resor · samhälle och politik

Nu behöver regeringen se till det går att fixa pass innan sommaren!

Jag skrev redan för ett år sedan om hur jag föreställde mig att det skulle bli att ordna pass när utlandsresorna väl kommit igång igen: ”Ännu värre köer än vanligt.” Men. Det som nu har hänt såg jag ändå inte framför mig. Alls. Jag har precis gått igenom alla län och kötiderna är enorma.

Det är alltså tre månader till midsommar. Det är vid den här tidpunkten som det stora flertalet normalt bokar sina sommarresor. Men i år står många utan pass. På grund av pandemin så klart. Men trots att Polisen visste redan i höstas att det skulle behövas två miljoner nya pass i år så är nästan alla passtider redan nu slut till efter sommaren i de flesta län.

Värt att tänka på är att det är fler än dessa två miljoner som är drabbade då det räcker med att en person i resesällskapet står utan pass för att en resa ska gå i stöpet.

Väntetiderna

I Skåne och på Gotland finns inga lediga tider alls. I Halland finns tider i Halmstad och Falkenberg först den 14 november. I Jönköpings län finns första lediga tider i Eksjö och Värnamo den 11 november. I Östergötland finns tider i Norrköping och Linköping den 9 november. I Blekinge är första lediga tid just nu i Karlshamn den 1 november. I Karlskrona finns inga tider alls att boka. I Växjö är det den 20 oktober som gäller. I Västra Götalands län fanns en enstaka tid i Strömstad den 28 september. I Örebro finns det tider lediga den 27 september. I Kalmar län finns första lediga tid i Oskarshamn den 23 september. I Värmland finns det tider i Arvika den 12 september. I Stockholms län fanns det nyss en enstaka ledig tid i Norrtälje den 11 september. I Södermans län hittade jag en annan enstaka ledig tid i Strängnäs den 1 september. I Västmanlands län fanns när jag gjorde min sökning ett par lediga tider i Fagersta den 1 september. I Dalarna finns tider i Mora den 23 augusti. I Gävleborgs län finns det tider lediga i Bollnäs och Hudiksvall den 19 augusti. I Östersund finns en enstaka tid just när detta skrivs den 1 augusti. Ytterligare tider finns sedan där och i Åre den 11 augusti. I Västernorrland finns ett par lediga tider i Sollefteå den 3 augusti. I Uppsala län finns tider i Tierp den 25 augusti. I Västerbotten finns ett par tider i Storuman den 18 juli.

Och i Norrbotten finns faktiskt tider i Haparanda och Gällivare den 1 juni. Än så länge.

Försäljning av passtider

Det har förekommit uppgifter i media om att passtider säljs av privatpersoner på Facebook men efter vad jag har kunnat hitta verkar detta vara ett marginellt fenomen.

Det polisen säger

Det är i sådana här lägen som det är lätt att bli sugen på att börja prata om poliserna Kling och Klang.

Det polisen själva säger är att nya bokningsbara tider släpps kontinuerligt. Om du inte hittar en lämplig tid kan du prova att boka igen senare eller på annan ort. De tider som syns i tidsbokningen är de som finns tillgängliga. Notera att du inte får tillgång till fler tider genom att ringa 114 14 eller besöka polisens receptioner. De tackar också för ditt tålamod.

Polisen erkänner dock nu att köerna nu är oacceptabelt långa. Det de gör är att rekrytera nya medarbetare och fördela om resurser. De säger att dessa åtgärder kommer förbättra situationen, men att givet läget räknar de med att det kommer vara en ”ansträngd situation” under ”en längre tid”, framförallt i storstadsregionerna.

Extremläge

Samtidigt kan man räkna med att trycket på de elva platser där det går att få ett provisoriskt pass också kan komma att bli för högt, så att inte heller det systemet kommer att fungera.

Det här är faktiskt ett extremläge – närapå ett nödläge – där regeringen måste ingripa, som jag ser det. Så här kan vi inte ha det! De kommer att behöva titta på hela kedjan från tidsbokning via fotografering och tillverkning av pass för att identifiera vad som behöver göras för att alla svenskar som behöver ett pass ska ha det i sin hand innan sommaren.

Läget som det nu är är i sig en skandal. Att inte få detta fixat innan sommarsemestrarna skulle vara värre än en skandal.

Givet hur övade regeringen är i krishantering just nu borde detta ändå vara görbart.

(För egen del har vi pass som är giltiga som kortast till juni 2023. Det börjar kanske bli dags snart att boka passtider för att få dem förnyade innan dess?)

24 kommentarer på “Nu behöver regeringen se till det går att fixa pass innan sommaren!

 1. Du kunde tagit mig som exempel. Åkte ju Malmö-Karlskrona i fredags för där hade jag hittat tid när jag bokade 22 februari…
  De säger att juridiken ställer till det (GDPR) när det gäller att beställa tid med personuppgifter. Det måste till en lagändring och speciellt om man ska kunna boka åt sin gamla mamma osv.

  1. Ja, men nu är tyvärr tiderna slut i Karlskrona också. :( Jag kan inte juridiken exakt men om det är det som är problemet så behöver lagen ändras. Dock att GDPR ska gälla i hela EU och i Danmark har de till exempel inte alls de här problemen, så vitt jag förstår det.

  1. Det där är så klart olika. Någon behöver vård utomlands, någon annan har ett viktigt affärsmöte, ytterligare någon ska besöka sin döende mor och någon ska studera utomlands eller har fått ett nytt jobb. Semesterresorna är i de sammanhangen inte det viktigaste, men den fria rörligheten och vars och ens rätt att lämna landet väger ändå alldeles för tungt för att regeringen bara ska sitta och titta på hur Kling och Klang löser detta. Tror jag.

 2. Oj, november! Är det så illa?
  Vi kom på för en månad sedan att Alva behövde nytt pass och fick då en tid 1 månad fram, dvs 1:a april och tyckte att det var lång tid att vänta. Tur att vi bokade!

 3. Passtiderna verkar försvinna i en rasande fart, när jag bokade för knappt två veckor sedan fick jag tid 29 augusti, nu är första tid 17 november. Frågan är om det är som med hamstring att nu bokar man en tid även om passet inte går ut förrän långt senare för man vill inte riskera stå utan. En annan fundering är vad jag gör om jag är sjuk den 29e eller av annan anledning inte kan just då. Borde jag ha bokat upp flera tider för att vara säker? Är det så folk gör redan nu? Testade precis och då säger faktiskt systemet ifrån, bokningen måste i så fall göras på annan mejladress / telefon så jag får hoppas jag är frisk den dagen helt enkelt, eller använda en annan mejladress.

  1. Låter ju bra att det inte går att boka för många tider till samma person i alla fall. Våra pass går ut nästa sommar och jag har tänkt att vi får hålla koll framåt sommaren i år hur läget ser ut då. Möjligen är det så att det blr nödvändigt att boka ett helt år i förväg. Men jag hoppas verkligen inte att det blir så.

 4. Passmyndigheten var ju inte stängt eller polishuset. Varför har inte folk fixat pass när passet har gått ut. Har ingen koll på sina saker längre.
  Jag bytte förra året när jag visste att det har gått ut. Var ingen resa planerade, då jag var kanske en av de få som hörsammade att inte göra onödiga resor utomlands.
  Det är fel att skylla allt på polisen.

  1. Så klart beror detta på att många inte brytt sig om att förnya sina pass i tid. Men som det nu är drabbar detta även dem som har pass som löper ut i år men som nu inte kan boka tid innan passet löper ut. Tidigast tillgängliga tid i Blekinge är nu den 12 december…

 5. Nödläge är det vl knappast. Jag har sett på facebook flera som beklagar sig som skriver att de inte skaffat pass under pandemin för ”jag skulle inte resa nå’nstans”. Dålig planering och framförhållning hos folk, anser jag. Det går inte att tro att allt i samhället ska fungera på studs precis just nu när jag har ett behov. Såg t o m en som skrev att ”mitt pass gick plötsligen ut” – plötsligen!?

  1. Ja, många har dålig framförhållning vad gäller pass. Men som det nu är drabbar detta även dem som har pass som löper ut i år men som nu inte kan boka tid innan passet löper ut. Tidigast tillgängliga tid i Blekinge är nu den 12 december…

   1. Visst, det är ju inte bra att det drabbar de som verkligen behöver pass, men jag tycker ändå inte att det är ”nödläge” eller att det är polisens sak att täcka upp att folk inte planerar.

 6. Jag har varken pass eller id-kort. Hade en tid inbokad just när pandemin bröt ut, men avbeställde den för att man inte kunde svara på vilka försiktighetsåtgärder man vidtog hos passpolisen. Man kan knappast kalla det för dålig planering att man inte vill utsätta sig för smitta, tycker jag. Nu får vi se när vi kan skaffa pass, det är knepigt med läget som råder.

  1. Nej, inte är det dålig planering att inte vilja utsätta sig för smittrisk! Hoppas att det löser sig, men det ser inte så lovande ut just nu. Verkar nästan som att köerna växer trots att polisen ska ha satt in fler tider.

 7. Våra pass har legat och dammat i en väska sedan pandemin startade och det blev tvärstopp för resor. Jag tog fram dem för en månad sedan just för att kolla hur länge de är giltiga och vi klarar oss över sommaren och lite till och har bokat tid för nya pass. Vi behöver inte bli passlösa, vilket känns skönt. Men vi är nog ganska typiska som inte har brytt oss om/haft koll på passen under pandemin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s