resa med barn · resor

Julaftonen när vi sprang till Kastrup

Vi springer med andan i halsen. Rullväskor på släp. Kanske har vi packat väskorna förgäves? För nu är vi riktigt sent ute. Ska vi hinna med eller missa planet? Det är en julafton som kan komma att sluta mycket snopet: med en missad Brasilienresa.

Hur kunde det bli så här? Vi hade ju så god marginal från början? Minst en timme innan sista chansen att lämna iväg väskorna skulle vi vara på flygplatsen, precis som vanligt. Men istället handlar det nu om minuter. ”Fortsätt springa”, ropar jag till barnen. 19:25 ska planet gå. Senast 18:45 måste vi vara vid bagageinlämningen. Och tiden krymper.

Vi hade hunnit med att fira jul hemma på förmiddagen och till lunch. Med en tidig jultomte, julklappar, julgran och allt. Sen hade vi tittat förbi hos svärmor i Svedala. Kollat på Kalle Anka och hans vänner. Blivit bjudna på en julfika. Det var så mysigt att vi kommit iväg lite senare än vi tänkt oss. Kanske tio minuter eller en kvart. Men det var ingen fara. Vi hade fortfarande gott om tid. Och Kastrup ligger ju nära.

Just för att vi skulle flyga på julafton hade vi förbokat parkering på Kastrup. Annars brukar vi parkera på P-huset vid Hyllie station. När vi inte tar tåget hela vägen från Karlshamn. Men när det nu var julafton tänkte vi att det kunde vara större risk än annars för strul i tågtrafiken. Eftersom vi skulle vara borta drygt två veckor hade vi valt en av de lite billigare parkeringarna lite längre bort. Men det är ingen fara de har buss i skytteltrafik 7/24.

Men på vägen mot Kastrup hade vi lyckats köra vilse inte mindre än två gånger, trots att detta är sambons gamla hemtrakter och till sist hade jag plockat jag upp mobilen och låtit Google Maps visa oss vägen.

Så hittade vi till Öresundsbron och därifrån klarade vi oss på skyltningen till parkeringsplats P15.

Väl där skulle vi ta oss förbi en vägbom. Vi var nu lite sena och stressade men det borde inte vara någon fara. På bokningsbekräftelsen skulle det finnas en QR-kod som skulle skannas men där finns ingen QR-kod. Antagligen beroende på att sambons e-postprogram inte laddar bilder automatiskt.

Jaha. Vad gör vi nu? Jag provar att ringa P-bolaget men de har tagit jul. Jag hittar en referenskod på bokningsbekräftelsen. Kanske går det att hitta QR-koden på nätet? Jag slår på roamingen på mobilen, lyckas googla fram P-bolaget och logga in. Och jo då, där är bokningsbekräftelsen med QR-kod och allt. Funkar det att sticka in mobilen och få koden avläst? Jag får kliva ur bilen för att komma åt. På andra försöket funkar det. Vi parkerar och går till busshållplatsen. Ställer oss och väntar. En gång i kvarten ska bussarna gå. Då upptäcker sambon en fasttejpad skylt. Eftersom det är julafton går bussarna nu bara med halvtimmestrafik. Eller om det var en i timmen. Jag minns inte riktigt. Men jag minns att en buss precis har gått. Vi såg den när vi körde in. Och när nästa buss går har bagageinlämningen stängt.

Så vi springer. Allt vad vi orkar. Och vi hinner! Med tio minuters marginal.

Men faran är inte över. Nu är det riktigt kort om tid till boarding. Och köerna på Kastrup kan vara hemska. Vi går upp för trapporna och döm av vår förvåning. Trots att bara en säkerhetskontroll är öppen är det ingen kö. Bara nåt eller ett par resesällskap före. I avgångshallen råder nästan spökstämning. Nästan allting är stängt och där är få resenärer. Vi hade ändå inte haft tid att handla eller fika. Det är långt till gaten. Så vi springer igen. Och hinner igen. Med fem minuters marginal den här gången. :)

2014. En julafton att minnas.

Läs mer: I en taxi från Rio de Janeiros flygplats till Armação dos Búzios

9 kommentarer på “Julaftonen när vi sprang till Kastrup

 1. Ojojoj! Jag har en liknande upplevelse när vi skulle flyga till Sevilla, men det gick inte så bra, vi blev inte påsläppta, BA påstod att passet inte höll.

   1. En lång historia. De påstod att en sida i passet höll på att lossna. Vi fick åka nästa dag men inte direktflyg. Det blev tåg från Madrid till Sevilla.Vi missade två konferensdagar med många inbokade aktiviteter och hade extra utgifter som BA vägrade ersätta. De rev passet när de bad mig skicka in det och ja, då var det ju trasigt. Polissak blev det av det men det lades tydligen ner.

   2. De rev passet! Helt otroligt. Har varit med om ett dåligt pass som gick sönder i passkontrollen i Thailand. Inte deras fel. Passet tillhörde en serie som höll dålig kvalitet. Inga problem att komma in i Thailand ändå eller att resa därifrån men det var på vippen att brittiska passkontrollen inte släppte in mig i Europa på hemvägen. Men att ett flygbolag medvetet river sönder pass. Helt oacceptabelt.

   3. Det var nog den årgången. Rikspolisstyrelsen var medvetna om det, jag var i kontakt med dem, var så arg för att ett pass kunde ge upp så. Det var också därför man blev intresserad från polisens sida, de hade tydligen fått rapporter om BA:s knep, de överbokade och hittade på sätt att neka folk att komma ombord. Jag använde det ”trasiga” passet i alla passkontroller på resan sedan och ingen reagerade, det var när jag skulle begära ersättning som de rev passet. Polisen hade fotat passet innan, men det hjälpte inte. Det var stört omöjligt att få kontakt med BA och det rann ut i sanden, jag orkade inte. Men det var rätt mycket pengar som vi förlorade. Och ruschen när vi skulle fixa provisoriskt pass och trodde att vi skulle komma med planet. Uff, vad arg jag var.

   4. Förstår det. Det är många upprörande ingredienser i din historia men värst tycker jag att de rev passet i samband med att du klagade. Rent bedrägeri, faktiskt. Otroligt att en så stor aktör kan bete sig så. :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s