resor · samhälle och politik · turism · vandra

Karlshamnsförslaget – ny vandringsled mellan Mörrums station och Karlshamns station

Är du kommuninvånare i Karlshamns kommun? Tycker du som jag att kommunen borde satsa mer på turismen genom att anlägga en ny ny vandringsled mellan Mörrums station och Karlshamns station? Då kan du nu rösta på mitt förslag!

Så. Nu har denna tanten börjat bli riktigt gammal. Jag har nämligen kommit till den punkten där jag lämnat in mitt första medborgarförslag till kommunen. Eller ”Karlshamnsförslaget” som det heter numera.

Mitt förslag är nu publicerat på Karlshamn.se.

Jag föreslår alltså att en ny vandringsled anläggs, delvis längs med havet, från Mörrums station till Karlshamns station.

Jag tror nämligen att turism skulle kunna bli en framtidsbransch för Karlshamn och hela Blekinge. Jag har tänkt på hur Blekinge skulle kunna bli ett svenskt Cinque Terre med kombination av tågresor och vandring i vacker havsnära natur. Avstånden mellan Blekinges järnvägsstationer är förvisso längre än mellan de vackra och kända byarna i Ligurien i Italien, men avstånden är inte helt orimligt långa. Och naturen är även här mycket vacker. I en sådan vision skulle en given sträcka gå från Mörrums station till Karlshamn och mestadels längs havet. (Det är inget alternativ att be turister vandra på cykelvägen mellan Mörrum och Karlshamn – där finns inte den sortens attraktivitet i landskapet som lockar människor att komma och turista.)

Leden bör passera Kungsforsen och Laxens hus men sedan på något lämpligt sätt föras tillbaka söderut och mot havet, gärna längs Mörrumsån om det är möjligt.

Det finns några kluriga passager. Att ta sig förbi Mörrums Bruk är en sådan. Och det behöver också kunna knytas ihop med trevlig vandring hela vägen in mot Karlshamns station, vilket kan vara svårt redan idag med hamnen och industriområdet där. Nu planeras dessutom för ytterligare exploatering i området varför en sträckning för en vandringsled behöver säkerställas nu – innan alla kvarstående möjliga gångstråk skärs av.

För att sträckan inte ska bli allt för lång bör vandringsleden inte vara längre än 20 km och helst inte längre än 15 km. Kusten mellan Mörrum och Karlshamn är ganska flikig varför det borde gå att ordna genvägar för dem som önskar gå kortare sträckor.

Stilleryds naturreservat (bilden) bör kunna ingå i åtminstonne den längre sträckningen.

(Lägg även märke till SJ:s nya satsning ”på tur med retur”. Här borde Blekinge kunna ingå. Men då behöver det finnas attraktiva vandringsleder mellan stationerna.)

Bara du bor i kommunen kan du rösta, oavsett ålder eller om du har utländsk bakgrund och inte har kommunal rösträtt så länge du är folkbokförda här. Du röstar här, via kommunens e-tjänst. Om du inte har tillgång till BankID så går det bra att kontakta kommunens kommunikationsenhet för att få hjälp.

Röstning pågår till 2021-07-15.

6 kommentarer på “Karlshamnsförslaget – ny vandringsled mellan Mörrums station och Karlshamns station

  1. Kan ladrig finnas för många vandringsleder! Jag har vandrat i Blekinge vid två tillfällen och personligen skulle jag inte resa dit från Skåne för en sträcka på 15-20 km. Gör den längre, dela upp i delsträckor! Då kommer jag och sover över nå’nstans = mer pengar till Blekinge!!

    1. Absolut! Jag håller med dig. Jag tänker mig detta som en första etapp. Det vore dessutom redan idag möjligt att kombinera med att vandra från Svängsta till Mörrum som är en jättefin sträcka längs Mörrumsån. Detta kan helt klart utvecklas! :)

  2. Jag bor inte i kommunen, men tyckte detta var ett intressant projekt.
    Efter att ha jobbat inom turistbranschen i många år känner jag igen dina tankar och tycker det är bra att du gör propaganda för nyttan av turismen. Så svårt att i kronor mäta vad det ger och därför svårt att få genomfört. Låt inte detta stoppa dig! Kämpa på!
    Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s