coronan · resor

Vet inte om vi känner för någon utlandsresa i sommar

img_7418
Igår meddelade UD att avrådan från icke nödvändiga resor till Andorra, Polen och Tyskland hävs från och med idag.  Jag har tidigare sagt att om myndigheterna tillåter resa utomlands så kommer vi att resa när vi har semester senare i sommar. Men nu vet jag inte längre. För även om UD tillåter så är det otroligt rörigt alltihop.

Det avråds till exempel på nytt från resor till Schweiz nu. Men Belgien, som UD inte alls avråder ifrån, redan sedan den 30 juni, har precis meddelat att de inte tänker släppa in svenskar med mindre än 14 dagars karantän OCH provtagning som visar att du är coronafri. Och Grekland har ju också ändrat sig fram och tillbaka angående svenskars inresa så många gånger, att det inte går att hålla reda på alla turer. Men jag tror att de tänker börja släppa in svenskar utan karantän från den 22 juli. Det kan dock ha ändrats igen. Eller så ändras det senare, vem vet.

Men Norge och Danmark, som nu säger att de släpper in oss som bor i Blekinge, utan karantän, avråder UD fortsatt ifrån resor till.

Och i Spanien, som svenskar får åka till och där coronaläget över lag nu är lugnt, har det igen införts lock-down i delar av Katalonien.

Och så har vi det här med obalansen i alla råd. Å ena sidan ska vi fortsätta jobba hemifrån så mycket vi kan. Å andra sidan går det ändå bra att resa inom både Sverige och Europa bara för nöjes skull.

UD har idag också sagt följande: ”Väljer du att resa så se till att resa säkert. Se noga över din försäkring, läs på om ditt resmål, förbered dig ordentligt och följ lokala myndigheters råd och anvisningar på plats. Du bör inte utgå ifrån att UD kan bistå med transport om du på grund av den rådande situationen får svårt att ta dig hem igen.”

Dessutom lovar de att återkomma med nya besked om vad som gäller framöver redan den 29 juli. Nya länder kan läggas till. Och dras ifrån.

Visst känner jag fortfarande att jag längtar ut i Europa. Och kanske ger vi oss av ändå till slut när det är dags för vår andra semester. Men just nu. Ja, jag vet inte riktigt.

Vi får se hur det blir.

 

 

4 kommentarer på “Vet inte om vi känner för någon utlandsresa i sommar

  1. Många som är irriterade på avbokade och ombokade biljetter, regler vid inresa osv. Kan man inte acceptera att resandet ser annorlunda ut i år och att viruset fortfarande härjar vilket kan ändra allt från en dag till en annan ska man nog stanna hemma. Jag bor på Kreta och Grekland har ändrat lite på inreseregler och datum, men det görs hela tiden med ögonen på vår egen smittutveckling (vilken blivit så mycket sämre sedan gränserna öppnats för flera länder) och olika länders smittutveckling. Inget konstigt alls, men det är just det som gör det instabilt att resa. Det är ett litet otäckt virus som har makten i världen.

    1. Precis! Och eftersom resebolagen behåller pengarna tills vidare oavsett om du kommer iväg eller ej så är det inget alternativ att boka någonting med dem. Möjligen i sista minuten i så fall, men känns säkrare att åka i egen bil om vi ger oss iväg.

  2. Hur mycket jag än längtar efter att komma till Sverige, så kommer jag också att stanna hemma i Wales. Här är det fortfarande inte helt öppet, men vi kan åka i närheten nu i alla fall.
    Man får göra det bästa av situationen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s