listor · resor

Dyraste länderna att semestra i – Hela listan


Semesterindex. Bermuda följt av Monaco och Schweiz är världens just nu dyraste länder att semestra i. Det visar ett semesterindex för vintern 2018/2019.

Jämför genomsnittspriser
Semesterindex jämför genomsnittspriser på en rad produkter i 82 länder världen över och tas fram av FOREX Bank. Exempel på produkter som jämförs är en hotellnatt, ett restaurangbesök, en taxiresa, en cappuccino och en halvliter öl. I det senaste indexet, för vintern 2018/2019 är de dyraste länderna Bermuda (index 326), Monaco (index 226) , Schweiz (index 148) och Island (index 129).

Jämfört med förra året har de två dyraste länderna blivit dyrare men samtidigt har fler länder blivit billigare och listan över länder som är dyrare än Sverige har kortats från 21 länder förra året till 15 länder i år. Och då har ändå Island tillkommit i semesterindex sedan förra året. Totalt är det tio länder som förra året var dyrare att semestra i, som nu blivit billigare än Sverige. Och fyra som förra året var billigare men som nu blivit dyrare: Nederländerna, Irland, Kanada och Finland.

Länder på listan som vi besökt under 2017 är Norge och Danmark. Fördelen är att det inte är så långt att resa dit. Så själva resan behöver inte bli så dyr beroende på var i Sverige du bor. Under 2018 har vi besökt USA  och jag upplevde prisnivån där som ungefär lika som i Sverige, vilket i och för sig stämmer väl med index. Bermuda däremot har jag aldrig besökt och det låter ju inte heller särskilt prisvärt; mer än tre gånger så höga priser som i Sverige.

Att tänka på
Tänk på att det inte bara är skillnader i prisnivå mellan länder utan också mellan regioner och mellan storstäder och småorter. Ofta är huvudstäder dyrast att semestra i. Var också observant på att det finns turistorter som drar till sig Jetset-människor och de orterna är så klart också dyrare. Italien är inte ett av de länder som finns med på listan men ändå kan det bli dyrare att turista i till exempel Rom eller på Costa Smeralda på Sardinien jämfört med hemma i Karlshamn. Dessutom tillkommer ju resan.

Bilden är ifrån ett av länderna på listan över dyraste länderna att semestra i. Kan du gissa vilket?

Här är hela listan över länder där det är dyrare att semestra jämfört med Sverige. Första pilen anger om landet klättrat, ligger ungefär stilla eller faller på listan. Andra pilen anger om prisnivån blivit dyrare (pil uppåt), ligger ungefär stilla eller blivit billigare (pil nedåt). Siffrorna inom parentes är föra årets placering på listan och förra årets semesterindex.

1. Bermuda 326 ➡️ ⬆️ (1. 235)
2. Monaco 226 ➡️ ⬆️ (2. 191)
3. Schweiz 148 ➡️ ➡️ (4. 145)
4. Island 129 ✳️ ✳️ (-. -)
5. Danmark 128 ➡️ ⬆️ (9. 113)
6. Norge 126 ➡️ ⬆️ (7. 116)
7. Maldiverna 120 ➡️ ⬇️ (3. 158)
8. Nederländerna 120 ⬆️ ⬆️ (-. 94)
9. Israel 117 ➡️ ➡️ (8. 116)
10. Irland 114 ⬆️ ⬆️ (-. 95)
11. Kanada 111 ⬆️ ⬆️ (-. 85)
12. USA 110 ⬇️ ⬇️ (5. 126)
13. Luxemburg 107 ⬆️ ⬆️ (19. 101)
14. Singapore 107 ➡️ ➡️ (17. 104)
15. Finland 101 ⬆️ ➡️ (-. 97)
16. Sverige 100 ⬆️ ➡️ (22. 100)

Har du besökt något av länderna på listan på senare tid? Tyckte du att det var dyrt?

Jag har också publicerat listan över de billigaste länderna att semestra i.

Uppdaterad: 2019-02-09.

15 kommentarer på “Dyraste länderna att semestra i – Hela listan

  1. Jag har klarat av både Norge, Danmark och Schweiz det senaste året. Norge tyckte jag dock var en positiv överraskning och inte så dyrt som jag förväntat mig. I Schweiz känner man dock av att det är dyrare.
    Nu åker jag till Kuba och hade ingen aning om att det var så högt prisläge där. Hoppas att det främst är de snordyra hotellen som drar upp det..

    1. Var i Israel för 4e gången i november 2017.att äta ute var väldigt dyrt. Bara en enkel falafel tallrik på enkel servering och två öl kostade ca 350 kr.

  2. Jag var i Arkansas, USA i februari. Jag upplevde inte att var dyrt, snarare ungefär samma priser som i Berlin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s