resa med barn · resor · vackra platser

Biarritz 


Biarritz, en badort i franska delen av Baskien med en spännande historia visar sig från sin mulna sida. Men här är ändå vackert.

Jag ligger på stranden som heter Plage du Port Vieux och tittar upp på molnen. Det skulle klarna upp nu, men det vill inte riktigt göra det.

Den här stranden ligger skyddad mellan utskjutande klippor och vågorna är därför lugnare här. Det är den andra och sista eftermiddagen i Biarritz och vi har haft otur med vädret. Mest mulet och till och med någon regnskur. När det regnade passade vi på att besöka akvariet som i huvudsak var fint. Akvariebesök är något som alltid uppskattas av pojkarna som är 10 respektive 12 år. Själv reagerade jag dock något mot hur liten bassäng sälarna hade. De är trots allt däggdjur precis som vi. Och så fastnade jag för fotografierna på familjen Cousteaux. Alla skyltar är enbart på franska så de hoppade jag över men det är något drömskt och vemodigt i porträtten som jag gillade. Annars var där mest mängder av fiskar av olika slag, precis som sig bör.

När jag nu ligger där på stranden, tittar på molnen och konstaterar att det inte kommer att klarna upp har jag ändå tagit två dopp i havet som i och för sig inte var varmt men heller inte kallt. Jag fryser inte trots våt hud som torkar i vinden. Det är ganska varmt i luften, trots allt. Medan huden långsamt torkar tänker jag på Biarritz. Hur det kom sig att det blev en turistort tack vare att Napoleon III kom att välja just denna plats, som då var en fiskeby i naturskönt läge med vackra stränder, klippor, raukar, höga turkosa vågor och solnedgångar i havet. Han semestrade här på 1850-talet och lät bygga en sommarvilla åt sin kejsarinna Eugénie. Hon tillbringade sedan några semesterveckor här varje sommar då hon seglade, badade och umgicks informellt med privata vänner och delar av sin familj. Bland annat passade hon på att träffas och umgås med sin mamma och sin syster som helst inte fick visa sig offentligt i Paris.

Senare googlar jag på villa Eugenie och hittar ett foto från 1800-talets Biarritz. Eller är det kanske tidigt 1900-tal? Kvinnor i långa klänningar och hattar promenerar längst stranden. Några bär på parasoll. I bakgrunden syns villan som redan tycks vara ombyggt till det lyxhotell det är idag. Riktigt fint folk drar till sig mer fint folk som i sin tur drar till sig halvflint folk och på den vägen är det. Och sist i den kedjan kom alltså vi en dag i juli 2016. Men redan på 1950-talet kom den första surfaren till Biarritz. En amerikan. Resten är, som det heter, historia. Biarritz kom att ta surfingkulturen till sitt hjärta och bli en del av den. Idag hörs brittisk engelska, tyska och svenska röster i gatuvimlet. Och mest franska, så klart. Men jag kan inte påstå att jag hör baskiska. Detta språk som är helt olikt alla andra europeiska språk och kanske var det som talades här innan indoeuropéerna kom hit. Men Biarritz ligger ändå i den franska delen av Baskien och en man på stranden bär den baskiska flaggan på sina badbyxor. Och senare när vi äter tappas på kvällen bär även en av de små rätterna den baskiska flaggan.

Bebyggelsen är blandad. Från 1800-talets lyxiga semesterromantik i rosa till några riktigt fula moderna byggnader. Särskilt ett stort lägenhetskomplex vid den stora stranden är dominerande och riktigt fult. Kan det vara tidigt 80-tal?

Ironiskt nog lyser solen från en klarblå himmel nästa morgon när vi lämnar Biarritz bakom oss. Men jag tänker att det är tack vare att det regnar ibland som det är så grönt här och att Biarritz har visat sig vara mestadels vackert, trots molnigheten.

6 reaktioner till “Biarritz 

  1. Vilka fantastiska bilder du tar. Det är verkligen roligt att läsa din reseskildring. Ha en fortsatt fin resa. Kram från Lasse och Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s