mitt jobb · resor · vatten

Högvatten i Kristianstad

Just nu råder det högvatten i Kristianstad. När vattnet stiger breddas Helge å. Det är vackert och nyttigt men behöver också hållas koll på.

Att strandängarna översvämmas fyller flera viktiga funktioner i ekosystemet, så länge det inte hamnar på extremnivåer. Bland annat tillförs näringsämnen till marken med vattnet. Strandängarna fungerar också som buffert för vattnet och jämnar ut flödet.

De här ytorna är också, senare i årscykeln, en viktig del av den biologiska mångfalden i Kristianstad Vattenrike när vadarfåglar och andra djur häckar där.

Men det är viktigt att kommunen håller koll på vattnet. För tekniska förvaltningens del är jag en av de personer som arbetar med detta. Därför var jag ute en sväng igår och kollade hur det såg ut i Tivoliparken. Det var vindstilla och strålande solsken. Och mycket vackert.

Som prognoserna ser ut just nu kommer inte vattnet att stiga till några extrema nivåer de närmaste tio dagarna i alla fall, men ganska rejält högt vatten kan det bli, upp mot plus en meter och sjuttio centimeter.

Den som är nyfiken på prognoserna kan hitta dem här.

2 kommentarer på “Högvatten i Kristianstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s