bil · cykel · resor · vandra

Gratis bussar sista biten till Mont Saint-Michel (som inte är så gratis ändå)

Det var i juni 2018 som vi besökte det berömda klostret Mont-Saint-Michel i Normandie i Frankrike. Och redan den 1 juli samma år publicerade jag ett inlägg om hur du undviker risken för besvikelse vid ett besök där. För risken är ganska överhängande. Faktiskt.

Nåväl. Det där inlägget innehåller några länkar till information om tidvattnet på platsen som behöver uppdateras årligen. Och det lyckades jag faktiskt i år komma ihåg att göra på årets första dag, redan.

Men eftersom jag har massor av opublicerade bilder kvar från det där besöket – och då har jag ändå raderat ännu många fler – så tänkte jag att den här årliga uppdateringen om Mont-Saint-Michel kan få vara ett tillfälle att visa någon ytterligare bild därifrån.

Som den här. Som visar den buss som gratis tog passagerare fram och tillbaka till ön från den bilparkering på fastlandet som däremot inte alls var gratis. När vi var här 2018 kostade det runt 12 Euro att parkera för den som inte klarar av besöket på mindre än två timmar. Då räckte det med drygt 6 Euro. Efter klockan 19 var det dock gratis att parkera förutsatt att du lämnade parkeringen igen innan klockan två på natten. Under 2022 kostar det istället 15 Euro per dygn att parkera. Och kvällserbjudandet kommer numera till ett pris. Aktuella priser hittar du här.

Vad vi upptäckte väl på plats är att många cyklar till ön. Exakt var de parkerar cyklarna när de väl är framme vid ön noterade jag aldrig, men längs floden Couesnon går en asfalterad gång- och cykelväg som är perfekt inte minst för cyklister, eftersom avstånden här är ganska stora.

Kanske kan det vara ett tips för den som vill undvika den dyra parkeringsplatsen. Frågan är dock om det blir billigare att hyra cykel. Förmodligen inte, egentligen. Men möjligen blir det trevligare att cykla till ön.

Själva provade vi istället att promenera från vårt hotell och tillbaka. Det var också trevligt. Hotellet vi bodde på låg i den lilla söta byn Beauvoir.

Läs mer: Mont-Saint-Michel – så undviker du besvikelse

6 kommentarer på “Gratis bussar sista biten till Mont Saint-Michel (som inte är så gratis ändå)

 1. Jag har varit vid Mont-Saint-Michel många gånger som reseledare med buss och på den tiden parkerade man bussen strax bredvid stadsporten, men sista gången var det kaos. Bussar som inte kom och en väldig röra. Detta är många år sedan, så det kanske fungerar bättre nu. Så lätt förut.
  Där sas det då att man försökte få folk att gå istället, så de kunde stanna vid restaurangerna och affärerna längs vägen. Många marknadskrafter som drar.
  Ha det bra!

  1. Ja, många marknadskrafter, men också praktiska problem om alla ska parkera ända framme vid ön. Tror nog att det är bättre som det är nu, trots dyr parkering.

   1. Håller med dig, men tycker att de kan tillåta turistbussar att köra ner, lasta av, åka bort och parkera och hämta igen vid avgångstid.

 2. Så vacker bild med klostret nästan som en hägring i fjärran och bussen i det vackra ljuset. Att hyra cykel låter som ett mysigt alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s