress inför resan är frågor som: Kommer vi att bli sjuka i covid innan resan? Blir det i så fall under de dagar när vi fortfarande kan omboka flyget men för tätt på resan för att vi ska hinna bli friska innan resan? Hur gör vi i så fall med ombokning av flyget? Vår äldsta son går ut gymnasiet till sommaren så vi kan inte säkert veta om och när han kommer att kunna följa med oss på en resa till Italien efter den tidpunkten. (Och före hinner vi inte.) Vad händer om vi åker på covid efter det att det är för sent att omboka flyget (72 timmar innan avresa). Den extra reseförsäkring vi har i hemförsäkringen borde täcka, men kan vi få det läkarintyg som antagligen kommer att krävas? Och — även om jag ser att smittspridningen redan har börjat gå ner i Italien — vad händer om vi åker på covid under resan? Kan vi då förlänga på det hotell där vi för tillfället befinner oss för att sätta oss i karantän där?

Och vad händer med hotellnätter bokade som bonusnatt om hotellet måste avbokas? Får vi tillbaka bonusnatten eller är den förverkad?

Hur länge ska vi våga vänta med att boka tågbiljetter till resor inom Italien? Hur länge ska vi våga vänta med att hyra skidor och boka transfer till och från den skidort i norra Italien där vi planerar att avsluta vår resa?

Gah!

Bilden ovan är ifrån Arabba i Italien. Det är inte dit vi ska denna gången, men väl till en annan snarlik liten alpby och skidort. Dock med ett betydligt mindre skidsystem Vi får väl se om vi kommer iväg.

8 kommentarer på “Bokningsångest deluxe – mitt i omikronvågen

  1. Vi känner igen känslan. Hämtade hem My från Stockholm i natt efter en vecka i Gressoney Italien (granndalen från dit ni ska) och det är väl först nu all ångest släppt ;) Jag har också läst att efter 1 feb gäller enbart vaccinpass, skönt att få det ”bekräftat”. Tänk på att om ni mellanlandar med flyg kan man behöva tänka på regler i det landet. Angående bli sjuk innan så bör ett antigentest räcka för försäkringen tycker jag. För övrigt testade Siri positivt igår men jag hoppas och tror alla kommer vara friska till sportlovet.

    1. Gah! Hoppas att Siri kryar på sig snabbt och att ni andra slipper smittan! Som tur är har vi två direktflyg bokade (men vi kan ju bli ombokade igen). Tänker hålla koll på italienska myndigheternas info den 1 februari (med Google Translate) innan jag bokar av våra test.

  2. Jag citerar det jag skrev som kommentar till ditt förra avbokningsinlägg: ”Vilken osäkerhet och vilket krångel! Först¨år att du är stressad. Jag väntar på bättre tider, det känns alldeles för vanskligt att resa iväg nu. Hoppas det löser sig på något sätt för er.”

    Och jag förstår att du har av-/på-/ombokningsångest. Jag skulle nog vara mest nervös för att någon blev sjuk under resan, sånt är inte roligt. Men så oerhört stressande med alla beslut, tankar och undringar.

      1. Just sängen här hemma är ny och jag har väl inte riktigt vant mig än. Ett nytt täcke köpte jag också. Som är för varmt. Men just DET kan ju vara skönt vid feberfrossa. Men visst att bo på hotell och vara sjuk är ju inget vidare.

  3. Jag var så fruktansvärt stressad v innan jag åkte så det t.o.m. blev fysiskt – ont o spänd i hela kroppen samt dålig sömn🙈. Väl på plats på hotellet släppte allt!👌🏻 Förstår PRECIS din oro. Jag hoppas faktiskt att vi andra tre i familjen också får Corona nu genast (i lagom dos) så det orosmomentet är borta inför sportlovsresan. ✈️🔜🏔🇮🇹🎿Lycka till med allt det praktiska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s