resor

Missa inte gamla stan bland allt det ultramoderna i Dubai

Dubai är i mångt och mycket en ultramodern storstad. Bitvis kitschig. Bitvis smakfull.

Men det finns delar med bevarad äldre bebyggelse också. Säkert kan flera områden göra anspråk på att kallas ”gamla stan” i Dubai. Det område jag tänker på och rekommenderar ett besök i ligger sydväst om Dubai Creek, öster och väster om Dubai Museum.

Att ta en taxi till Dubai Museum är därför ett bra sätt att ta sig till gamla stan.

Området som jag kallar gamla stan heter egentligen Bur Dubai (på arabiska : بر دبي ). Det är så klart en historisk stadsdel i Dubai. Annars skulle den knappast kallas gamla stan. :) Stadsdelen ligger som sagt vid Dubai Creek, som egentligen inte är en å utan en havsvik.

20130220-190400.jpg

Namnet Bur Dubai betyder ordagrannt ”fastlandet Dubai”. En hänvisning till den naturliga separation mellan Bur Dubai och Deira som orsakas av havet.

Vi var där en fredag och då var tyvärr mycket stängt. Å andra sidan fick vi ta del av folklivet och strömmen av människor, mest män, till och från fredagsbönen i de många moskéerna i området.

Bland moskéerna i stadsdelen märks bland andra Grand Mosque med stadens högsta minaret. Och den blåkaklade persiska moskén. Landets enda hinduiska tempel ligger också här, mellan Stora moskén och Dubai Crreek.

Stadsdelen är full av shoppinggator och souker. Här finns till exempel en souk för textilier nära abrabåtstationen. I området finns också caféer och restauranger.

Ett riktigt mysigt ställe som vi hittade heter Arabian Tea House Cafe. Fikaborden utomhus i en vacker trädgård. Vi satt där en lång stund. Fikade och njöt av miljön.

image

Alldeles intill hittade vi senare en restaurang där vi åt lunch. Kamelburgare! Just det. Hamburgare gjorda på kamelkött. (Eller snarare dromedar, gissar jag.) Smakade gott. Som vanliga hamburgare av nötkött.Gamla stan Dubai
Dubai souk
Dubai cafe

7 reaktioner till “Missa inte gamla stan bland allt det ultramoderna i Dubai

  1. Jag tänker att Dubai är ett av de länder jag aldrig kommer att besöka. Men egentligen ska man ju aldrig säga aldrig. Dina bilder lockar till besök, det gör de, väldigt romantiskt vackra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s