böcker · ledarskap

För att skapa effektiva team måste du lyssna på riktigt


Jag läser just nu om en bok som handlar om att skapa effektiva team. Bokens författare Susan Wheelan är en känd forskare inom ämnesområdet. Och jag har redan fastnat för en mening i boken som jag känner att jag måste delge er.

Men först. Det där med ”läser om” är egentligen inte mer än en halvsanning. Jag köpte boken för flera år sedan och läste ungefär halvvägs. Sedan kom annat i vägen och boken åkte in i bokhyllan för fortsatt läsning vid ett senare tillfälle. Jag vet exakt var jag ställde boken. Men där har jag inte kunnat hitta den.

Förmodligen är det jag själv som plockat ut den för att slå upp något, eller fortsätta läsningen, och därefter har jag lagt den någonstans där jag inte alls kan hitta den.

Nåväl. Efter att ha väntat i flera år på att den ska dyka upp gav jag till slut upp och beställde ett nytt exemplar. Fördelen är, förutom att jag vet var den här boken finns, att den pocket jag nu håller i handen är en senare och uppdaterad upplaga av den jag började läsa förra gången.

Så. Nu till den mening jag redan fastnat lite extra för:

”I en organisationskultur där teamets rekommendationer inte värdesätts blir det uppenbart för alla inblandade att grupperna används för att få organisationen att framstå som lyssnande, medan den i realiteten inte är det.”

Precis så är det. När grupparbeten och workshops sätts igång för att ”förankra” redan fattade beslut blir det lätt kontraproduktivt. Ibland behöver beslut fattas uppifrån. Det är inga konstigheter i sig. Och inte heller är det fel att ta gruppen till hjälp för att mer i detalj arbeta fram hur ett sådant beslut ska verkställas.

Men när en grupp i förväg får veta vilket svar de förväntas redovisa som en följd av sitt arbete. Eller när de gång på gång tar fram förbättringsförslag som direkt förpassas till ”runda arkivet”, ja då finns det ingen anledning att förvånas över att de tappar sugen.

För precis som Susan Wheelan skriver, är det viktigt att organisationen stöder teamen genom att sätta värde på deras rekommendationer.

Du måste helt enkelt lyssna. På riktigt. Och inte som i ”jag hör vad ni säger, men…”

7 kommentarer på “För att skapa effektiva team måste du lyssna på riktigt

  1. Det finns inget värre än låtsas-demokrati och möten vars enda syfte är att ytan ska se bra ut (lite fernissa bara). Tänk att det förekommer så många sådana möten inom så många organisationer i detta mötesglada land, vilket
    ju många man möter (!) vittnar om. Borde vi inte kunna bättre än så med tanke på vår samlade och enorma möteserfarenhet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s