resor · vackra platser

Missa inte att besöka Chora på Amorgos!


Den historiska huvudstaden på Amorgos – eller ska vi säga huvudbyn – Chora, också ibland kallad Amorgos, som ön, är mest känd för resterna av en venetiansk borg och ett antal väderkvarnar som tornar över byn.  Som för övrigt bara har 400 invånare. Det här måste vara en av hela Greklands allra vackraste byar så du bör absolut inte missa ett besök här, om du någon gång kommer till Amorgos.

Amorgos är en av de mindre kända öarna i den grekiska övärlden och den tillhör ögruppen Kykladerna. Chora grundades under den byzantinska perioden, i de centrala bergen ganska mitt på ön, för att vara i skydd från pirater. Att promenera längs gågatan genom byn är som att kliva in i ett vykort. Här har du allt du kan önska dig av Grekland; de vitmålade husen med färgglada detaljer, ofta i blått, stenlagda vindlande gränder och trappor med vitt mellan stenarna. Restauranger, barer, små affärer, blommor och katter. Vad mer kan du önska av en grekisk by?

Vi vandrade från Katapola till Chora och vidare till klostret Hozoviotissa. En vandring att varmt rekomendera, även om du inte ska glömma att ta med något att dricka på vägen och se till att planera din återresa väl.

Om du bor i Aegiali kan du istället ta buss eller taxi till Chora och först vandra fram och tillbaka till klostret innan du vandrar ner mot Katapola och kanske vidare till den fina Maltezi-stranden för att sedan ta buss eller taxi tillbaka till Aegiali.

Det är också möjligt att ta sig till Chora och gå tillbaka till Aegiali, via klostret, men räkna då med minst fyra timmars vandring.

När vi, för vår del, väl var framme efter att ha gått från Katapola till det medeltida Chora valde vi bara någon av trapporna upp när vi passerat stora vägen och fortsatte uppåt och inåt genom byn. Och upptäckte då genast att den är mycket bildskön. Vi hittade strax också flera restauranger, barer och caféer.

Vi slog oss då ner vid ett bord längs det ”stora” gångstråk genom byn som inte är mycket mer än en smal gränd. Bordet var under tak, så vi fick skugga. Det här var en het sommardag i juni 2019. Från menyn valde vi rätter som grekisk sallad, tzatziki samt rödbetor med yoghurt och valnötter. Och så fyllde vi på vätskeförrådet med iste och vatten. Det smakade mycket bra.

Vi passerade sedan Chora en gång till, på vår väg tillbaka från klostret. Vi passade då på att fika lite på en uteservering intill en av byns många kyrkor. Och att fylla på med ännu mer vätska. Det går åt i värmen. Och eftersom vi inte hade planerat vår återresa alls fick vi sedan vänta länge på bussen innan vi tog en taxi tillbaka till Katapola. Just precis! Vi väntade på bussen, men tog till sist ändå en taxi, när vi väl fick syn på en. Så kan det gå!

Men oavsett hur väl du planerar din återresa. Ett besök i Chora ska du inte missa att göra när du är på Amorgos. Kanske väljer du rent av att bo här? Det finns faktiskt några, men inte så många, boendealternativ i byn.

Här ett ”litet” urval av alla bilder som jag fotograferade i Chora på Amorgos:

4fe44749-8431-486f-b081-c897120034fe


Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

5 kommentarer på “Missa inte att besöka Chora på Amorgos!

  1. Många vackra bilder från en av många vackra grekiska byar. Undrar hur ofta husen måste putsas om? Njuter av växterna, bougainvillea, oleander m.fl. Särskilt idag skulle min kropp behöva den där värmen, även om jag älskar vintern.

    1. Här har vi ingen vinter än. Men snart, kanske. På översta bilden syns en bytta med vit målarfärg på en mur i nedre vänstra hörnet. Det är nog inte bara en slump. Jag gissar att det tvättar, putsar och målar om ofta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s