Kata Tjuta, Australien – så hett att limmet i gympadojorna smälter

Är det värt att stanna en dag extra och även se Kata Tjuta när du är på besök vid Ayers Rock? Vi tyckte det. Även om det med 46 grader i skuggan var så hett att limmet i mina gympadojor smälte och sulorna lossade. Den ena sulan ramlade till och med av helt.

Kata Tjuta, även känd som The Olgas är en grupp av stora, rödtonade klippformationer i södra Northern Territory, Australien. Klipporna ligger 2,5 mil väster om Uluru , som i sin tur också kallas Ayers Rock. Jag har skrivit om den Klippan tidigare under rubriken: ”Vad är grejen med Uluru / Ayers Rock?” Båda sevärdheterna ligger i samma nationalpark: Uluru – Kata Tjuta National Park. Den som besöker nationalparken flyger till och bor i Yulara. Flygresan tar ungefär tre timmar från Sydney.

Vi var där i januari och funderade en hel del på om det verkligen var vettigt att resa dit den tiden på året med barn i resesällskapet. Pojkarna var 7 och 9 år. Till sist valde vi att resa ändå. Vem vet när vi kommer till Australien vid en bättre tidpunkt på året?

Vi flög med lågprisbolaget Virgin Australia. Se till att boka hyrbil i förväg! Vi missade det och fick lägga massor av onödiga timmar på att lösa bilfrågan väl på plats. Vi tog nämligen den gratis transferbussen från flygplatsen till hotellen men det är på flygplatsen biluthyrarna håller till. Alternativet är att besöka nationalparken på gruppresa med buss som kan bokas på plats men vi tyckte både att det var dyrt och kände att vi ville kunna anpassa vandrandet till barnen. I grupp är inte det lika lätt.

Vi hade tre nätter i Yulara. Många guideböcker rekommenderar besök i nationalparken i soluppgången men vi ville inte gå upp så tidigt. Vi valde istället att tillbringa dagarna i Yulara, i skuggan och mest i poolen. Och faktiskt en del inne på det luftkonditionerade rummet. 46 grader i skuggan och strålande solsken på det kan bli lite väl bra! På kvällarna var det lika varmt på termometern men solstrålningen tog mindre. Kväll två hade vi besökt Uluru och kväll tre var det dags för Kata Tjuta. Ta med vattenflaskor! Du förlorar massor av vätska i hettan. Det finns möjlighet att fylla flaskorna med mer vatten på plats om det behövs. Men var beredd på att det vattnet är lika varmt som omgivningen.

Det tar något kortare tid än en timme att köra och på vägen finns en utsiktsplattform där bergen kan ses på avstånd. (Även Uluru på riktigt stort avstånd.)

Väl framme gick vi en kortare sväng innan pojkarna tyckte att det var för varmt och ville vila. Jag frågade om det var okej att jag gick en liten bit längre på egen hand. Jag ville så gärna se mer! Det var det. Pojkarna och Anders stannade i skuggan under ett träd och jag vandrade en liten sväng längs en av lederna innan jag vände. När jag kom tillbaka ramlade en sula av från en av mina skor. Det visade sig att även den andra skons sula satt lös. Jag upptäckte att det var limmet som sulorna var fästa med som hade smält i värmen! Tillbaka på hotellrummet var det bara att kasta skorna. Men Kata Tjuta är en upplevelse som jag inte skulle vilja vara utan! Så här i efterhand kan jag till och med tycka att Kata Tjuta känns ännu mer värdefullt att ha sett än Ayers Rock.4 kommentarer

Filed under resa med barn, resor

4 responses to “Kata Tjuta, Australien – så hett att limmet i gympadojorna smälter

  1. Jag

    Vackra runda klippformationer. Det är klokt att passa på att se det man vill se då man är nära, annars ångrar man sig alltid. Men hetta är ju inte att leka med. Jag fick solsting i Bulgarien när jag var ung och det satte spår.
    Roligt minne att skosulan lossnade! Fina bilder som vanligt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s