coronan · hållbart resande · resor · risker

3 hot mot framtidens resande

Utlandsresandet har inte varit som det brukade på drygt ett och ett halvt år nu. Och alla vet varför. Men hur ser det ut framåt? Kommer resandet att återgå till hur det var innan? Kanske. Men jag ser tre stora hot mot att det blir precis så som det var. Kanske är resandets gyllene era till och med över nu?

Låt mig återkomma till det. Men först. Här är de tre hoten:

1. Pandemin

Den 29 september avvecklas de flesta kvarvarande restriktionerna i Sverige. Och flera länder i Europa har redan lättat på sina motsvarande regler. Men restriktioner kring resande lyfts inte riktigt i samma tempo som övriga restriktioner, även om också UD:s avrådan från resor till en stor mängd länder runt om i världen hävs den 1 oktober.

Men för inresa till många länder gäller restriktioner som är olika för varje land och som dessutom varierar över tiden. Som exempel kan nämnas att Danmark kategoriserar andra länder i olika färger, baserat på smittryck i det aktuella landet. Färgkategorin avgör sedan vilka inreseregler som gäller. Kategoriseringarna uppdateras varje vecka.

Hur ska man ens i god tid våga boka en resa med avresa från Kastrup, oavsett vart, så länge den här osäkerheten råder?

Andra länder släpper fortfarande inte in svenskar alls. Som Nya Zeeland, till exempel.

I många andra länder råder krav på att hälsodeklarationer ska fyllas i och i vissa ska provtagning göras även om du är vaccinerad. I Österrike gäller till exempel att du måste provta dig om det gått längre tid än 360 dagar efter din andra vaccinspruta.

Fortsatt gäller också att du bör testa dig för covid-19 så snart du kan efter att du kommit hem till Sverige, helst samma dag. Och att du ska vara försiktig med vilka du träffar den närmaste veckan efter din resa. Du förväntas därutöver vara mycket uppmärksam på milda symtom och håll fysisk distans till andra människor. Rekommendationen gäller så vitt jag förstår även om du är vaccinerad och i nuläget till och med den 31 oktober.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har nyligen uttalat att restriktioner kopplade till resande, som vaccinkrav och testning, bli kvar under en lång tid framöver. Kanske i flera år vad gäller vaccinkrav.

Självklart går det att resa trots denna snårskog, men jag är övertygad om att krånglet håller tillbaka det mer allmänna resandet en hel del fortsatt. Lägg därtill osäkerheten kring framtida mutationer av viruset. Och vad de kan ställa till med.

Vad som behövs för att undanröja det här hotet är sannolikt att en betydligt större andel av världens befolkning blir vaccinerad, jämfört med idag.

2. Främlingsfientlighet

När vi pratar om främlingsfientlighet pratar vi oftast nästan enbart om fientlighet mot utlänningar i Sverige. Och visst är det ett viktigt ämne. Men den större delen av världen ligger som bekant utanför det här landets gränser. Och där ute är det vi som är utlänningarna.

Under lång tid har det inte varit något större problem. Främlingsfientligheten har alltid funnits där men länge varit på tillbakagång, nästan överallt. Och med ett svenskt pass på fickan har vi haft tillgång till större delen av världen utan något avgörande krångel. Och efterhand har det bara blivit enklare och enklare att resa. Fler och fler länder har blivit tillgängliga utan krav på visum till exempel.

Men något tycks ha hänt.

Även om den rasism som vi som svenskar och andra västerlänningar ibland blir utsatta för utomlands idag är ett betydligt mindre problem, generellt sett, än den rasism som vissa västerlänningar utsätter människor för som kommer från andra delar av världen, så finns det tecken på att även det förstnämnda nu har blivit ett växande bekymmer.

På senare år har irritationen mot utlänningar nämligen blivit något av en internationell trend. Vi ser det inte bara på den åtstramning mot invandring som sker på många håll runt om i världen, utan också på demonstrationer mot turismen på populära destinationer som Mallorca och Venedig. Och i Asien har det blivit vanligare att icke-asiater inte släpps in på krogen, trots att det finns lediga platser.

Och det märks också på att pandemin har förstärkt det här mönstret. I många länder uppkom det tidigt en otäck rasism mot kineser, till exempel. Och efterhand blev det bredare än så. Till och med i Kina — där ändå sjukdomen först upptäcktes bland människor och varifrån den spreds till resten av världen — har pandemin i perioder lett till ökad diskriminering av utlänningar.

Jag är rädd att om den här utvecklingen fortsätter så kan det på medellång sikt bli så att många länder inför nya begränsningar mot turism, som nya visumkrav och liknande, bara därför att invånarna vill slippa se för många utlänningar på sina gator.

Främlingsfientlighet har dessutom historiskt sett haft en betydande risk att leda till krig och annat elände som inte precis gynnar resandet.

3. Klimatkrisen

Klimatkrisen är ett dubbelt hot mot resandet. Dels så behöver, helt berättigat, flyget bli dyrare så att flygandet inte fortsätter att öka som det tidigare har gjort. Detta kan komma att hända redan på medellång sikt. Flyget är nämligen idag kraftigt subventionerat, jämfört med andra transportsätt och det är givetvis inte rimligt med tanke på hur stora utsläppen är från flyget jämfört med de andra sätt som du kan ta dig fram på.

Men utöver detta vill stora delar av miljörörelsen straffa flyget mer än vad som är berättigat utifrån dess bidrag till växthuseffekten. Många pratar om att flygandet behöver ransoneras eller att”nöjesresor” med flyg är ”onödiga” och helt borde förbjudas.

Personligen tycker jag tvärt om att tjänsteresor som går med flyg till konferenser, som inte sällan hålls i stora salar utan fönster, är mer onödiga än turistresor. Och att dessa fysiska konferenser hellre borde kunna ersättas med digitala konferenser, när nu flygandet måste minskas av miljöskäl.

Men oavsett vilket vi tycker är mer eller mindre viktigt lär flyget bli dyrare och därmed tillgängligt för färre.

Och utöver de hot som finns mot resandet på grund av klimatkrav som kan komma att ställas redan på medellång sikt, så hotas dessutom turismen på lite längre sikt av klimatförändringarna i sig själva. Vem vill turista i ett brinnande Grekland till exempel? (Något som tyvärr redan är aktuellt under högsommartid.)

Allt eftersom temperaturerna stiger kan de dessutom sannolikt medföra sådana påfrestningar på hela världsekonomin att vi inte kommer att ha råd att resa så som vi har gjort.

Är resandets gyllene era över?

Det kan faktiskt vara så illa att resandets gyllene era nu är över. Att det aldrig igen blir så enkelt och billigt som det har varit att resa runt i världen tidigare under hela vår livstid. (Som ju ändå bara är en kort parentes i mänsklighetens historia.)

Jag hoppas att pandemin kan hanteras, att främlingsfientligheten kan tryckas tillbaka och att klimatkrisen kan avvärjas, utan att vi ska behöva sluta resa. Eller kraftigt dra ner på resandet. Jag hoppas och jag tror att det går.

Men jag är långt ifrån säker på att det blir så.

Och skulle det tvärt om vara så att resandets gyllene era nu är slut, eller att den relativt snart går mot sitt slut, då är jag ändå tacksam över att just jag fick chansen att komma till jorden under just den tid när vi vanliga människor fick chansen att se och uppleva hela det här klotet.

Vinjettbilden: restaurangen The Rock på Zanzibar, Tanzania.

Läs mer: 7 saker du behöver veta om att äta på The Rock, Zanzibar

17 kommentarer på “3 hot mot framtidens resande

 1. Tack för ett mycket intressant och tänkvärt inlägg!
  Vi fick ställa in en resa med våra barn och barnbarn och nu är det tveksamt hur det blir i framtiden också. Man får tänka om och uppleva saker tillsammans på närmre håll helt enkelt.

 2. Ja nu kommer ju dessutom AUKUS försvarssamarbete vilket leder till större spänningar i Kinesiska sjön och till ansträngda relationer mellan US/UK och EU, inte bara på grund av att Frankrike snuvades på en affär utan på att vi har olika sätt att se på Kina.

 3. Väldigt tankeväckande inlägg. Jag tror inte resandet är över på något sätt, men mycket möjligt kommer det inte återgå till vad det var före pandemin, åtminstone inte på ganska många år. Inte lika enkelt, kanske dyrare (har noll koll på flygpriserna just nu), kanske färre utlandsresor än vi var vana vid före pandemin? Hellre en långresa än flera kortare resor? Jag har inte orkat ta reda på än hur försäkringsbolaget ställer sig till ersättningar pga pandemi under resor framöver, inte heller vad som gäller från arbetsgivarens sida. Men jag hoppas att kulturer kommer fortsätta mötas för att motverka rasismen..

  1. Tack! Jag har börjat kika lite på hur mitt försäkringsbolag ställer sig. Och då är det så att det bara är om någon i resesällskapet blir sjuk eller nära anhörig och man måste stanna hemma av det skälet som försäkringen gäller. Inte om det blir lock-down eller liknande. Min arbetsgivare har jag ännu inte pratat med om detta. Så. Visst är det en smula rörigt just nu. Och ja, jag hoppas ju också att resandet kan fortsätta i hög utsträckning…

 4. Jo, resande står nog inför en hel del förändringar, t ex att det inte kommer att vara så självklart att resa utomlands varje år på semestern. Priser och inflation efter pandemin kommer att spela in, tror jag.
  Två undringar: du nämner främlingsfientlighet (bättre ord är främlingsrädsla, tycker jag) i samma avsnitt som protester och visst motstånd mot för stora turistströmmar – du menar väl inte att de två är samma sak?
  I avsnittet om klimatförändringar nämner du bränderna i sommar i Grekland?

  1. Nej inte exakt samma sak, men ändå lite två sidor av samma mynt. Det finns ju särskilda problem, så klart med turism och trängsel som handlar om praktiska problem också, men jag är övertygad om att främlingsrädsla, om du hellre vill kalla det så, spelar in där också.

   Problemet med skogsbränder ökar med ökande temperatur. Om du googlar ”Vad ligger bakom de stora bränderna i Grekland, USA och Ryssland?” hittar du ett inslag på Sveriges Radio från den 12 augusti där en reporter precis i slutet av klippet berättar att han pratat med en chefsforskare i Aten som bekräftat kopplingen mellan bränder och klimatförändringar, men som samtidigt säger att det saknas en politisk debatt om detta i Grekland.

   1. Lyssnade på inslaget och just då var det ingen debatt – det var fullt med brandbekämpning mm. Journalisten säger på slutet att forskaren sagt att kopplingen mellan bränder och klimatförändringar fortsätter öka. Premiärministern pratar gärna klimatförändringar, men han och regeringen har fått backa lite när det gäller bränderna. Det finns så många andraåtgärder som behövs för att råda bot på brandorsaker. Det första som ska göras är att flytta bevakningsansvaret från den underbemannade brandkåren (som ska få mer medel) till skog- och markvaktare. Jag får ibland en känsla av att ”klimatförändring” används som ursäkt/anledning i alla möjliga sammanhang och det ger en förenklad bild av verkligheten. det får inte överskugga andra orsaker eller bli en ursäkt för att inte agera på olika plan.

   2. Nej, men självklart. Det är ju också så att när vissa typer av problem kommer att öka i och med klimatförändringarna (som skogsbränder på sommaren eller skyfall eller skördar som slår fel eller vad det nu än är) så är ju anledningen ännu större att organisera samhället så att vi klarar att hantera den typen av problem bättre. Det är ju inte rimligt att bara skylla på klimatförändringarna och sedan luta sig tillbaka. Inte heller räcker det med att enbart minska utsläppen. Det kommer att ta tid att nå ner till netto noll hur vi än bär oss åt och klimatförändringarna är redan igång. Klimatanpassning är därför lika viktigt som att stoppa utsläppen.

 5. Tänkvärt och intressant! Jag är övertygad om att gulderan inte är över. Det kommer snarare en annan era, kanske av silver eller diamant. Människans behov av att utmanas, se sig om, äventyr, återhämtning osv är för stor. Håller med om att de tre sakerna du nämner är bland de tre största hoten som finns där det första och sista kanske är möjligheter snarare än hot :)

  1. Ur hot kan komma möjligheter. Absolut är det så. Och nej, jag tror inte heller att vi kommer att sluta resa. Men att det kommer att ändras. På ett eller annat sätt. Ingenting stannar. Ingenting förblir vad det var.

 6. Resandet kommer att förändras, helt klart, hur, återstår att se. Vad gäller färdmedel så var det ju tåg som gällde länge för vanligt folk, flyget var hiskeligt dyrt. Minns hur förvånad jag blev när det vände. Vad gäller pandemin så blir det ju länge osäkert att resa till länder där stora delar av befolkningen inte blivit vaccinerad. Där krävs stora insatser. Avogheten mot turister förstår jag så väl om det nu blivit så illa som man läser, jag har inte upplevt det själv, tack och lov. För mycket skämmer allt. Hur man ska rå på det, är inte lätt att veta. Ransonering?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s