appar · resor · språk

Ett år med gratis språkkurser i Duolingo


Har du hört talas om appen Duolingo? Jag har nu provat den ett år och här är min resa tillsammans med den.

Duolingo är en app för språkinlärning som är grattis i sin grundform – reklamfinansierad – och som jag tydligen laddade ner på kvällen den 30 september 2019. Att jag vet det beror på att jag fick ett mejl exakt ett år senare, som gratulerade mig på årsdagen. Bilden ovan är ifrån det mejlet.

Så hur långt har jag då kommit på ett år? Hur ser min resa med appen ut så här långt?

Ville prova

Till att börja med. Jag hittade tipset om appen i en debattartikel om barns mobilanvändande. Som ett exempel på att inte all skärmtid är av ondo. Och tänkte direkt att den appen vill jag prova!

Ett första litet hinder visade sig vara att appen är på engelska. Du måste alltså lära dig det eller de nya språk du väljer utifrån engelskan som grund. Initialt kändes det ganska bökigt, men efterhand har jag vant mig.

Nästa grej är att gränssnittet känns ganska barnsligt med animerade fåglar och andra figurer som kommer med glada tillrop. Men eftersom appen är till för alla från fyra år och uppåt så får man tugga i sig det.

Tre språk direkt

Jag började direkt med tre språk. Indonesiska, Italienska och Spanska.

Indonesiska för att vi skulle till Borneo på höstlovet förra året. I och för sig till den malaysiska delen. Men språken är ganska lika. Italienska för att vi skulle till Dolomiterna på sportlovet och spanska för att vi skulle till Mallorca till sommaren.

Nästa svårighet var att komma igång att använda appen varje dag. Språkinlärning handlar ju som bekant om att traggla. Och traggla. Och traggla.

Mjölk

Men efter en tid kom jag igång dagligen fram till höstlovsresan en knapp månad efter start. Men den enda nytta jag hade av min indonesiska på Borneo var att jag en gång sa ”susu” när jag ville ha mjölk till mitt te.

När vi väl var iväg på resan orkade jag inte öva nästan någonting. Men när vi kom hem igen så kom jag igång igen.

Nu la jag indonesiskan på hyllan och la till tyska istället. Vi skulle ju resa med tåg till Alperna genom Tyskland. Tyska har jag läst tre år på högstadiet men det mesta är glömt. Det gick ändå väldigt mycket snabbare framåt med tyskan jämfört med de latinska språken. För att inte tala om indonesiskan.

Dagliga övningar

Mellan jul och nyår glömde jag bort appen en tid men nu är jag uppe i 259 dagar i rad med dagliga övningar.

Vi kom iväg till Italien och där och i Tyskland använde jag ett par artighetsfraser som jag nog egentligen kunde sedan tidigare. Men sedan kom coronan och det blev snabbt tveksamt om vi skulle komma iväg till Spanien. Och det gjorde vi ju inte heller.

Fokus på italienska

Samtidigt märkte jag att jag ofta blandade ihop italienskan och spanskan. Efterhand har jag därför valt att i huvudsak satsa på att i första hand försöka lära mig italienska.

Spanskan och tyskan repeterar jag ibland så långt jag kommit, men satsar ytterst sällan på nya lektioner.

Den senaste tiden har jag däremot börjat lite försiktigt med danska. Latin har jag bara nosat på men lagt åt sidan igen, tills vidare.

En kvart om dagen

Numera använder jag oftast appen mellan 10 och 40 minuter om dagen. Oftast blir det runt 15-20 minuter och då brukar jag öva en till två lektioner vid två till tre tillfällen varje dag. Morgon, lunch och kväll.

Jag har kommit en bit på väg med italienskan och kan säga saker som ”il mio elefante mangia la tua formica”. Min elefant äter din myra.

Men jag tror att jag måste kämpa på minst ett år till om jag ska lära mig så pass att jag får någon verklig nytta av mina kunskaper.

Vi får se om jag orkar hålla ut!

Har du provat att lära språk med Duolingo? Hur har det gått?

9 kommentarer på “Ett år med gratis språkkurser i Duolingo

 1. Bra gjort!
  Jag känner till Duolingo och får ständigt meddelande om att deltaga, men har inte kommit igång, dumt av mig.
  Känner flera som använt den och tycker den är bra.
  Skulle vilja lära mig lite walesiska.
  Bra att inte blanda spanska och italienska, de är så lika. Jag pratar spanska och franska och förstår därmed en hel del italienska, men kan inte prata språket.
  Ha det bra!

  1. Prova! Ja, jag har fortfarande en ambition att även lära mig en del spanska men tänker att jag ska fokusera på ett språk i taget av italienska och spanska. Franska läste jag på gymnasiet och jag funderar på att börja om med även det språket längre fram. Lycka till med walesiskan!

 2. Oj! Jag skulle nog hålla mig till ett språk i taget. Minns att jag fick beröm för min italienska i Venedig, men har ju aldrig läst det språket. Franskan och flera somrar i Spanien bidrog nog, lätt att förstå åtminstone skriven italienska Men ja, jag tycker nog att de kunde göra en vuxnare variant av appen också.

 3. Jag har hört talas om Duolingo i hyfsat positiva ordalag tidigare, men aldrig tagit tag i det för egen del. Kanske skulle göra det? Men då ett språk i taget eller varför inte en uppfräschning av en ganska ringrostig tyska?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s