appar · fotografi · instagram · resor

I morgon fyller Instagram 10 år

Imorgon, den 6 oktober 2020 fyller Instagram 10 år. Den släpptes nämligen första gången som app för iPhone just detta datum 2010. Men redan i juli hade 2010 den allra första bilden laddats upp på en app under utveckling som gick under kodnamnet ”Codename”.

För 7 år sedan skrev jag ett inlägg om hur det började.

Jag skrev då om att den allra första bilden på det som sedan kom att bli Instagram var en bild av en hund och en fot som laddades upp av Kevin Systrom (@kevin). Kevin var en av grundarna till företaget och var då också VD.

View this post on Instagram

test

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

Han hade tagit examen från Stanford University 2006. Därefter hade han, som praktikant, varit med i starten av det som senare blev Twitter. Och han hade också jobbat på Google innan hans bildintresse och entreprenörsanda fick honom att starta något eget tillsammans med Mike Krieger (@mikeyk) som även han hade en examen från Stanford University. Kevin blev VD och Mike kom att särskilt fokusera på design och utveckling av Instagram.

Lanserades

Tre månader senare, den 6 oktober lanserades alltså appen för allmänheten som ”Instagram”. Och resten är, som man säger, historia.

Det har varit en fantastisk och närmast unik resa. Jag skaffade själv appen påsken 2011 och redan då var användarantalet i stark tillväxt.

I början fanns appen endast för iPhone och deras mobilkameror var på den tiden dåliga. Faktiskt riktigt urusla. Ändå tyckte många att det var väldigt roligt att fotografera med mobilen, redigera bilderna och dela i nästan samma ögonblick. Jag var en av dem. Hittade appen via några fotointresserade personer som jag följde på Twitter.

Fantastisk app

På den tiden hade ingen av mina bekanta i verkliga livet Instagram som på den här tiden var en fantastisk app; gratis och utan reklam. Och med ett ständigt växande community.

Appen var extremt lätt att använda. Enkla, kvadratiska bilder, ett fåtal filter med eller utan ram som symboliserades av små bilder av ett tecknat ensamt träd i ett landskap. Alla konton var olåsta. Inga stående eller liggande bilder, inga möjligheter att publicera flera bilder samtidigt, inga möjligheter att redigera bilderna utöver de få filter som fanns, inga möjligheter att tagga personer, inga videoklipp, inga direktmeddelanden och inga stories.

Mina tidiga bilder

I början publicerade jag mycket blandade bilder. Många vardagsbilder. Den här fritidshämtningen till exempel:

View this post on Instagram

Hämtar på fritids.

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

View this post on Instagram

Han har svårt att avsluta.

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

Eller den här söta lilla berättelsen från verkligheten:

Den här första tiden var rena vilda västern på Instagram. Det fanns användare som följde miljontals konton. Något som snabbt förbjöds. Själv tog jag det betydligt lugnare men valde ändå att följa som jag tyckte, ganska många konton – det handlade kanske om ett par hundra – från världens alla hörn.

Facebook tog över

Redan i april 2012 såldes Instagram till Facebook som köpte företaget för 6,7 miljarder kr. Instagram led då sedan en tid av svår växtvärk och det var vanligt att appen låg nere flera timmar när företaget inte hann med att anpassa sina datorer och program till de många användarna världen över. Försäljningen innebar att Instagram fick bättre möjlighet att anpassa tekniken efter ett ständigt tillflöde av nya användare. Men många av de jag följde var mycket upprörda över Facebooks övertagande.

Använda utomlands

Första familjeresan som jag dokumenterade på Instagram var till Riksgränsen och Björkliden, strax innan Facebookuppköpet, under påsken 2012. Vid den här tiden skrevs det så mycket om orimliga telefonräkningar att jag inte vågade ta med mobilen utomlands. Så det var bara bilder från vardag och resor inom landet som jag la ut på Instagram i början. När jag sedan väl vågade ta med mobilen utomlands var jag noga med att stänga av roamingen inför varje utlandsresa, även inom Europa och endast använda Instagram när det fanns wi-fi.

View this post on Instagram

Hejdå, Olhos de Agua! #obrigado

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

När Instagram meddelade i februari 2013 att de passerat 100 miljoner användare hade appen funnits i två år och fyra månader.

Snabb utveckling

För att nå ytterligare 100 miljoner tog det bara 11 månader. Från 200 miljoner till 300 miljoner gick det ännu snabbare: 8 och en halv månad.Från 300 miljoner till 400 miljoner behövde det gå 9 och en halv månad. Från 400 miljoner till 500 miljoner gick det faktiskt något, men ganska marginellt snabbare igen: 9 månader. Nästa gång tog det ett knappt ett halvår att nå ytterligare 100 miljoner användare och appen var i december 2016 uppe i 600 miljoner konton som använde den varje månad. Till 700 miljoner gick det snabbare än någonsin att bli 100 miljoner ytterligare användare av appen. Bara fyra månader och 10 dagar!

Under den här tiden utvecklades appen mycket. De där små träden som symboliserade de olika filtren ersattes först med små luftballonger och sedan miniatyrer av den egna bilden. Undan för undan kom också alla de funktioner vi vant oss vid idag.

Avhopp

2018 hoppade Kevin och Mike av Instagram och ny chef för detta dotterföretag till Facebook blev Adam Mosseri, @mosseri.

Idag har appen över en miljard användare men samtidigt verkar det som att ökningstakten har avtagit ganska rejält.

Min egen upplevelse är också att både jag själv och de jag följer använder appen allt mer sällan. Vad det beror på? Tja. Nyhetens behag är borta sedan länge. Konkurrensen har hårdnat. Inte för att jag använder vare sig Snapchat eller TikTok själv. Men ändå. Många andra gör det. Särskilt yngre personer. Och. Instagram har möjligen blivit för komplicerat.

Visserligen gillar jag många av de möjligheter som tillkommit under året. Men baksidan är att den där enkelheten som var så befriande i början inte längre finns kvar.

Mycket glädje

När nu Instagram fyller 10 år och jag själv använt appen i 9,5 år måste jag ändå konstatera att jag haft mycket glädje av den genom de här åren. Inte minst tror jag att Instagram har hjälpt till med att göra mig till en bättre fotograf.

Och så har jag alla de bästa bilderna från de här åren samlade på ett ställe.

View this post on Instagram

#Oppmannasjön.

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

View this post on Instagram

Åker tåg #resantillvenedighöstlovet2013

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

View this post on Instagram

De vann!

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

View this post on Instagram

Utsikt från hembygdsgården.

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

View this post on Instagram

This is Sweden. / #Hanö

A post shared by Inger Hansson (@halloj_inger) on

4 kommentarer på “I morgon fyller Instagram 10 år

  1. Innan Instagram framkallade jag först analoga och sedan digitala foton och satte noggrant in i fotoalbum… Behövs inte längre. Enkelt och praktiskt göra min egen fotodagbok

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s