resor

Turismen på Amorgos – karaktär och prisläge


Amorgos är, märkligt nog, mindre turistiskt än många andra grekiska öar. Det är för mig obegripligt att den här vackra ön fortfarande besöks av relativt få resenärer. Å andra sidan är detta faktum en fördel för dem av oss som faktiskt ändå hittar hit.

Förvänta dig en ö som är mer grekisk, men samtidigt då kanske mindre internationellt insmickrande instagram-chick, än många andra grekiska öar. Skönheten här ligger snarare i att det inte är särskilt tillrättalagt. Det här är Kykladerna på riktigt. Och de här öarna behövde egentligen aldrig förbättras.

Visst finns här enstaka souvenirbutiker och restauranger. Men.

Återfann mitt Grekland
Jag har i flera årtionden saknat ett Grekland där det finns i alla fall enstaka restauranger där du kan få titta på maten innan du beställer, olivolja på bordet på i stort sett alla restaurangerna, där prisläget är bra, där det råder lugn och ro och där vardagslivet dominerar över turismen. Inga inkastare och få bilar. Ett Grekland vars karaktär är så som jag minns den från en annan tid och en annan del av Grekland. Hur de joniska öarna Zakynthos och Lefkada var på 1980-talet.

Jag hittade allt detta i Katapola på Amorgos i sommar och är så nöjd!

Småskalig turism
Här finns internet och wi-fi och kontakt med omvärlden, menyer på engelska. Och turister, så klart. Men samtidigt är mycket oförändrat. Turismen är småskalig. Det betyder bland annat att det finns få taxibilar på ön och att du kanske inte får tag på en när du vill. Du bör även ha bokat ditt boende i förväg. Å andra sidan är det ingen trängsel i gränder eller på stränder och gott om lediga bord på restaurangerna. Där det nästan enbart serveras grekiska maträtter.

Många katter
Precis som på de flesta grekiska öar finns det många katter på Amorgos. Och här kommer en nackdel med att ön är mindre turistisk än många andra. Jag upplevde det som att många av katterna här var mindre välmående än på andra håll. Många har skador och saknar till exempel delar av ett öra efter slagsmål. Andra katter hade uppenbart ägare, var märkta med katthalsband och mådde bra. Så det är inte bara elände med katterna. Söta kattungar såg vi också.

Läs mer: 14 saker du behöver veta om Greklands vackraste ö – Amorgos

Det är gott om katter på Amorgos, och de flesta är välmående, trots allt.

Turister som promenerar i Chora på Amorgos.

.

8 kommentarer på “Turismen på Amorgos – karaktär och prisläge

  1. Så fint att sådana pärlor fortfarande existerar. När det gäller katter så var det samma sak i Kroatien. Många katter men alla verkade enormt välmående, så där så man riktigt reagerade på det. och faktiskt blev glad av att se.

  2. Vackra bilder. Personligen är jag såååå trött på dessa turistdominerade platser och skulle gärna söka mig till mindre invaderade öar och städer. Fast lite bekvämlighet önskar jag mig trots allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s