resor · tåg

Frukost på huvudbangården i Köpenhamn och äta på tåget till Hamburg


Det är förmiddag i Köpenhamn. Vårt hotell ligger bara 300 meter från centralstationen som på danska heter København Hovedbanegård. Vi har tagit det lugnt på morgonenn och avstår därför ifrån att köpa till hotellfrukost. Istället checkar vi ut och går till huvudbangården för att få lite frukost i oss.

Vi väljer Starbucks. Två kaffe latte, två chai latte, tre croissanter med skinka och ost och en lite större baguette med pålägg. Det kostar 450 svenska kronor och är i alla fall lite billigare än en hotelldrukost som hade gått på 400 danska kronor för alla fyra på Zleep Hotel City.

Medan vi sitter där på caféet, äter och småpratar, ser jag en yngre pojke kräkas i en mugg vid cafédisken några meter bort. Bara att hoppas på att vi inte fick med oss några vinterkräksjukevirus från den frukosten. Jag tror dock att avståndet var tillräckligt för att vi ska klara oss.

Efter frukosten köper vi med oss dricka och baugetter från 7eleven att äta till lunch på tåget. Tre med tomat och mozzarella och en med ägg och räkor. Det kostar bara 200 danska kronor. På danska tåg finns nämligen ofta ingen servering ombord. Så ska det visa sig vara också i vårt fall när vi kliver ombord på vårt Intercitytåg som ska avgå 11:26 mot Hamburg. Här finns bara en drickaautomat. Inget mer.

Tågresan börjar med grått väder och dis i Danmark, över de danska Bälten och över landsgränsen, men i Tyskland klarnar det upp. Och när vi närmar oss Hamburg är det tolv grader och sol. Tåget är bara cirka tio minuter försenat.

Här har vi fyra timmar att spendera innan vi åker vidare med nästa tåg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s