resor

Passbekymmer på födelsedag


Hå hå, ja ja. Dagens i-landsproblem, jag vet. Men jag har inte tänkt på det här förut. Så jag tänkte dela med mig lite av mina passbekymmer för att höra om någon har någon bra idé på hur jag tar mig runt det här.

Så här är det. Vi är fyra personer i min familj och alltså har vi då också fyra pass. Ett av dessa går ut i februari 2021 och övriga sommaren 2023, två i juni och ett i augusti. Det låter ju som att det verkligen inte skulle vara någon ko på isen. Men. Problemet är att på senare år har det blivit vanligare och vanligare att passnummer ska anges redan i samband med att biljetterna bokas.

Och nu kan jag inte minnas om jag behövt uppge passnummer när jag bokat biljetter till alperna på sportlovet med tåg (DB och ÖBB) eller till Barcelona och Mallorca med Vueling dit och SAS hem. Jag är också osäker på hur jag kan ta reda på om jag uppgett passnummer redan i bokningarna.

Vad är då problemet med det? Jo, så här tänker jag. Jag vill gärna boka höstlovsresa hyggligt snart. Inom de närmaste månaderna i alla fall. Jag funderar också på om vi ska eller inte ska resa över jullovet om ett knappt år. Vissa av de länder jag kikar på i båda fallen har som villkor för inresa att passet är giltigt ytterligare sex månader. Och då är alltså ett av våra nuvarande pass inte giltigt för det. Men om vi låter förnya det passet redan nu så skulle någon eller några av våra redan bokade biljetter kunna bli ogiltig OM det är så att passet redan är registrerat på biljetten.

Att vänta ända till sommaren, förnya passet då (med de handläggningstider som är för pass på sommaren) och sedan hoppas att det finns rimliga biljetter kvar under något av loven är lite av ett vågspel.

Så hur gör jag? Försöker försäkra mig om att våra redan inköpta biljetter inte är knutna till passen än? Och förnyar nu? Eller väljer andra resmål än de som kräver sex månaders giltigt pass? Och väntar till nästa år med att förnya?

Vill du bidra med något litet på min stora 53-årsdag, som är idag, så får du gärna svara på denna fråga:

Hur skulle du ha gjort?

12 kommentarer på “Passbekymmer på födelsedag

 1. Grattis på födelsedagen!
  Tyvärr har jag inget råd att ge dig – har inte haft något giltigt pass sedan snart tio år tillbaka … :)

 2. Jag tänker att du borde kunna ta reda på om era redan bokade biljetter är kopplade till passen, och utifrån det ta nästa beslut…

  Hipp hipp hurra på din födelsedag, grattis Inger – önskar dig en trevlig dag!

 3. Grattis!
  Du reser ju inom EU så jag förstår inte varför man behöver uppge passnumret. Jag har aldrig behövt uppge passnumret varken på flyg eller på hotell innan jag kom till hotellet. Är det här nåt helt nytt?

 4. Grattis på din stora dag. Ditt passproblem orkar jag inte grubbla på. När jag reser är vi bara två min man och jag och vi förnyar alltid våra pass samtidigt. Det kanske är ett förslag till dig, att när det första passet går ut förnya för er alla.
  Ha en bra födelsedag.

 5. Grattis på födelsedagen Inger! Hoppas att du hittar en lösning på passproblemet, jag har inte haft en tanke på att man måste uppge passnumret vid bokning.

 6. Ja men … ett stort Grattis på födelsedagen :)

  Intressant! När det gäller att ange passnummer vid bokningen så har jag aldrig varit med om det men … reser ju inte så ofta längre och då främst inom EU. Men om det nu är så borde det kanske vara något att ta upp med bokningssajterna, att det ska vara möjligt att ändra passnumret som angivits vid bokningen. Ungefär som att uppdatera kontokortsuppgifter som ändras i samband med nytt kort.

  Hur som helst så hoppas jag att det löser sig till det bästa! Ha nu en bra födelsedag!
  Anita

 7. Stort GRATTIS!! Önskar dig en fin dag. Ang. passnumren hade jag kontaktat bokningscentralerna och checkat, sedan förnyat allas pass när första går ut. Håller med, bokar man mycket så vimsar man ihop det till slut. Första steget mot enklare bokning är att allas pass har samma giltighetstid.

 8. Jag brukar inte uppge passnumret. Någonstans brukar det stå att det räcker vid incheckningen. Man betalar ju vid bokningen med namn och andra uppgifter I annat fall har jag uppgett att jag ska byta pass och då brukar det inte vara något problem.
  Grattis på födelsedagen!
  Kan tyvärr inte kommentera med min bloggadress!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s