resor

Dags att passa på att förnya passet?

Vi är fyra personer i min familj och alltså har vi då också fyra pass. Ett av dessa gick ut i februari i år. Det visste jag egentligen om. Jag har till och med bloggat om det innan pandemin. Men det var ändå väldigt nära att jag glömde bort att se till att vi förnyade det i tid. Vi har ju inte behövt plocka fram passen på ett tag, nämligen.

Och nu kom jag på att ni kanske är fler som är i samma situation.

Så därför tänkte jag passa på att påminna om att det kan vara dags att se till att förnya passet i extra god tid den här gången. Numera behöver du, som du kanske vet, boka tid hos Polisen i förväg för att kunna förnya passet. Och just nu är det ju i och för sig inga problem alls att få tider.

Men tänk efter!

På försommaren och våren är det normala år väldigt många som behöver förnya sina pass, vilket har brukat leda till att Polisen haft väldigt långa köer i tidbokningen. Ibland så pass att folk inte kunnat få sina pass i tid, till sina bokade resor. Men. Under pandemin är det många som har glömt eller medvetet väntat med att förnya passen. Förra våren och sommaren var det inte alls den anstormning som det brukar vara.

Så.

När utlandsresorna väl kommer igång igen är det lätt att föreställa sig hur det kommer att bli: Ännu värre köer än vanligt.

Så för att undvika panik i sommar, höst eller vinter. Eller när det nu blir som allt kommer igång igen: Ta en titt i ditt/era pass redan nu för att se vilket datum det går ut och på så sätt ta reda på om du också kanske borde boka en tid och förnya passet ganska omgående.

Läs mer: 15 av Europas vackraste platser

7 kommentarer på “Dags att passa på att förnya passet?

 1. Bra att ha uppdaterade pass allmänt!

  En sak jag funderat på sedan mars 2020:

  Jag förstår att folk är SÅÅÅÅ trötta på den här sitta hemma osociala virus skiten men är det verkligen värt all extra jobb med att boka en flyg resa till ett datum som mycket väl kan/kommer att ställas in vilket därmed innebär att du får sitta och bråka med rese bolaget som med stor sannolikhet skyller på ”act of god” dvs anledningar dom inte kan hjälpa och därmed får du skylla dig själv som bokar resor i en osäker tid!

  Personlighen har jag inte förväntningar att ens resa utanför Svenska gränserna förrän 2022 för 2021 ser redan körd ut med saker som konserter och event och jag har lärt mig att hellre ha inga/väldigt låga förväntningar än att hoppas på saker och sedan bli ENORMT besviken!!

  1. Usch! Jag vet. Det hände mig för många år sedan. Men på den tiden gick det att ordna nytt provisoriskt pass på Arlanda. Tror inte att det är möjligt längre…

 2. Våra pass är väldigt utgångna. Vi hade bokat tid till april förra året men jag avbokade då de enda försiktighetsåtgärderna man hade var handsprit på toaletten. Jag vet ju hur tjockt med folk det kan vara hos polisen. Men nu lär det väl vara annorlunda när det bara får vara ett visst antal människor inne i lokaler. Jag har inte ens giltig legitimation längre, men det har gått bra utan, det utgångna accepteras vid vårdbesök och annars går mobilt bankid bra.

  1. Wow! Ja, mobilt bank-id borde ju funka. Förstår ju att för er som känner extra behov av att isolera sig i pandemin så är det ju kanske inte läge att skaffa pass nu, även om det verkligen inte var någon trängsel när vi var på polisstationen här i Karlshamn i det ärendet. Men Karlshamn är Karlshamn. Alltid mindre trängsel här än i större städer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s