listor · resor · Stränder · vackra platser

Amorgos 7 vackraste stränder

Sommaren 2019 gjorde vi en båtluff i Grekland. Till ögruppen Kykladerna närmare bestämt. Jag utsåg då Amorgos till Kykladernas och hela Greklands vackraste ö. Och berättade då att det för mig är helt obegripligt att den här ganska stora ön fortfarande besöks av relativt få resenärer. På ön finns bland annat flera vackra stränder med kristallklart vatten. Bara de en anledning att göra ett besök här. Men vilka av öns badstränder är då allra vackrast?

Här är min lista:

1. Maltezistranden

Stranden Maltezi, som ligger en liten bit från Katapola är Amorgos vackraste strand.

Katapola är huvudort på Amorgos. På en halvtimmes promenadavstånd därifrån finns vad som måste vara Amorgos allra vackraste badstrand.

Promenaden till Maltezistranden går längs med vattnet, förbi en söt kyrka och förbi flera klipp- och stenstränder där du också kan ta ett dopp om du vill. Det är en mycket vacker promenad. Alternativt kan du ta badbåten hit från Katapola.

Väl framme finns en vik med turkost vatten. Och en ljus, ja nästan vit sandstrand med en liten strandbar. Och i ena hörnet några solstolar under parasoll. Att använda solstolarna kostade 4 Euro per styck sommaren 2019. Här är det lätt att tillbringa en dag i allt det vackra! När vi var på Amorgos tillbringade vi till och med två av tre dagar här.

2. Stranden Levrossos

Levrossos strand, nära turistorten Aegiali. Foto: Maria Kourtesi Bildkälla: Unsplash

Den här stranden ligger nära turistorten Aegiali, på den norra delen av ön. Den ligger på drygt en halvtimmes promenadavstånd från hamnen där. Det ska också vara möjligt att ta en badbåt hit från hamnen i Aegiali. Och som alternativ finns det en parkeringsplats ovanför stranden, för den som hellre vill köra hit.

På stranden finns en taverna och det ska även finnas solstolar att hyra.

3. Kalotaritissa

Stranden Kalotaritissa längst ner i sydväst på Amorgos. CC Venetia Koussia Bildkälla: Flickr

Kalatorissa ligger alla längst ut i sydväst på Amorgos. Att gå hit från Katapola tar nära fem timmar, så bäst är kanske att ta sig hit med bil. Det tar ungefär trekvart att köra från Katapola. Bilvägen går hela vägen fram. Eller varför inte hyra en moppe och åka hit på den?

Vid stranden finns sedan ett litet café som även ska ha solstolar till uthyrning och parasoll.

4. Agios Panteleimon-stränderna

Den bortre av de två Agios Panteleimon-stränderna, räknat från Katapola.

Det här är två stränder som ligger på båda sidorna om kyrkan Agios Panteleimon som i sin tur ligger mellan Katapola och Maltezistranden. Det går helt klart att bada här och vi såg vid något tillfälle ett par personer som gjorde så.

Men eftersom här inte finns någon försäljning, eller några solstolar, eftersom stränderna mestadels är mycket smala och eftersom det växlar mellan sten- och klippstrand så föredrar nog de flesta att bada vid Maltezistranden som bara ligger på fem till tio minuters promenad längre fram.

Men vackra är de här stränderna. Båda två.

Den närmaste av de två Agios Panteleimon-stränderna, räknat från Katapola.

5. Psili Ammos

Den här stranden är en naturstrand på norra Amorgos som ligger strax bortanför stranden Levrossos som kom tvåa på den här listan.

Stranden ska ha kristallklart vattnet och vara mycket naturskön. Den är omgiven av klippor och ska finnas några träd som kan ge skugga åt besökare.

Vattnet påstås vanligtvis vara lugnt. Detta ska också vara en utmärkt plats för snorkling. Det här är en sandstrand men här finns ingen försäljning eller övrig infrastruktur för turister. Men det är gångavstånd till Levrossos där sådant finns. Tyvärr hittar jag inga foton från stranden som är tillåtna att återpublicera, men bildggogla Psili Ammos Amorgos, om du vill se foton från stranden.

6. Aegialistranden

Stranden inne i Aegiali. Foto: CC Dubravka Franz  Bildkälla: Flickr

Det här är en lång och fin sandstrand som ligger inne i badorten Aegiali. Eftersom den ligger mitt inne i turistorten så finns det gott om restauranger och caféer runt omkring, som kan användas av strandens besökare.

7. Katapolastranden

Stranden inne i centrala Katapola.

I Katapola finns också två helt okej stränder inne i byn, även om de är inte är öns allra tjusigaste. Den största av dessa ligger mitt inne i bukten, mellan byns båda bebyggelsegrupper. Och det är den som jag kallar Katapolastranden. Den är ganska smal. Men den är ganska vacker ändå och med hela huvudorten att tillgå för restauranger, caféer och annat som badgäster kan tänkas behöva, är det ju ganska praktiskt att hålla till här.

Och särskilt praktiskt om du bara vill ta ett morgon- eller kvällsdopp före eller efter dagens aktiviteter, ifall du valt att bo i Katapola under din vistelse på Amorgos. Något som vi gjorde vid ett tillfälle.

Fler stränder på Amorgos

Stranden Agia Anna, som ligger på ostkusten nedanför Chora, och som ofta påstås vara Amorgos vackraste strand, vågar jag påstå är överskattad. Den får alldeles för många besökare i förhållande till sin storlek och kan därför lätt hoppas över. Där är dessutom mest klippkust och bara en pytteliten och stenig strand.

”Det stora blå” (fransk originaltitel: Le Grand Bleu) är en romantisk och mycket sorglig dramafilm från 1988 i regi av Luc Besson. Den är baserad på fridykaren Jacques Mayols liv. Jag tror att det är den här filmen som är orsaken till att stranden vid kapellet Agia Anna av många anses som öns vackraste (även om jag alltså inte alls håller med om det). Men vattnet är klar och havet stort och blått. Så visst är här fint!

Den betydligt vackrare stranden nedanför det fantastiskt belägna medeltida klostret är tyvärr inte tillgänglig alls för bad, och är därför inte heller med på min lista här.

Den som söker fler stränder på Amorgos för ett dopp har ändå ett antal ytterligare att välja på. De flesta hotell och boenden tillhandahåller en karta med 17 olika stränder på ön utmarkerade. Och på kartan finns även foton från stränderna.

Karta med foton på 17 av Amorgos stränder.

Om den här listan och bilderna i inlägget

Jag har själv inte besökt alla stränderna i den här listan. Ändå tycker jag att jag kan bedöma hur vackra samtliga är utifrån att jag sett flera foton från dem. Och från de flesta andra stränder på Amorgos. De foton där jag satt ut namnet på fotografen och bildkällan under bilden är alltså inte mina egna bilder. Och det är då samma stränder som jag själv inte har besökt. (Än.) Alla bilder där fotograf inte har angetts är däremot mina egna.

Översta bilden i inlägget är också den ifrån Maltezistranden.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

3 kommentarer på “Amorgos 7 vackraste stränder

  1. Åh, vilken Greklandslängtan jag fick av detta inlägg. Fantastiska stränder! Jag har inte varit på Amorgos än men vill absolut dit någon gång framöver. Tack för inspirationen!

    1. Så lite så! Grekland är verkligen vackert och inte minst Amorgos, som på några få dagar hann bli min grekiska favoritö. Som jag gärna vill återvända till någon gång. Kanske är det för att det är en av våra senaste resor, men jag tänker väldigt mycket på den. Så det blir säkert fler inlägg framöver. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s