bil · coronan · djur · resor

Hälsingland – när världen är nån annanstans

Vi sitter i bilen på väg genom Hälsingland. Det är ett böljande land. Och världen är nån annanstans. Egentligen vill jag be om fotostopp mest hela tiden. Men jag biter mig i tungan. Vill inte irritera de andra i onödan. Vi är på väg härifrån nu. Har besökt småstaden Hudiksvall och där till lilla den lilla byn Järvsö.

Det har varit ett par fina dagar. Hudiksvall var en fin liten stad och verandan på Strandpirens hotell är en fin plats att njuta solnedgången tillsammans med svensk gourmetmat.

Vi hann också med ett par kortare promenader i Hudiksvall. Och min sambo Anders googlade reda på att uttrycket ”glada Hudik” härstammar från festerna i staden på träbaronernas tid.

Här i bilen passerar vi just nu en jätte-tupp vid ett sädesfält någonstans mellan Kilafors och Sibo. ”Antagligen södra Hälsinglands största plåt-tupp”, säger jag. ”Allting ska vara störst i någon kategori”, säger 16-åringen.

I Järvsö finns till exempel Sveriges största landsortskyrka. Och ”Europas längsta sammanhängande trätrottoar”. Den senare finns inne på djurparken, Järvzoo.

En fin djurpark som jag lär återkomma till. Och då i också till mina tankar kring att överhuvudtaget välja att besöka djurparker. Men det får bli vid ett senare tillfälle.

Nu bär det av vidare på vår resa i Sverige som nu närmar sig sitt slut.

Idag öppnas delar av världen igen för oss svenskar. I alla fall tio länder i Europa. Men världen känns fortfarande långt bort.

Om vi kommer att våga oss ut i den mot slutet av sommaren återstår att se. Just nu är vi väldigt nöjda med att kunna turista här hemma i Sverige. Och över att ha fått sett några för oss nya bitar av Hälsingland.

Strandpirens hotell i Hudiksvall.
Sikrom på Standpiren i Hudiksvall.
Fällda vägbommar och godståg i Järvsö.
Europas längsta ”trätrottoar”.
Blåvinge i Järvsö.
Ljusnan och böljande kullar i Järvsö.

16 kommentarer på “Hälsingland – när världen är nån annanstans

 1. Sverige är vackert och vi har fina hotell och god mat men norrut är det ju hopplöst att vara ute för alla mygg och knott. Kunde ni sitta ute och äta middag på det fina hotellets uteservering?

  1. Ja, i Härnösand gick det bra. Och även i Järvsö saknades mygg. Till och med i Särna gick det hyggligt att sitta ute även på kvällen. Uppe på Fulufjället var det dock helt odrägligt! 😱

 2. Hudiksvall bodde mina föräldrar i efter flytten från Kiruna så där har jag varit mycket. Även min syster bodde där ett tag. Låter som en trevlig resa som ni har gjort, det finns mycket att se. Fina bilder!

  1. Vi gillade mycket det lilla vi hann se av Hudik. Visst finns det mycket att se i Sverige. Fick beröm av 14-åringen för resans upplägg häromdagen, eftersom vi fått se ”båda kanterna” av Sverige. Vi har ju varit mycket längst i söder där vi bor och längst i norr där vi ofta åkt skidor. Östra Götaland också. Men vi har nu varit i många landskap som barnen tidigare inte besökt. Och Dalsland hade ingen av oss besökt innan.

 3. En del av Sverige jag besökt väldigt lite och känner till väldigt dåligt.
  Kilafors brukade jag köpa garn på postorder från på 1970-80-talet och Järvså har ju Lillbabs satt på kartan och glad Hudik har man ju hört talas om. Där slutar min kunskap om denna, tillsynes
  vackra del av Sverige.
  Ha det bra!

  1. Tack! Ja, vi kom av en händelse att se gravstenen för Barbro Svensson och hennes mamma. Där var så många blommor att vi reagerade när vi var uppe och kikade på kyrkan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s