5 snabba · hållbart sparande · resor

5 snabba (första helgen i augusti 2019)


”5 snabba” är en nyhetssamanställning från veckan som gått med inriktning på rese-nyheter. Och särskilt då på nyheter om resor och hållbarhet. Denna veckan om vart svenskarna reser för att förlänga sommaren, att Mallorca kan bli en skräphög mot slutet av månaden, Dubai – diktaturen som lockar turister, resebloggaren som inte är främmande för hemester och om Greta som igår tog morgontåget till New York och Santiago de Chile.

1. Hit reser svenskarna för att förlänga sommaren
Det är Aftonbladet som skriver om att. sommaren rör sig mot sitt slut och att mångas semestrar är över. Men de tycker inte att vi ska misströsta därför att än finns det möjligheter för äventyr. De listar hur svenskarna väljer att förlänga sommaren med resor i augusti och september. Enligt listan är de populäraste destinationerna med reguljärflyg Prag, Barcelona, Malaga, London, Rom, Palma de Mallorca, Paris, Alicante, New York och Lissabon. Med charter är det istället Mallorca, Rhodos, Chania på Kreta, Larnaca på Cypern, Split i Kroatien, Antalya i Turkiet, Kos, Preveza, Korfu och Zakynthos som är de populäraste flygplatserna att flyga till under augusti och september.

Jag tänker så här, om syftet med en resa är att förlänga sommaren så är inte augusti rätt månad att åka mer än möjligen från norra Norrland. För den som söker en billig resa för att komma ut och se sig om i Europa brukar andra halvan av augusti vara en bra period, även om jag inte kollat in priserna just i år. Andra halvan av september brukar sommaren vara definitivt slut även i södra Sverige, men då brukar å andra sidan priserna ha gått upp igen. September är också en bra månad att tågluffa för den som har tid. Oktober brukar också vara fint vid Medelhavet.

2. Mallorca kan bli en skräphög i slutet av månaden
På tal om det populära resmålet Mallorca så har Aftonbladet i veckan också berättat att personer som arbetar med att tömma soporna på den spanska ön hotar med strejk. Om strejken blir av ska den pågå på obestämd tid, och turister på platsen kan då förvänta sig rejält med sopor på gatorna. Från och med 22 augusti kan skräphögarna börja växa på platsen om strejken blir av. Det är större delen av ön som kan komma att drabbas, med undantag av kommunerna Palma och Calvia, vilket inkluderar Magaluf.

Det man vill är att löner och arbetsvillkor blir desamma för cirka 3 000 arbetare och att lönerna höjs så att förare ska få cirka 14 000 kronor i månaden och renhållningsarbetare runt 10 600 kronor i månaden.

På tisdag väntas en omröstning ske där man ska besluta om strejken blir av eller inte.

3. Dubai – diktaturen som lockar turister
På ytan är Dubai modernt, lyxigt och kan verka tolerant. Men i verkligheten är Dubai är en av världens mest konservativa länder där sharialagar tillämpas och där det finns lagstiftning som kan tolkas som att männen har rätt att misshandla sina fruar.
Per J Andersson från resetidningen Vagabond och Erika Butterworth, resebolaget Apollos Sverigechef, pratade i radion bland annat om kvinnornas och gästarbetarnas situation i landet men också om det som är häftigt med höga byggnader, stora gallerier, sol, bad och en annorlunda kultur.

Karin Bergkvist skriver på samma temma i Gefle Dagblad under rubriken ”En prinsessas flykt påminner om hur kvinnor blir förtryckta i Dubai.” Hon skriver bland annat ”Huruvida det är okej att semestra i en diktatur eller inte är inte en helt enkel fråga. Att besöka platser med nyfikenhet och ett öppet sinne är bättre än att isolera landet. Mycket gott kan uppstå i mötet mellan ett lands befolkning och turister. Men då gäller det att inte förblindas av glimrande fasader eller att nöja sig med att solen ger vacker bränna eller att paraplydrinkarna smakar gott även i en diktatur.” Jag instämmer i detta synsätt och skrev för flera år sedan ett blogginlägg om att semestra i den diktatur som Dubai är. Jag har bara putsat lite på några av formuleringarna idag.

4. Resebloggaren som inte är främmande för hemester
I kölvattnet av det senaste årets allt intensivare debatt om resande och klimatpåverkan har begreppen ”hemester” och ”Swemester” vunnit i popularitet. Att semestra på hemmaplan eller i vart fall i vårt hemland. Resebloggaren Gunilla Yourstone har rest till över sextio länder men är inte främmande för begreppet ”hemester”. Detta berättar hon om i ett radioinslag. Det har blivit många resor utomlands men på senare år har Gunilla Yourstone återupptäckt norra Sverige där hon semestrat mycket som barn.

Sverige har orörd natur, väglöst land och det är säkert och rent. Vildmarksvägen över Stekenjokk är en pärla i Västerbotten som Gunilla kan rekommendera. Nästa äventyr, som pågår just nu, är en roadtrip i Norrbotten tillsammans med familjen.

Mina tankar om Swemester och hemester är att det ena inte behöver utesluta det andra. Jag vet att det inte gör det för Gunilla och så heller inte för mig. Att semestra nära hemmet är trevligt inte minst på helgerna, i går var vi till exempel på Österlen i Skåne. Och Norrbotten och Lappland älskar jag. Jag har bott fem år i Luleå och Lappland brukar vi besöka en gång om året. Då tar vi tåget dit.

5. Greta tog morgontåget från Stockholm till New York och Santiago de Chile
På tal om tåg så gillar jag Greta Thunberg. I lördags meddelade hon på Twitter: ”On the morning train to New York and Santiago de Chile… #cop25 #UNClimateActionSummit #fridaysforfuture #climatestrike #schoolstrike4climate” till en bild där hon står med sin strejk-skylt utanför vad som ser ut att vara ett X2000 på Stockholms central.

Tåg till Nord- och Sydamerika alltså. Det går ju inte. Men Greta gör det omöjliga. Det var i måndags som bland annat Aftonbladet berättade att Greta ska segla från England till USA med en tävlingsbåt när den ändå transporteras över Atlanten inför en tävling. Det blir en tuff seglats och ingen turistresa, men Greta har ändå åkt på kritik. Den går ungefär ut på att segelbåtar görs av material och att tävlingsbåtar har sponsorer. På detta har Greta själv svarat: ”Självklart har Team Maliza (båten hon ska segla med – min kommentar) sponsorer. Men när det kommer till resan med mig till New York finns inga kommersiella sponsorer. Alla kommersiella sponsorers loggor har tagits bort. Inga pengar eller framtida betalningar är involverade. De erbjöd mig en gratis skjuts för att de stöder min sak.”

Och till England tar hon alltså tåget och hon är redan på väg.

Heja Greta! säger jag. Hoppas att du får en riktigt trevlig resa och att världens ledare inte bara lyssnar och förstår (och tar selfies med dig) den här gången utan att de också agerar mer kraftfullt än hittills. Lycka till!

Vinjettbilden föreställer den här gången en Palm i solnedgången i Dubai i januari 2013.

2 kommentarer på “5 snabba (första helgen i augusti 2019)

  1. En mycket vacker bild på palm i solnedgången!

    Det är svårt det där med vart man ska åka och inte åka och varför. Minns bojkotten av juntans Grekland och själv känner jag inte för att åka till Thailand för all sexhandel där bland annat. Funderar också över det här med tågresor och åter är vi där att det är lättare att vara miljövänlig om man har det gott ekonomiskt ställt. Någon skrev någonstans i en krönika att en tågluff ner på kontinenten var lika dyr som en safariresa i Afrika.

    Jag är kanske lite ordpurist men jag har svårt för nyheterna Swemester och hemester, det senare får mig bara att tänka på hamster, de känns konstgjorda och lite barnsliga, men det är väl jag som är stel i tanken, kan tänka. Och varför med w kom jag på nu? Ett annat ord som jag fastnar på varje gång, nu kom jag bort från ämnet, men: Prisas. Det har ju redan en betydelse, lovprisa, pris vare gud… och nu ska det betyda att man mottar ett pris. Ursäkta.

  2. Tack för många kloka tankar. Jag känner ofta en särskild motvilja mot att besöka länder där utvecklingen går åt fel håll, men besökte trots det både USA och Turkiet förra året. Nej, det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s