resor

De 9 bästa blogginläggen om resor i juni och juli


Jag fortsätter lista blogginlägg om resor som jag fastnat lite extra för under månaden som gått. Den här gången blir det dock två månader på en och samma gång eftersom jag var bortrest vid förra månadsskiftet och inte riktigt hann med.

Från juni och juli vill jag lyfta dessa:

1. En guide till Petra – en plats i mina drömmar
På månadens första dag publicerades en komplett guide till Petra i Jordanien på bloggen 4000 mil. En plats i mina drömmar!

Gunilla berättade mot slutet av inlägget historien bakom en footie som hon fotograferat: ”Där bakom finns en trappa. Vet inte så många om det här? Eller är det för jobbigt att gå upp? För 45 minuters uppåt här finns en av världens coolaste utsiktspunkter. Alltså seriöst. En av världens! Platsen är förstås paxad. En beduinfamilj har kallat marken för sin, satt upp ett tält och säljer förfriskningar. Vill man ha utsikten och selfien måste man köpa något. Fair enough, jag har inget problem med sådana arrangemang. Det blir ytterligare en färskpressad juice.”

2. Att bo i Airbnb – erfarenheter
Själv valde jag att prova att boka in oss bo på Airbnb-boenden för första gången förra sommaren.

Det var därför med stor nyfikenhet som jag läste Lite mer rosas inlägg från den 4 maj om denna boendeform på resa: ”Det kan vara så att jag haft tur, men vi har också aktivt letat efter Superhosts när vi bokat våra boenden. Det ger en viss garanti att det är ett bra boende du kommer till med en viss standard. Och jag bokar inte Airbnb för att få sämre kvalité…

Bra tips på boenden för den som är på väg till Paris, New York, Los Angeles. Eller Märsta. :)

3. Gud står inte över fransk byråkrati
Aftonbladets förra publisher Sofia OO skriver blogg. Ganska mycket om resor. Jag har följt den till och från i många år, sedan långt innan hon fick uppdraget som kombinerad chefredaktör och VD för Sveriges största tidning, och även nu efteråt. Sofias blogg är ganska fragmentarisk och blogginläggen ska nog egentligen inte läsas var för sig. Bilden av Sofia och hennes liv och resor skapas istället genom flödet av dessa fragment. I början av juni månad var hon tillsammans med sin man i Orléans i Frankrike. I ett inlägg den 6 juni skrev hon: ”Och i katedralens souvenirkiosk säljer de inga frimärken. ‘Det är så mycket krångel med auktorisation och stämplar att vi inte orkar bry oss om det. Gå till tobakisten på hörnet istället, han har’, säger killen i kiosken. Trodde gud stod över sådant som byråkrati.”

Och i juli var hon på Paros i Grekland ochskrev då bland annat om ”vackraste kyrkan med vackraste läget”.

4. Vandra i Åre – bästa dagsturerna i området
Daniel som driver bloggen ”Flying Dryden” bor i Jämtland. Det är alltså med mycket ”inside information” han den 10 juli tipsar om de bästa dagsturerna för vandring kring Åre: ”När det är sommar och höst är tiden perfekt för att vandra i Åre med omnejd. Dels har man Åreskutan som sådan men börjar man se sig om i området så ser man snart att möjligheterna nästan är oändliga. Det finns allt från enklare turer för hela familjen till lite mer krävande dagsturer för den som vill göra höjdmeter och ha svetten rinnandes längs ryggraden.”

5. Besöka slottet Predjama i Slovenien
Lifsresor har varit ute och tågluffat i sommar, hyrt bil och kört en sväng förbi det bildsköna slottet Predjama i Slovenien: ”På vår väg från Ljubljana till Bled körde vi en omväg via Predjama och Postojna, en omväg vi verkligen inte ångrade. Både slottet i Predjama och grottan i Postojna var riktigt imponerande.”

6. Utflykt från trängseln i Dubrovnik
”Marias memoarer” skrev den 28 juli: ”Lokrum är den obebodda ön som ligger närmast Dubrovnik. En kort båtfärd på ungefär 600 meter gör ön till ett trevligt besöksmål när man fått nog av trängseln i gamla stan. Ön, som även är ett naturreservat, har en del sevärdheter som t.ex. ruinerna av ett kloster, botanisk trädgård, badplatser och en fantastisk utsikt från borgen som är belägen på öns högsta punkt.” Och vill jag lägga till, utifrån inlägget, alldeles otroligt söta kaniner!

7. När Manarola tar andan ur en resebloggare
Den 30 juli skrev Eva på bloggen Rucksack om Manarola i Cique Terre i Ligurien och Italien: ”Det är tur att vi har gott om tid. För Manarola är populärt. Så populärt, att det känns som att man köar när man egentligen strosar.” men också ”Jag trodde inte att det skulle bli så här. Men där i vinden bland selfiesticks och starka havsvindar ser jag den. Tjusningen. Den som alla pratat om med Cinque Terre.”

Jag kom i detta sammanhang att tänka på mina egna 7 bästa tips inför en resa till Cinque Terre där det första är: ”undvik högsäsong”.

8. Vackra, generösa och varierade Skåne
Ia, som skriver bloggen ”Ia mitt i livet” publicerade den 31 juli ett inlägg om en vandring på skåneleden som hon gjort tio dagar tidigare: ”Jag uppskattade dels att få vandra i ett helt annat landskap än det jag vanligen vandrar i numera. Dels att få en vandring i kroppen under en period då det inte går att vandra på Kreta. Roligt att få dela en favoritsträcka med två personer som uppskattar natur och att de tyckte om sträckan! Vi kunde konstatera att Skåneledens avståndsinformation på etapp 4 är den gamla. Med de nya sträckningarna blir det längre.”

Lite festligt att Ia, som annars skriver mest om Grekland, skrev om Skåne, som jag brukar skriva en del om, samtidigt som jag skrev om Grekland. :)

9. Bra att veta om Greklands vackraste ö
Av mina egna blogginlägg under perioden tycker jag nog att just det inlägg som jag skrev då, mitt sammanfattande inlägg om Amorgos, är bäst. Jag skrev bland annat ”Amorgos har två badorter som båda är hamnstäder med regelbunden färjetrafik; Aegiali och Katapola. Det är den senare som formellt är öns huvudort men den första som är störst som turistort. Men båda saknar massturism. Här är det småskaligt som gäller.”

Och även: ”Förvänta dig en ö som är mer grekisk, men samtidigt då kanske mindre internationellt insmickrande instagram-chick, än många andra grekiska öar. Skönheten här ligger snarare i att det inte är tillrättalagt. Det här är Kykladerna på riktigt. Och de behövde egentligen aldrig förbättras.

Bilden ovan kommer från det inlägget och från platsen för det berömda klostret på ön.

13 kommentarer på “De 9 bästa blogginläggen om resor i juni och juli

 1. Men åh vad roligt, tack för länk 😊 Hittade lite annat smått och gott här också som jag missat men ska läsa nu ☺️

 2. intressanta platser du valt.
  Det där med frimärken är samma överallt. Många vill inte sälja dem, för de får inte ta ut någon vinst på det. Skulle många gånger velat betala lite extra bara för att slippa besväret att leta.
  Ha en skön helg!

  1. Jsg köper inte vykort längre men på den tiden köpte jag bara om de som sålde vykort också sålde frimärken eller om jag redan fått tag på frimärken. Ingen vits att köpa vykort om det inte går att få tag på frimärken…

 3. Petra drömmer jag också om. En kollega reste dit.

  Sofias blogg var trevlig att läsa men jag vill minnas att hon var dålig på att svara på kommentarer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s