mat · resor · vackra platser

7 saker du behöver veta om att äta på The Rock, Zanzibar


Har du också sett läckra bilder från Zanzibar föreställande en liten, liten ö med ett litet, litet hus i det stora, stora och turkosa havet? Men visste du att det är en restaurang? Det visste inte jag, men jag fick tipset på Twitter av Ann-Louise Björnsson. Jag och min familj var där och åt idag. Ett häftigt ställe, men det är några saker du bör veta:

1. Tänk på tidvattnet
Antagligen vill du se ön när den är just en ö. I så fall bör du välja en tidpunkt när tidvattnet är högt. Men tänk då på att ha på dig ganska korta shorts eller kort klänning/kjol om du inte vill få blöta kläder.Tidpunkten för hög- och lågvatten varierar med månens faser men fråga inte mig hur du räknar ut det själv. Som tur är finns det info på nätet som du kan kolla. Se länken ovan. Eller googla på ”tides Zanzibar”.

Bilden ovan är fotograferad när vi kom vid lunch idag, en timme efter högsta högvattnet som då, klockan 11 varit 2,8 meter. Tre timmar efter högvattnet och två timmar efter att vi kom var vattnet borta.

2. Välj en solig tidpunkt
Kolla väderprognosen och även tidpunkten för solens nedgång. Om du vill se ön i solljus.

3. Boka i förväg
Restaurangen The Rock har en sida på nätet där du kan boka i förväg. Sidan är lite förvirrande kring tider och lediga bord men det verkar som att de har fasta tider. När jag bokade i går kväll såg det ut som att de endast hade flera bord för två personer lediga vid 12-tiden så jag valde att klicka på det och angav sedan under övrig info att vi föredrog ett bord för fyra men annars kunde ta två bord för två. Vi fick ett bord för fyra.

Boka med lite marginal. Bokningen är inte klar innan du fått en bekräftelse per mejl.

4. Transporten dit
Med bekräftelsen fick vi ett erbjudande om att de kunde ordna tranfern dit. Då de skulle ha 30 dollar för resan tur och retur från Jambiani och vårt hotell tidigare angett priset 40 dollar nappade jag på restaurangens erbjudande.

Vi betalade kontant till chauffören när vi kom tillbaka till hotellet och gav honom då 5 extra dollar i dricks.

5. Det är lite dyrt
Det är lite dyrare att äta här än på de flesta andra matställen på Zanzibar, men så är det när ett ställe har lite ikonstatus.

Förrätterna kostar mellan 16 och 18 dollar. Pastarätterna varierar från 17 till 19 dollar. Huvudrätterna kostar mellan 18 och 55 dollar och efterrätter finns det fyra för åtta dollar styck.

Vi åt pasta. Anders provade gnocci med vanilj i såsen. Det smakade faktiskt gott! Sen blev det vanilj till eftertätt för oss andra. I form av glass, med eller utan frukt.

6. Kolla notan noga
När jag skulle betala summerade kyparen snabbt från de skrivna lappar som låg på vårt bord.

Efter det att jag betalat kom vi att prata om ifall taxin var betald på notan eller inte. Det hade varit något oklart vid bokningen hur taxin skulle betalas. Jag frågade nu,  men kyparen förstod inte min fråga. Så jag bad om att få in den specifierade notan.

Det tog en väldig tid. Sedan kom kyparen tillbaka och redogjorde för att både två drinkar som vi varken beställt eller fått och en kopp te som jag i och för sig beställt men som aldrig serverats, av misstag hamnat på notan. Jag fick tillbaka 18 dollar och då stämde notan plötsligt betydligt bättre med det jag överslagsräknat fram.

Jag vet ju inte om detta var en engångsgrej men jag vill ändå tipsa om att du bör be om en specifierad nota och kolla den noga.

7. Betala med kreditkort
Det framgår inte vad jag kunnat hitta på deras hemsida men det går bra att betala med kort. De tar både VISA och Mastercard men lägger på 5% på priset när du betalar med kort.

Med dessa sju punkter i åtanke tycker jag absolut att du bör besöka The Rock. Det är verkligen en läcker plats!

10 kommentarer på “7 saker du behöver veta om att äta på The Rock, Zanzibar

  1. Verkar vara ett besöksvärt ställe. Men notan, ja går det så går det att lura turister. Vi hade all inclusive så vi åt aldrig på andra ställen än hotellet mer en vid en utflyktsdag. Var ju inte ute så mycket på ön då vi ju åkt runt på safari i jeep i Tanzania i en vecka. Men vi förstod när vi hade kontakt med några i vårt safarisällskap att maten var väldigt dyr så de avundade oss att vi hade all inclusive. Konstigt att de tar så mycket betalt där trots allt med tanke på den enkelhet som landet lever i. Havet var enormt med det tydliga låg och högvattnet. Från vår strand försvann havet en km ut på förmiddagen och kom tillbaka igen vid 12 tiden.

  2. Alltså vilket coolt ställe! Även om jag förstår att det är lite ”turistigt” och dyrare. Men ändå!!! :) Hälsningar från de österrikiska alperna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s