godsaker · resor

Med smak av Norrbotten – 4 godsaker att göra med åkerbärssylt

Har du som jag köpt åkerbärssylt (eller kanske rent av gjort själv) och funderar nu på vad du kan göra av den? Jag hittade på att göra detta med fyra burkar sylt som jag beställde i augusti.

Det finns många smaker jag förknippar med Norrbotten men ingen av dem är så speciell som åkerbär. Åkerbär växer som smultron på marken men påminner till utseendet mer om hallon. Men är mer mörkröda. Och smaken är fantastiskt aromatisk. Jag vet inget godare bär i hela världen!

Blommorna, som är Norrbottens landskapsblomma, är rosa till färgen.

De fyra burkar jag beställde på nätet kom från AlterHedens. Jag beställde dem i ett ögonblick av nostalgisk längtan efter Luleå och åkerbär. Men eftersom det är långt att åka dit bara för att plocka lite bär var det enklare att köpa sylt på internet.

Sylten innehåller till hälften åkerbär. Resten är socker och andra konserveringsmedel. Jag lutar dock åt att bären i burkarna inte är äkta vilda åkerbär. Jag har nämligen en misstanke om att det istället kan röra sig om trädgårdsvarianten, allåkerbär, som är syrligare i smaken och inte riktigt lika aromatisk. En korsning mellan vilda åkerbär och alaskahallon. Det är dock svårt för mig att avgöra säkert då det är många år sedan jag senast åt äkta åkerbär. Och god är sylten hur som helst.

Dock hade jag svårt att hitta recept med åkerbärssylt på nätet. Så jag fick hitta på egna.

Här kommer listan med godsaker som jag har hittat på att göra av sylten. Utöver pannkakor med vaniljglass och åkerbärssylt som jag också gjort.

1. Enklaste åkerbärsglassen

Två portioner åkerbärsglass med smak av vanilj och åkerbär.

Varför krångla till det. Enklaste sättet att göra glass av åkerbärssylt är ar att utgå ifrån färdig vaniljglass.

Du tar ca 2 dl vaniljglass per portion och till fyra portioner tar du då 8 dl glass och sedan ungefär en halv burk åkerbärssylt (ca 60 gram).

Detta blandar du med en gaffel till en jämn och något blaskig glassmet som du delar upp i portioner som du ställer in i frysen. Efter ungefär en halvtimme rör du om ordentligt i glassen med en tesked innan du på nytt ställer in den i frysen. Efter ytterligare tio minuter till en halvtimme är den sedan redo att ätas, beroende på hur fast du vill ha den.

2. Åkerbärsgrottor

Nygräddade åkerbärsgrottor på plåten.

Som hallongrottor men med åkerbärssylt. Jag har dessutom bytt ut hälften av sockret mot farinsocker. Och vaniljsockret mot vaniljpulver plus vanligt socker.

Så här gör du:

Sätt ugnen på 200°C. Du börjar sedan med att blanda 4,5 dl mjöl, 0,5 dl farinsocker, 0,5 dl vanligt socker, 1 tsk bakpulver samt 2 tsk vanligt socker plus lite vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker). Rör om ordentligt. Dela sedan 200 gram Bregott eller annat smör eller margarin i mindre bitar och blanda med det torra. Arbeta ihop till en jämn deg. Sedan delar du degen i 22 lika stora bitar som du formar till runda bollar.

Gör en lite fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. För mig gick det åt ungefär en halv burk åkerbärssylt. Alltså 60 gram.

Sedan gräddar du kakorna i ugnen i 12-13 minuter. Jag delade upp mina kakor på två plåtar, men tror nog att de eventuellt kan rymmas på en plåt också. Men viss risk för att några av kakorna då bakas ihop.

3. Åkerbärsgrottor med choklad

Åkerbärsgrottor med smak av choklad.

Det här var faktiskt det första kakreceptet jag provade med åkerbärssylt. Själv föredrar jag grottor utan choklad men den yngre av mina söner föredrog dessa.

Sätt även i detta fallet ugnen på 200°C. Du börjar sedan med att blanda 4 dl mjöl, 1,5 dl florsocker, 0,5 dl kakao, 1 tsk bakpulver samt 2 tsk vanligt farinsocker plus lite vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker). Rör om ordentligt. Dela sedan 200 gram Bregott eller annat smör eller margarin i mindre bitar och blanda med det torra. Arbeta ihop till en jämn deg. Sedan delar du degen i 30 lika stora bitar, i detta fallet, som du formar till runda bollar.

Gör en lite fördjupning i varje kaka och fyll med sylt. För mig gick det åt ungefär en halv burk åkerbärssylt. Alltså 60 gram.

Sedan gräddar du kakorna i ugnen i 10 minuter. I det här fallet går det nog åt två plåtar om inte kakorna ska smälta samman.

4. Kladdkaka med åkerbärsmousse

När vår Albin fyllde 17 år den 6 november hittade jag på att göra en födelsedagstårta av kladdkaka med åkerbärsmousse och nonfigurativa chokladfigurer av mörk choklad. (Bilden ovan utan chokladfigurer, överst i inläget, med figurerna,

Så här gjorde jag: Till kladdkakan smörade och bröade jag en form med en blandning av ströbröd och kakao. Till smeten smälte jag 100 g smör i en kastrull. I det smälta smöret vispade jag ner 2,5 dl strösocker, 0,5 dl kakao, lite vaniljpulver, några korn snabbkaffe, 1,5 dl vetemjöl och 2 ägg. (Jag glömde att ha i ett kryddmått salt också). Så hällde jag över smeten i den bröade formen och gräddade kakan mitt i ugnen i 12 minuter. Kladdkakan fick därefter svalna en stund på spisen plus tio minuter i frysen och sedan kanske en halvtimme i kylen.

Under tiden som kladdkakan svalnade gjorde jag åkerbärsmoussen. Jag började med att lägga 1,5 gelatinblad i vatten i en djup tallrik drygt 5 minuter. Därefter vispade jag ungefär 1,25 dl grädde. Sedan kramade jag ur vattnet ur gelatinet och lät bara lite fukt vara kvar när jag smälte det, genom att köra det 20 sekunder i mikrovågsugnen. I det smälta gelatinen blandade jag först i en tesked åkerbärssylt och därefter undan för undan, en sked i taget, hela den sista burken med sylt (120 g). Därefter blandade jag i ungefär hälften av grädden och sedan resten av grädden. Blandade gjorde jag med en sked.

Jag lät sedan moussen stå 20 minuter i kylen.

Min första tanke var att spritsa moussen snyggt på kladdkakan, men det funkade inte alls. Moussen satte igen spritsen. Så jag smetade ut den istället med en sked på kladdkakan.

Chokladfigurerna gjorde jag genom att smälta mörk choklad i mikrovågsugnen och sedan skeda upp lite slumpmässigt på bakplåtspapper. Bäst blir nog figurerna om de får stelna i rumstemperatur, men jag lät dem stelna i kylen.

Läs mer: Fyllda saffransbullar med smak av hasselnötter och apelsin – recept

3 kommentarer på “Med smak av Norrbotten – 4 godsaker att göra med åkerbärssylt

  1. Ser smarrigt ut alltihop, men inget för mig längre, tyvärr. Men jag undrar, det sista receptet, försvinner inte bärsmaken i chokladsmaken? Läser igen och ser att det inte är någon kakao i moussen. Dåså. Åkerbär är barndomens bär, hos farmor i hästhagen. För mig är det nu hjortron som jag saknar, köpte senast frysta bär från en bärbil. Uppe i norr var hjortronplockningen med far ett nöje, några hinkar varje år på myrarna.

    1. Hjortron är också min barndoms bär. Doften av pors och skvattram och solmogna bär i munnen på kärr i Kolmårdens skogar. Åkerbär hör till de första åren som vuxen. :)

  2. Tror aldrig jag köpt åkerbärssylt, däremot druckit åkerbärslikör från Finland. Har alltid förknippat det med detta land, inte tänkt på Norrland. Helknäppt, nu vet jag mer.
    Men så många godsaker du bjuder på idag. Allt ser lika gott ut, mums.
    Tack för tipsen och trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s