Okej. Vi förstör det här jordklotet. Så vadå? Jag behöver en ny handväska.

Temperaturen stiger. Öknarna växer. Korallreven bleks och dör. Den brytvärda fosforn håller på att ta slut och haven övergöds.
  
Kvicksilverhalten i insjöfisk är så hög att gravida rekomenderas att inte äta sådan fisk. Eftersom många inte orkar hålla reda på varifrån fisken kommer är det nu så att många gravida avstår helt från fisk. Med följd att de ofödda barnen inte får i sig tillräckligt av livsviktiga fettsyror.
 
Och kvicksilver är långt ifrån det enda miljögiftet…
 
Förändrat skogs- och jordbruk. Städernas expansion. Alla nya vägar. Livsutrymmet för vilda djur och växter krymper ständigt.
 
Försurningen har minskat. I alla fall i vårt land. Men skulle vi sluta kalka våra sjöar imorgon så vore det inte mycket med dem i övermorgon.
 
Så vadå?
 
Jag behöver en ny kamera med tillhörande objektiv, batterier, laddare och minneskort. En ny dator med skärm, tangentbord och mus. Kanske en ny router.
 
Och en ny handväska.
 
Den gamla är snart lika sliten som det här jordklotet som vi har. Dags att köpa ett nytt?

Så länge det finns liv..?

12 kommentarer

Under miljö

12 svar till “Okej. Vi förstör det här jordklotet. Så vadå? Jag behöver en ny handväska.

 1. Bra skrivet du har alldeles rätt !!

 2. yrvaedret

  Känns som hur man än vrider o vänder så falerar det hela.Men ärligt tror jag att visst…människan har bidragit o fortsätter vara den största orsaken bakom jordens förfall.Å´andra sidan är jag rätt så övertygad att detta är ngt som jorden alltid gått igenom o alltid kommer att göra. Nästan som en livscykel för moder natur.

  • Inger

   Katastrofer har inträffat förut och vi är säkert inte den första art som förstör sina egna livsbetingelser. Skillnaden är att vi människor förstår vad vi gör. Och att vi därtill har samvete. (Ja, ja om vi nu har det. Egentligen.)

 3. Megapax

  -Ja, helt logiskt och relevant i den politik som finns idag!!Köp och släng och vi får en bra återväxt eller tillväxt i ekonomin.Miljön??? vad är det om 10 år?? finns den då??

 4. Gloria Mundi

  Sverige är det enda land som bryr sig om t ex torskfisket i Östersjön. Men över resten av Europa finns det massor av torsk i affärerna. Vad beror det på?Jag börjar tro att många av miljörapporterna är kraftigt överdrivna när man betänker alla forskare och professorer som måste få feta löner för sin forskning…Ju äldre man blir desto bittrare blir man kanske. T ex är ju det här med koldioxid-miljöförstöring ett påhitt! Solen skickar tiotusentals ggr mer koldioxid till oss än vad vi människor nånsin kan ”tillverka”.

  • Inger

   Tyvärr är det inget ”påhitt”. Det är väldigt vetenskapligt bevisat att utsläpp av koldioxid leder till en global uppvärmning. Tyvärr. Någon koldioxid kommer inte från solen. Sedan det här med miljöforskare och andra forskare med för den delen. De brukar ju ofta komma fram till att det behövs ”mer forskning”. Där kan det väl finnas ett visst egenintresse. Kan man tänka.Hur som helst behöver jag en ny kamera, dator och handväska! :)

 5. Islandsmamman

  @Gloria Mundi:Nåt påhitt är det inte.Man behöver bara titta på bilder tagna på glaciärer för 10 år sen och samma ställe idag. Det är ENORMA skillnader. Vi ser det tydligt häruppe, har finns ju många glaciärer och t.o.m. jag ser skillnad på de ynka 10 jag har bott här, ett par av de små kommer antagligen förvinna inom bara några få år..På Grönland prospekteras efter uran och olja på ställen som har legat under TJOCKA lager is och inte varit möjliga att bryta i för bara några år sen.Sen kan man spekulera på varför det händer. Jorden har ju haft de mest underliga väder förr. Men själv är jag 100% säker på att vi förvärrar saken. Förutom den moraliska aspekten: med vilken RÄTT tömmer vi årmiljardergamla lager av olja för vårt eget höga nöjes skull, på bara 150 år eller så? Vi har inte ärvt jorden. Vi har, faktiskt, lånat den av våra barn. And look what a mess we have done with it.:-/

 6. Megapax

  så man kan köpa en ny väska utan dåligt samvete??? hi hi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s