resor

Dalslands kanal och resans största antiklimax


I slutet av juni gjorde vi en rundresa i Sverige. Ett av stoppen var vid Dalslands kanal i Håverud. Det blev ett trevligt stopp som dock avslutades med resans största antiklimax.

Håverud är en liten ort som ligger i Melleruds kommun och som är mest känd för sin akvedukt som är en del av Dalslands kanal. Över både akvedukten och det ursprungliga vattendrag, som den lilla akvedukten av plåt dragits över, går både en järnvägsbro och en bilbro. Här kan turister göra en rundresa som går med både tåg och båt. Men jag har inte planerat någon sådan resa för oss. Det här är ju sommaren 2020. Coronatider. Det känns onödigt att utmana ödet.

Väl på plats i Håverud får vi veta att antalet platser på båten är starkt reducerade, så det är nog ingen stor coronarisk där ändå, men nu har jag redan bokat in oss i Dalarna efter en övernattning i Håverud, så någon båtresa har vi inte tid med.

Men jag har tittat i tidtabellen för båttrafiken på kanalen och konstaterat att en båt ska avgå nästa morgon klockan 10:50. Den vill jag att vi ska se från bilbron innan vi åker vidare mot Värmland och Dalarna. Jag får de andra med mig på den idén men först ska vi tillbringa en eftermiddag och kväll i Håverud.

Vi badar, äter god schnitzel på restaurangen på Håveruds hotell och tittar sedan närmare på kanalen. Vi promenerar på höger sida av akvedukten, över den ursprungliga forsens fåra och under vägbron. Tittar på slussar och dammluckor. Det är en fin sommarkväll. Och vi får via skyltar på platsen bland annat lära oss att Dalslands kanal skapades av en far och son, Nils och Werner Ericsson mellan 1865 och 1868. Och att på så sätt ordnades en farled från Vänern, genom flera av Dalslands sjöar och ända upp mot Värmland.

Nästa morgon, efter en god frukost, checkar vi ut från det B&B där vi bott en natt. Det är nästan precis en timme tills båten ska gå, men det är en fin morgon, så vi kör direkt upp och parkerar bilen vid bron för att invänta båten. Så börjar vår väntan. Jag vandrar lite fram och tillbaka längs bron. Tiden går. Men ingen båt syns till. Jag är ändå övertygad om att den ska komma. Dubbelkollar tidtabellen på Dalslands Kanaltrafiks hemsida. Jo då. Båten SKA avgå tio i elva.

När klockan väl passerat 10:50 kör min sambo ner till turistinformationen för att höra sig för var båten har blivit av. Men nej, det avgår ingen båt från Håverud idag. Tydligen avgår den bara vissa dagar. Detta framgår dock inte på hemsidan. Så. Den dagens, och ja hela resans, största antiklimax kom tidigt.

Vänta i en timme på en båt som aldrig kommer. Ja, ja. Det är sånt som händer.

God schnitzel på hotellet i Håverud
Akvedukten, på nära håll
Det är möjligt att gå över akvedukten
Bilbron går över Dalslands kanal
Sluss i Dalslands kanal
Akvedukten invigdes av kungen 1868. Foto: Anton Hansson
En forsärla på en bergvägg. Foto: Anton Hansson
Det gamla bruket, nu Dalslands center, speglar sig i kanalen

Bilden överst: Dalslands kanal sedd från bilbron när vi väntar på båten som aldrig kommer.

5 kommentarer på “Dalslands kanal och resans största antiklimax

  1. Snopet, men sånt händer. Funderar en stund och kommer på att vi missat att måndagar ofta är en stängd museidag i Spanien. Här fastnar jag för närbilden på akvedukten och bruket som speglar sig. Extra fint med näckrosbladen som flyter omkring.

    1. Tack! Jag stängda museer och även restauranger kan verkligen vara ett elände. Numera framgår ju ofta tiderna på Google. Men det är tyvärr inte alltid de tiderna stämmer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s