5 snabba · hållbart resande · resor

5 snabba (i slutet av juli 2019)


”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet. Denna veckan om influensers som förstör lavendelfält i Frankrike, solstolar som paxas som vore det ett kosläpp på Mallorca, semesterorterna i Europa som förstörs av massturism, flygbränslet som tog slut på Amsterdams flygplats och varför ingen pratar om buss som klimatsmart.

1. Influensers som förstör lavendelfält
Motsatsen till hållbart resande är ohållbara beteenden på resa. Ett sådant ohållbart beteende är självutnämnda influncers och wannabees som just nu trampar sönder lavendelfälten i södra Frankrike. Några av dem stjäl dessutom lavendel direkt från fälten för att addera en fin blombukett till sina selfies. Andra har parkerat sina hyrbilar så att de blockerar trafiken.

Det är på sajten Petapixel som du i en krönika kan läsa: ”Vad krävs för att driva en bonde till den punkt där han känner att det enda sättet att få dem att sluta skada hans egendom är att skada dessa människors fotografier? … Jag antar att de som besöker lavendelfälten i Valensole i Provence, just fått reda på det.”

Vad bonden har gjort när det inte hjälpte att stängsla in ägorna? Han satte upp en stor skylt på ett fint träd, mitt i den vackraste vyn, med följande budskap: ”Var snäll och respektera vårt arbete!”

Men tror du influerare och andra fotografer brydde sig? Nej, de valde bara andra vyer. Och fortsatte trampa omkring och förstöra.

Så här kan vi inte ha det. Med anledning av detta har jag uppdaterat mitt eget blogginlägg om hur du hittar ditt ”eget” lavendelfält i Provance med ett avslutande PS med en uppmaning att inte förstöra. Egentligen borde det vara självklart.

2. Solstolarna paxas som på ett kosläpp – på Sunwing, Mallorca
På lite samma tema, ungefär ”för många besökare på samma ställe”, har Aftonbladet i veckan visat ett klipp som visar hur turister rusar in för att paxa solstolar på morgonen på Sunwing Cala Bona på Mallorca. Enligt han som filmat är det främst skandinaver som paxar solstolar. De börjar köa en timme innan poolområdet öppnas och klockan 11 är alla solstolar slut för dagen.

”Som ett kosläpp”, beskriver mannen upplevelsen. Crazy, säger jag. Hotell där du behöver paxa solstolar försöker jag undvika. Har dock bott på just Sunwing Cala Bona för 11 år sedan. Då behövde vi inte paxa våra platser i solen. Men så var det också före högsäsong.

3. Semesterorterna som förstörs av massturism
I ytterligare en artikel på samma tema har Svenska dagbladet berättat om hur turism kan påverka el- och vattenförsörjningen för lokalbor och förorena städer. Ja rent av förstöra semesterorter. Och att flera populära resmål runt om i Europa därför har behövt vidta åtgärder för att stoppa flödet av resenärer. Exemplen Mallorca och Venedig, som jag skrivit om tidigare i dessa sammanhang, finns båda med på listan. Ön Capri i Italien, som även den är ett populärt turistmål nämns också.

I Paris har staden ilsknat till mot de dubbeldäckare med turistlass som kör runt och förorenar. I ett uttalande sa borgmästaren nyligen att turistbussar är inte längre välkomna i centrala Paris. I stället uppmanade han turister i staden att välja mer miljövänliga alternativ, “som alla andra”. Som att promenera, cykla eller ta offentliga bussar och tunnelbanan i stället för dubbeldäckarna.

I Österrike finns en by så vacker att man valde att bygga en identisk kopia av den i kinesiska Louyang. Varje dag anländer nu cirka 80 bussar med turister till den lilla pittoreska byn Hallstatt i Österrike, och ut väller framförallt kineser som fotograferar idyllen vid alpsjön.

I Grekland påverkar turismen el- och vattenförbrukningen. Ett stort problem är kryssningsturisterna. Bland annat har Santorinis borgmästare tvingats begränsa passagerarna till 8 000 om dagen på den kända kykladiska ön.

4. Flygbränslet tog slut på Amsterdams flygplats
Över till ett annat hållbarhetstema. Hur vi transporterat oss. Ofta används teknikstrul och förseningar som ett argument mot tåget som färdmedel. Men att tekniska fel även orsakar flygförseningar har man ju hört talas om. Och drabbats av själv också för den delen.

Men sällan i sådan omfattning som på Amsterdams flygplats nu i veckan. Flera flyg från flygplatsen Schiphol ställdes in eller drabbades av allvarliga förseningar sedan bränslet tagit slut på flygplatsen i onsdags. Problemen berodde på ett tekniskt fel hos bränsleleverantören, som inte kunde tanka planen från lunchtid den dagen. ”Det känns hopplöst”, sa resenären Lena Johansson till Aftonbladet.

Vid tiotiden på kvällen meddelade flygplatsen att problemet var löst. Tio timmar utan bränsle till planen. Hej och hå!

5. Ingen pratar om buss som klimatsmart
Tågstrul är ju, som sagt, ett vanligt samtalsämne när det kommer till resandets miljöpåverkan. Europas tågnät är till och med i spillror, påstår Björn Werner, i en kulturkrönika i GP. Men han noterar samtidigt att, trots att bussen är både punktligare och billigare, pratar ingen om en klimatsmart busstur genom Europa.

Frånvaron av bussen i samtalet understryker, enligt skribenten att klimatdiskussionen är en exklusiv sådan: en för de välbeställda, som har råd och tid att resa för sitt höga nöjes skull – samtidigt som de i och med sitt resande helst också vill rädda världen.

Jag tänker att skribenten har både rätt och fel. Rätt i att här och nu kan buss på vissa sträckor vara väl så klimatsmart som tåg. I Europa drivs nämligen även många tåg med diesel och elen till de övriga produceras till del i kolkraftverk.

Han har rätt också i att tåg kan bli väldigt dyrt.

Men. Om vi tänker framåt blir det annorlunda I ett framtida transportsystem är det troligare med elektriska tåg försörjda på sol-el än långfärdsbussar på sol-eldrift. Vilka turister vill sitta och vänta medan batteriet laddas? Och biobränslen kommer tyvärr aldrig att kunna ersätta alla fossila bränslen i global skala. Den som utifrån dessa fakta vill signalera till politiker och privata investerare att det är tåg vi bör satsa på inför framtiden tar därför helst just tåget. Det går ju inte heller att bortse ifrån att tåg oftast är bekvämare än buss.

Men igen. I dagens transportsystem finns begränsningar i tågkapacitet på vissa sträckor. En tågsemester kan på andra sträckor bli orimligt dyr eller lång. Att då välja bussen är i sådana lägen helt klart ett bra alternativ. Så visst är det lite märkligt att nästan ingen pratar om bussturism i klimatdebatten.

Veckans vinjettbild föreställer selfie-fotografering i ett lavendelfält i Provense 2016.

11 kommentarer på “5 snabba (i slutet av juli 2019)

  1. Det är märkligt att så många turister anser att det de vill göra är nå’n sorts ”mänsklig rättighet”. Och att saker man aldrig skulle göra hemma är helt ok som t ex att gå in på en restaurang för att äta endast iklädd badkläder. Det verkar vara svårt att förstå att lokalbefolkning inte finns för att göra en plats pittoresk eller ”genuin” utan det är faktiskt deras vardag man kliver in i. En komisk sak: svenskar larmar varandra bl a på social medier om någon går runt i villaområde och fotograferar – på semestern kan de ställa sig framför en husterass och fotografera även om det är människor ute på terassen.

    1. Det där är väldigt sant och jag gör mig själv inte sällan skyldig till att fotografera människor utan att be om lov. Å andra sidan gör jag ofta samma sak hemma i Sverige. Problemet med att be om lov är att människor då börjar ”posera” och det blir genast en helt annan typ av bild än den jag vill ha.

      1. Posera vill jag inte heller att människor ska göra, men utomlands måste man ta hänsyn till vad som gäller där. T ex vill många gamla människor i Grekland inte bli fotograferade.

      2. Japp. Ibland löser jag det med att fotografera människor bakifrån eller från sidan. Och givetvis med zoom så jag står långt ifrån.

  2. Ett riktigt intressant och tänkvärt inlägg i alla sina fem delar 👍 och med många läsvärda länkar dessutom! Människans beteenden i olika situationer är minst sagt fascinerande.
    Jag tror att vi alla, i större eller mindre omfattning, behöver tänka aktivt på hur vi uppför oss när vi kommer som gäster till andra länder och kulturer. Respekt måste vara utgångsläget, inte egot.

    1. Precis! Många turister tar egot till en helt orimlig nivå när de reser. Kanske beror de på att de snart ska lämna platsen för att aldrig komma tillbaka och att de därmed slipper riskera represalier. Trist., oavsett anledning. Så som du vill att turister ska turista hos dig, så ska du också turista hos dem, skulle kunna vara ett måtto!

  3. Tyvärr finns det människor överallt som inte kan uppföra sig eller visa hänsyn, synd bara när alltför många sådana samlas på samma plats. Jag har ju jobbat som reseledare i ca 30 runt hela Europa och har sett ganska mycket.
    Lavendelfälten i Frankrike är dock helt fantastiskt vackra!
    Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s