resor · vackra platser

Så hittar du till ditt ”eget” lavendelfält i Provence

Har du som jag sett bilder på böljande lavendelfält i Provence och fått föreställningen att det är väl bara att köra runt lite så hittar du massor av blommande lavendel? Men den föreställningen är tyvärr fel, kan jag berätta. Det krävs normalt ett visst förarbete för att hitta ett ”eget” lavendelfält i Provence att fotografera.

Om vi inte haft ”otur” med ett vägarbete efter att ha besökt Sénanqueklostret hade vi inte kommit förbi fler lavendelfält än de vid klostret under vårt besök i Provence.

Men nu var det så att sedan vi kört ner från byn Gordes till klostret hade den vägen blivit avstängd när det var dags att köra tillbaka. Så vi fick åka åt andra hållet istället och följa skyltningen den vägen mot byarna Gordes och Roussillon. Det blev en ganska lång omväg. Men tack vare den kom vi förbi några ytterligare lavendelfält. Och vid något av dem var det till och med möjligt att parkera och lämna bilen för en närmare titt på lavendeln. Tur i oturen!

Hitta ditt ”eget” lavendelfält
Så hur gör du då om du vill hitta ett ”eget” lavendelfält någonstans i Provence?

Till att börja med bör du vara medveten om att lavendeln blommar från slutet av juni till början av augusti. Så det är under den perioden du bör plannera din resa.

Jag skulle sedan använda apparna Flickr och/eller Google Earth. I fotoappen Flickr kan du söka på orden ”lavender” och ”Provence” och hitta bilder som stämmer med din dröm. Har du tur finns de markerade på kartan var de är fotograferade. Den informationen hittar du under ”i” som står just för ”information” om bilden. Klickar du en eller två gånger zoomas kartan ut och det blir lättare att se var någonstans i Provence det är.

Nästa steg är att kolla runt kring den platsen i Google Earth. Eller börja direkt där och titta runt byar som Murs, Roussilion, Forcalquier, Valensole, Puimoisson och Riez.

Fördelen med Google Earth är att om du har ställt in appen rätt så kan du se fotografier från de olika platserna. Samtidigt är kartan så pass bra (vilket inte kartan i Flickr är) att du kan titta ut lämpliga platser att parkera bilen.

Förstör inte!
Ett litet PS dock. Tänk på att lavendelfälten ägs och brukas av en lantbrukare som lever av detta. Du har som besökare ingen rätt att klampa runt i fälten, trampa ner och förstöra. Och självklart inte heller att plocka av lavendeln. Att göra så är stöld! Du bör också vara medveten om att de här fälten på senare år blivit extremt populära för selfie-fotografering bland influencers och wannabees. Många av dessa klampar tyvärr runt precis så som man inte får, och lantbrukare har därför börjat stängsla in och medvetet förfula sina fält med skyltar och annat.

Det kan därför vara bra att titta ut flera olika platser innan du börjar köra runt och leta och var beredd på att det kan ta tid att hitta ett helt ”eget” fält, eftersom platserna inte sällan ligger på ganska stora avstånd ifrån varandra.

Lycka till!

9 kommentarer på “Så hittar du till ditt ”eget” lavendelfält i Provence

  1. Så vackert! Och tack för all information du ger oss läsare genom dina inlägg. Det uppskattas mycket … hos mig iallafall. 😍

  2. Tack för informationen! Har du några rekommendationer gällande boende?
    Tack på förhand!
    Med vänlig hälsning
    Carina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s