djur · resor

Djuren vi mötte på Bornean Sun Bear Conservation Centre

Jag skrev igår om det björncenter som ligger vid Sepilok på norra Borneo, som tar hand om och rehabiliterar unga malajbjörnar som hamnat i fångenskap. Såklart såg vi ett antal av dessa björnar på centret, men vi såg några andra djur också. Och dem tänkte jag berätta om nu.

Direkt när vi kommer in mot björncentret, före själva entrén, kommer vi på en orangutang som ligger på gångbron med ryggen mot oss. Ganska direkt vänder hon sig om men ligger sedan bara där, alldeles stilla och ser på oss med trött blick. Vår guide tror att orangutangen är sjuk och har sökt upp platsen för att få hjälp. Parkernas gemensamma veterinärmottagning ska ligga i närheten. Efter en stund kommer en parkvakt och visar orangutangen vägen, bort från oss turister. Långsamt, långsamt rör de sig framåt och lika långsamt följer vi efter på behörigt avstånd. Tills de svänger vänster och vi fortsätter mot entrébyggnaden där vi ser en film och äter var sin glass.

Vad som hände med orangutangen vet jag inte men jag hoppas att hon fick hjälp av veterinärerna.

Väl inne bland björnarna ser vi två ormar i ett träd. De är båda gröna och ganska små, men ser giftiga ut.

Sedan ser vi också en svinmakak som går omkring på räckena där inne. På magen hänger en unge.

En orangutang ligger plötsligt vägen.
Förmodligen är den både trött och sjuk.
Orangutangen lunkar iväg.

En annan grön orm.
Den första ormen i annan vinkel.
Svinmakak med unge.

 

10 kommentarer på “Djuren vi mötte på Bornean Sun Bear Conservation Centre

  1. Tänk att orangutanghonan förmodligen kände att hon skulle kunna få hjälp om hon sökte sig till gångbron. Hoppas innerligt att dom kunde hjälpa henne.
    Ormarna ger lite rysningar. Ser verkligen giftiga ut. Och vilket kamouflage.
    Underbar bild på svinmakaken med unge.

    1. Tack. Som tur var så var båda ormarna helt stilla. Jag har svårt för ormar som ringlar fram. Hoppas också att de kunde hjälpa orangutangen som antagligen vuxit upp – i alla fall delvis – på centrer och visste att där finns hjälp att få. 💕🐒

  2. Såna där gröna ormar såg vi ibland i Indien när vi gick över bergen till stranden. Kul att du kunde fota dem. Den randiga är lite extra snygg. Du har verkligen kommit nära olika apor och fått fina bilder på dem. Bilden på apmamman med ungen är ju bara bedårande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s