hållbart resande · resor · tåg

Kvällsmat och övernattning i Köpenhamn

Kristianstad centralstation.

Den här tågsemestern börjar ju bra. Inte. Jag äntar på försenat Öresundståg i Kristianstad. Min familj befinner sig på tåget. ”Observera att tåget endast går till Malmö central”, ropas det ut i högtalarna innan jag kliver på tåget för att möta upp med min familj.

Jag har köpt med mig en burk med geléhjärtan, choklad- och minthjärtan och några saltlakritsfudge. Min sambo har med sig ett hjärta med geléhjärtan och en påse vingummi. Vi kommer i alla fall inte dö av brist på socker på den här resan.

På tåget berättas det inte att Malmö är slutstation för det här försenade tåget förrän precis innan vi rullar in till Malmö centralstation. Bytet tar ytterligare någon halvtimme så totalt blir vi en timme försenade. Tur ändå att vi har en hel natt tillgodo i Köpenhamn.

Hotellet
Jag har bokat in oss på billiga Zleep Hotel City som bara ligger 300 meter från huvudbangården (centralstationen) i Köpenhamn. Vi checkar in i en automat. Kvinnan i receptionen hjälper oss en smula. Hon visar sig vara svenska. Vi avvaktar med att bestämma oss för om vi vill äta frukost på hotellet till nästa morgon.

Rummet är inte särskilt rymligt men helt okej, särskilt för det priser, 1100 svenska kronor för ett familjreum för fyra, och har flera fönster ut mot gatorna runt omkring och ett litet bord. Samt en toalett med dusch. Det är lite kallt på rummet så jag drar upp elementet lite.

Restaurangen
Vi bestämmer oss för att äta på samma restaurang där vi åt förra gången vi var i Köpenhamn och vi får till och med samma bord i hörnet på källarvåningen. Restaurangen heter Frk. Barners Kælder och har 4,3 i betyg på Google. Men det här är inget ställe för vegetarianer eller för andra med modernare kosthållning. Här är det gammaldags mat som gäller. Våra tonåringar väljer schnitzel och köttbitarna täcker nästan hela tallriken. Vi vuxna tar stekt oxfilé med ”Madagaskarpepper sause”. Den senare visar sig vara grönpepparsås när den kommer in. Till detta en hel vitlök var, en stekt tomat och stekt potatis. Gott utan att vara extraordinärt. Och dyrt, som alltid i Köpenhamn. 1600 svenska kronor för fyra personer.

Nästa morgon tar vi god tid på oss att vakna och duscha. Det får bli frukost på København Hovedbanegård, istället för på hotellet.

Oxfilé på frk Barners Kælder.
På väg mot huvudbangården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s