cykel · hållbart resande · resor

Att cykla – till vardags och på resa


Jag önskar att jag kunde cykla mer än vad jag gör nuförtiden. Cykel är ett av de smartaste transportmedel som finns. Du färdas i ett lagom tempo. Snabbare än du går, men långsammare än bil och tåg. Det gör att du hinner ta in landskapet, för att inte tala om ljud och dofter, på ett helt annat sätt än när du åker med snabba färdmedel. Samtidigt är det riktigt klimatsmart. Och ger motion.

Dessutom tar cyklar mindre utrymme än bilar i våra städer. Så om fler väljer cykeln så får vi mer plats till uteserveringar, torg och parker istället för dubbla filer åt bilarna och massor av parkeringsplatser. Inte det sämsta!

Så att cykla är bra på alla sätt, alltså. Och jag har också mycket riktigt också cyklat mycket genom åren. Både till vardags och på resor.

Den enda längre cykelsemester jag kan minnas att jag gjort, där vi cyklat flera dagar i rad, var tillsammans med min sambo på Gotland på 1990-talet. Det var en riktigt trevlig upplevelse där vi bland annat kom till raukarna på Fårö, de fina droppstensgrottorna vid Lummelunda och till flera vackra orkidéängar. För det här var i maj månad. Och till Visby kom vi också, så klart, som vi utgick ifrån. Gotland är ett riktigt bra resmål för en cykelsemester.

Men jag har också hyrt cykel för kortare rundturer, bland annat på Ven, på Visingsö, mellan Hoi An och kusten i Vietnam samt på den lilla söderhavsön Aitutaki som tillhör Cooköarna. Att cykla i Vietnam bland risfält och vattenbufflar var verkligen speciellt och något jag varmt kan rekommendera! Den dagen vi får lov att resa ut i den stora vida världen igen, vill säga. Och Aitutaki är en fantastiskt vacker liten ö. Med eller utan cykel.

Däremot när vi var vid Mont-Saint-Michel i Frankrike (bilden) cyklade vi inte. Även om det var många andra som gjorde det.

Jag har länge drömt om att göra en riktigt lång cykelresa någon gång. En fler veckor lång tur. Kanske en rundtur i Europa. Men det kommer antagligen aldrig att bli av. Dels på grund av tidsbrist. Men också för att jag på senare år fått problem med händerna när jag cyklar. Jag får stickningar i fingrarna som jag gissar är karpaltunnelsyndrom. Och även om det blir bättre om jag då och då viftar med armarna så har jag numera svårt att cykla några längre sträckor.

Jag borde nog ta tag i det där. Kanske ställa in min cykel så att jag sitter med rakare rygg. Eller kanske rent av köpa en ny och bättre cykel. Och förmodligen också besöka läkare någon gång längre fram, när den här pandemin är över, och det känns okej att belasta vården med småkrämpor igen.

För cykla mer vill jag gärna göra igen. Till vardags och på resa!

4 kommentarer på “Att cykla – till vardags och på resa

  1. Men jag kom plötsligt på när jag läste ditt inlägg att vi hyrde cyklar på Belle-Île i Bretagne, en gång för länge sen, det minns jag som en väldigt vacker tur. Vi cyklade också en hel del i Loiredalen när jag var au-pair hos Cartier-Bresson.

    Precis i går pratade jag med svägerskan om karpaltunnelsyndrom. Det verkar vara ärftligt eftersom svärmor och de tre döttrarna har opererats för det. Jag har samma funderingar som du om en bättre cykel där man sitter mera upprätt. Mitt problem är ena axeln som domnar och gör så att hela armen värker. Men under en lång cykeltur en gång domnade ena handen och domningen satt kvar i över en vecka. Då var det inte karpaltunneln utan någon nerv i armbågen enligt läkaren.

    Det är roligt att det nu är riktigt inne att cykla.

  2. Det låter som verkligt härliga cykel-resor! Jag vet ju inte säkert vilket mitt problem är, men att det hänger samman med att jag lägger för mycket tyngd på händerna när jag cyklar är jag övertygad om. Vi får väl ta tag i det där båda två! I mitt fall kan det nog bli vilket årtionde som helst. (Ja, jag är lite dålig på att ta tag i vissa saker.)

  3. Hej hamnade på din blogg Jätte trevligt !! Har du /någon bra exempel på cyckel semester ca 4-7 dagar gärna runt Stockholm eller förslag.ca 4 mil dagligen 75-åriga tjejer

    1. Hej! Nej, någon sådan resa har jag aldrig gjort. Det närmaste Stockholm som jag har varit på cykelsemester är på Gotland ett år i maj för många år sedan. Då cyklade vi i flera etapper från Visby till Fårö och tillbaka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s