
Ännu en månad med osäkerhet och oro kring både livet i stort och resande ligger nu bakom oss.
Rysslands krig i Ukraina fortsatte med oförminskad styrka. Men långsamt börjar vi tyvärr vänja oss och förhärdas. Kriget dominerar inte ens i nyhetsflödet längre.
Och inflationen fortsatte att ticka. Priserna på el och bränsle och därmed på tåg- och flygbiljetter har dragit iväg. De senare så pass mycket att SAS helt sonika har valt att av- och omboka hundratusentals biljetter. I vart fall misstänker många kunder att det högre prisläget är orsaken. 4000 flygavgångar har SAS ställt in. För att i flera fall sätta in samma flighter på nytt. Men utan att erbjuda ombokade kunder att resa med den flight de ursprungligen bokat.
Men så klart nekar SAS till att syftet är att lura kunderna och sälja samma biljetter som de redan sålt, men nu till ett högre pris. Istället hävdar de att agerandet beror på att det är ”en kaotisk tid i flygbranschen”. Behöver jag nämna att SAS har det tufft ekonomiskt?
Lägg därtill långa köer genom säkerhetskontroller runt om i Europa.
1. Samhällskollapsen på Arlanda
Och så har vi passkaoset. En passmaskin i Finland gick sönder och med den hotades mångas semesterplaner. Köerna för att skaffa provisoriska pass har därmed blivit ännu längre än förut.
Ungefär två till tre dygn i kö utomhus i regn och rusk sista helgen i maj vid Arlanda. Om detta skriver Martin på Blankspot:
”När solen går upp över polisens fartygsformade kontor ute vid Arlanda är redan ett 100-tal personer på plats. Några av dem har spenderat 72 timmar på trottoaren i väntan på ett provisoriskt pass. I medierna kan man läsa om samhällets kollaps men här finns en annan historia.”
Ja, samhällskollaps är kanske att ta i. De har det onekligen betydligt värre i Ukraina. Men nog måste detta att gamla och sjuka som inte klarar att köa i dygn utomhus blir utan samhällets hjälp – som erbjuds endast till de starka och friska som står ut i kön – ses som ett misslyckande?
Hatar för övrigt att säga ”vad var det jag sa”. Men.
2. Rean på Interrail som jag missade
Leva som Eva skriver om att Interrail firar 50-jubileum i år och att de för att fira under en period har sålt tågluffarkort för halva priset mot normalt. Hon skriver: ”Jag reagerade snabbt och köpte ett kort med obegränsat resande i en månad för 335 euro, istället för ordinarie pris 670 euro. Priset är att jämföra med mitt sju resdagar under en månad från i höstas, för cirka 370 euro. Så länge jag är fast i arbetslivet kommer det inte att fungera med fyra veckor i sträck, men det räcker att jag åker runt flitigt i två veckor eller möjligtvis tre, så är det en bra deal. Mina personliga preferenser är givna: digitalt mobilpass är bäst, att betala extra för första klass är helt meningslöst och jag undviker gärna högsäsong i Europa (juli och augusti).”
Vilken miss att jag missade detta erbjudande! Min erfarenhet är nämligen att tågluffarkort numera oftast blir dyrare än att köpa vanliga men icke ombokningsbara tågbiljetter, om du inte ska göra en jättelång rundresa i Europa. Men med halva priset hade så klart tågluffarkortet varit väldigt prisvärt.
Nåja. Jag hade kanske ändå inte hunnit utnyttja det där kortet just i år. Men nog blir man sugen!
3. En slump – eller ökar covid igen?
Det kan ju vara en slump. Men den senaste dryga veckan har två resebloggare och en av mina Facebookvänner åkt på covid. Det var länge sedan så många positiva testresultat passerade förbi i flödet nästan samtidigt.
Solveig skriver på sin blogg Veiken: ”När vi kom hem från kryssningen började vi känna oss förkylda. Snuva, hosta, trötta och lite småfeber. Vi tänkte inte närmare på det, men vi ska på studentuppvaktning för ett barnbarn, så vi tog ett Covidtest som visade att det inte är en vanlig förkylning, även om det känns så.”
Och Gunilla skriver på 4000 mil: ”Det blev panik. Hur gör man nu? Först hem från jobbet. Låsa in mig i karantän! Fast hemma finns typ ingen mat. Vi skulle ju iväg. Får jag gå och handla? Kommer fram till att det får jag ju, jag har ju inga symptom och kan inte ha hunnit utveckla någon covid än, på mindre än 20 timmar. Så snabbt tillslag för att klara kvällen och så får vi beställa online sen för veckan. Vad kommer vi förresten att orka laga när vi både blir sjuka? Hur dåliga kommer vi att bli liksom?”
En resa till Baskien fick dessutom ställas in.
Jag hoppas verkligen att det är en slump att flera fall plötsligt dök upp i mitt flöde efter flera månader av lugn och ro på covid-fronten. För jag känner verkligen inte att ett stort utbrott är vad vi behöver just nu. Och självklart hoppas jag att alla sjuklingarna redan har kryat på sig!
(För säkerhets skull kollar jag SVT:s statistik över antal personer inlagda på IVA med covid-19. Siffran är 5. Det är den lägsta under hela pandemin. Så de där tre posterna på Facebook var kanske en slump ändå.)
4. Resebloggaren som gett ut en bok
Det är Linda på Resa medvetet som har gett ut en hel bok. Hon skriver i ett blogginlägg om sitt boksläpp: ”När jag satt i bilen hem var jag så där varm och bubblig inombords som jag hade hoppats på. Varm av alla fina ord om boken och tacksamhet över alla som kom och gav energi till mitt boksläpp. Bubblig av tanken på vad denna bok kommer leda till. Nu sitter jag i soffan och njuter av presenter i form av praliner och lakrits, tittar ut över lådorna av böcker som kommer spridas för världen och försöker sammanfatta denna väldigt fina och värda kväll.”
Boken heter ”Resenärens makt”.
Lite, men bara lite, grön av avundsjuka blir jag allt. Men inte mer än att jag önskar Linda ett stort och varmt lycka till både med försäljningen av boken och med framtida författande.
5. Portugals vackra sydkust
Det är Daniel som på sin blogg Dryden skriver om kalkstensklipporna vid Ponta da Piedade och Praia do Camilo vid den vackra Algarvekusten i Portugal:
”Efter våra två-tre timmars strosande bland Lagos trånga gränder ska vi nu ut på en liten dagstur längs Algarvekusten, en av världens kanske mest kända kuststräckor. Området sträcker sig längs hela Portugals sydkust, grovt räknat från Faro i öst till Atlantkusten i väst. Ett av våra första stopp den här dagen blir Ponta da Piedade strax utanför Lagos, med den spektakulära stranden Praia do Camilo.”
Det börjar bli många år sedan nu men vi har också besökt Algarve. Närmare bestämt Olhos de Água som vi tyckte mycket om.
6. På vift i Ljubljana
När Daniel var i Portugal agerade Cathinka som bor där värd. Hon har bloggen På Vift. Där har hon i maj skrivit ett blogginlägg om Sloveniens huvudstad Ljubljana:
”De korta avstånden gör att jag beslutar mig för att bara planlöst flanera runt. Många av Ljubljanas måsten passeras då utan någon som helst ansträngning som Prešeren Square, Triple & Butchers Bridge och Central Market… Lite speciellt idag som är en fredag är Odprta Kuhna eller Open Kitchen. Det innebär att många av traktens restauranger serverar mat på Pogačar Trg. En dag som denna när vårsolen gassar är det en fantastisk upplevelse. Dofterna ligger tunga, ett härligt sorl från alla glada människor och musik som spelas. Och så mycket mat, så svårt att välja!”
Cathinka beskriver Ljubljana som en liten men väldigt kontinental huvudstad och samtidigt lite som en blandning av Lund och Köpenhamn.
Lite sugen blir jag allt.
7. Nyord är inget nyord – men en dansk ö
Eyal skriver texten och Kerstin fotograferar i ett blogginlägg om en dansk ö: ”Nyord är en egen planet där tiden stannade upp. En fridfull liten dansk ö där folk är lyckligast i världen, svalorna inte räds människorna och glassen är närproducerad. Ett perfekt ställe för att gå ner i varv, i varje fall tills man har vandrat runt ön.”
Texten handlar om ett fågeltorn och om små upplevelser och bilderna visar landskap och hus som påminner om Skåne och Blekinge.
Ett spännande blogginlägg. Och kanske mest spännande av allt att det alltså finns en dansk ö som heter Nyord. Jag hade faktiskt aldrig hört talas om den innan. Så jag googlar. Nyord ligger norr om Møn i region Sjælland. Den har en areal på 5 km².
—-
Min egen maj månad 2022 innehöll 13 egna blogginlägg här på Halloj världen! men inga resor. Men väl en dagsutflykt till Österlen (bilden nedan).
Och nu i juni hoppas vi komma iväg på en resa. Till Mallorca närmare bestämt (bilden överst i inlägget.)

Portugal är ett resmål vi talat om länge, men ännu inte besökt. Tack för tips om nya och framtida mål.
Portugal är fint!
Om covid ökar eller inte är ju väldigt svårt att säga eftersom ingen strukturerad testning sker längre. Men helt klart blir man ju inte dödssjuk av detta virus längre i den vaccinerade delen av världen.
Jag ser ingen ökning i bekantskapskretsen. Förutom C då. 😊
Jag studsade verkligen till när plötsligt tre av varandra oberoende sjukdomsfall dök upp inom loppet av dagar, efter månader av lugn. Men sedan har det varit tyst igen. Så det var nog slumpen ändå.
Portugal känns som ett land att besöka, någon gång. Men passeländet och Arlandaträngslet är nästan skamligt.
Ja, det är skämmigt för Sverige att det blivit så här. Danskarna klarar till exempel detta betydligt bättre. Men så har de inte heller handlat upp säkerhetskontrollen utan kör i flygplatsens egen regi. Och passen ordnas av kommunen, inte polisen…