natur · resor

Köttätande växt i Sverige – flugtrumpeterna blommar på Brännelycke mosse i Blekinge

I Brännelycke mosse i Pukavik finns kanske Blekinges mest annorlunda vildväxande blommor. Har du vägarna förbi Pukavik kan det vara värt att göra ett stopp här nu när flugtrumpeterna blommar. Men glöm för allt i världen inte stövlarna!

Det är nämligen både gungfly och väldigt blött i den lilla mossen där det växer stora mängder av den köttätande flugtrumpeten.

Jag trodde att jag hade mina stövlar i bilen, men det hade jag inte, visar det sig. Så jag blir rejält blöt om fötterna.

Blommorna är purpurfärgade och de flesta ”böjer på nacken” och ”tittar” neråt. Varje blomma växer ensam på en stängel som blir från 20 till 50 centimeter hög. Blommar gör de från juni till juli.

Det är bladen som är köttätande. De är läderartade och rödådrade och formade som små tillbringare. I dessa finns en vätska som doftar sött och lockar till sig mindre insekter som fångas och löses upp av enzymer i vätskan. Exempel på djur som fångas är flugor, skalbaggar och till och med små grodor.

Vi ser dock ingen sådan dramatik när vi är här. Vi stannar bara en kort stund och rör inga blommor eller blad.

Vill du fotografera blommorna rekomenderar jag att använda teleobjektiv hellre än macro eller mobilkamera. Du bör nämligen gå försiktigt på redan upptrampade stigar och stanna redan i kärrets kant. Annars riskerar du att fastna, om du trampar igenom, och du skadar då också den ömtåliga mossen.

Flugtrumpeten är väldigt sällsynt i Sverige och det beror på att det är en förvildad art med ursprung från nordöstra Nordamerika. Den trivs på blöt och näringsfattig mark bland vitmossa. I Brännelycke mosse har den funnits i mer än 60 år.

Vi hittade hit tack vare ett tips från naturum i Blekinge, på Facebook.

För att hitta hit: kör först söderut i rondellen vid Pukaviks Husbilar. Sväng sedan höger efter ett par hundra meter där det är skyltat ”Brännelycke”. Efter ett par kilometer ligger mossen på höger sida om vägen, hitom kraftledningen. Du kan parkera bilen på vänster sida om vägen precis innan högspänningsledningen, där det finns en liten ficka.

Rakt över, på andra sidan vägen leder en smal stig ett tiotal meter in mot mossen.

Gå försiktigt och endast på redan upptrampad mark!

Hela Brännelycke mosse är full av blommande flugtrumpeter
Det är bladen som är köttätande
De är ganska olika till form och färg men många ser ut som kannor
Blommorna står med ”böjt huvud”
En blomma sedd framifrån

6 kommentarer på “Köttätande växt i Sverige – flugtrumpeterna blommar på Brännelycke mosse i Blekinge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s