fotografi · resor

En första test av stjärnfilter HOYA 62mm STAR-SIX


För första gången har jag testat ett stjärnfilter till kameran. Efter några första tester kan jag konstatera att det nog inte är det mirakelmedel för mitt fotograferande som jag hoppades på. Men kanske kan det vara användbart då och då.

Jag har köpt ett nytt objektiv till kameran, min Canon EOS 70D. Objektivet är ett Tamron 18-200 mm. Det ska ersätta mitt gamla rese- och allround-objektiv som var skadat och inte sällan orsakade en irriterande ful liten fläck på bilderna.

Samtidigt passade jag på att köpa några filter. Bland annat ett stjärnfilter. Närmare bestämt ett HOYA 62 mm STAR-SIX. Jag hade en lite förhoppning att det skulle funka att ha på kameran i alla lägen. Jag är nämligen lite lat och inte så mycket för att hålla på och byta objektiv och filter och grejor.

Jag har nu testat filtret i tre foto-situationer här hemma i Karlshamn. En bild med en solreflektion, en med tända gatlyktor och så några foton i solnedgången vid Sternö Sandvik. Och jag säger nja. I vissa lägen kan det nog filtret addera något. Men det fungerar definitivt inte i alla lägen. Ibland blir det bara ”för mycket”. Så tja, vi får väl se hur mycket jag kommer att använda det framöver.

Här blev jag nöjd med effekten från filtret.
Här tycker jag att effekten är lite på gränsen.
Ännu en situation där filtereffekten är på gränsen.
Här blev det helt klart alldeles för mycket effekt.
I den här situationen fungerade det okej.

4 kommentarer på “En första test av stjärnfilter HOYA 62mm STAR-SIX

  1. Spännande att du provat/ provar stjärnfilter. Jag Instämmer i dina kommentarer till de olika bilderna, filtret ska inte ta överhanden. Jag är typen less is more men tycker samtidigt att det är roligt att testa olika finesser i Lightroom och Photoshop, så en och annan solstråle har ju fått lite extra skjuts 😄…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s