resor · twitter

Dubai – Är det verkligen okej att turista i en diktatur?

Vi är nyligen hemkomna från en resa. Vi var först och främst i Australien. Men på hemvägen valde vi att göra en stopp-over. Dels för dygnsrytmen. Mot jet-lagen. Dels för att det alltid är kul att se något mer.

Att det blev Dubai hade två orsaker. Dels erbjöd Fly Emirates de lägsta flygpriserna till Australien när vi skulle resa. Dels har minstingen, 7 år, i flera år drömt om att se Burj Khaliffa.

När vi åkte vidare mot Dubai twittrade jag om det på flygplatsen i Sydney och möttes då av en fråga på Twitter om jag ”stekte i diktaturer”. Jag bemötte inte det då. Men jag tycker inte att frågan är oberättigad i sig. Även om formuleringen kanske var lite onödigt spetsig.

Dubai är ingen demokrati. Det är ett emirat (ingår i Förenade Arabemiraten). En slags monarki där makten är ärftlig. Därutöver är den stora mängden gästarbetare i landet och framförallt deras utsatthet problematisk. Därtill är kvinnorna ofta förtryckta inom familjerna i enhetlighet med landets sharia-lagar. Ska man verkligen besöka sådana länder? Eller borde man bojkotta?

Vad jag känner till pågår det inga större organiserade turistbojkotter mot Dubai, men det hindrar ju inte att var och en måste ta ställning till vilka resmål man besöker.

För egen del har jag inte dåligt samvete för mitt och min familjs besök i Dubai. I vart fall inte ur demokratisynpunkt. (Däremot kan jag ur klimatsynpunkt ha dåligt samvete för att vi flyger, men det är en annan sak. Och det klimatkompenserar jag dessutom genom att plantera träd i VI-skogen.) Jag tror nämligen inte att något land blir mindre demokratiskt av att ta emot besökare från demokratier. Jag förstår helt enkelt inte hur det skulle gå till.

I vissa fall kan jag fundera över i vilken utsträckning turistpengarna bidrar till att upprätthålla en odemokratisk ordning. I just fallet med Förenade Arabemiraten är pengarna från turismen bara en lite rännil jämfört med de förmögenheter som flyter in indirekt via oljan. Så. Knappast ett argument där.

Däremot tycker jag inte att det är rätt att naivt sprida bilden av Dubai som ett turistparadis. Den som berättar om Dubai bör också berätta om baksidorna. Det har jag gjort i och med detta inlägg.

Vad tycker du? Ska man turistbojkotta Dubai?

20130121-170841.jpg

4 kommentarer på “Dubai – Är det verkligen okej att turista i en diktatur?

    1. Det är riktigt att oljan inte finns i själva staden Dubai utan i de andra emiraten i Förenade Arabemiraten. Men Dubai är landets finansiella och komersiella centrum (till skillnad mot Abu Dhabi som är huvudstad och därmed politiskt centrum). Att de pengar som omsätts i Dubai inte från början kommer från landets olja har jag mycket svårt att tro på. Och med landet menar jag då hela Förenade Arabemiraten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s