Äkta svartvit känsla? Vad tycker du?

Jag föddes 1967. Rakt in i ett färgfotografi. Det svartvita fotograferandet var redan på väg ut.

Ändå. Långt in på 80-talet var den svartvita bilden mycket vanlig. I tidningar. I böcker. Och som jag minns det var det en vanlig uppfattning att svartvitt var ett lite kultigare sätt att fotografera.

Jag har själv provat att fotografera med svartvit film och framkalla själv. Men det var länge sedan. Och även om det är en nästan magisk känsla att i mörkrummet se en bild långsamt tona fram på ett fotopapper som ligger och flyter i framkallningsvätska så är det ändå inget jag har lust att hålla på med igen. Det är både giftigt och tidsödande och säkert dyrt också.

Men det är något särskilt med äkta svartvita fotografier. Det är något i silvrets kemi som skapar en alldeles speciell känsla.

Jag har de senaste dagarna fotograferat mycket svartvitt med min digitala systemkamera. Men jag tycker inte bilderna som kommer ur kameran känns riktigt äkta. Så för att försöka förbättra känslan har jag ökat kontrasten i bilderna och tonat dem något. Vad tycker du? Ger den här bilden en äkta svartvit känsla?

8 kommentarer

Under barn, fotografi

8 svar till “Äkta svartvit känsla? Vad tycker du?

 1. Finns inget härligare än svartvita bilder! Det krävs mer tycker jag att ta en bra bild i svartvitt. Hänt att jag tagit bort färgen i efterbehandlingen då bilden blivit bättre utan färg.. Så jag håller med!

 2. Jag vet inte tillräckligt mycket om bilder för att avgöra den saken…

  Hemikram

 3. Hej! Jag minns att jag tog både s/v och färgbilder med 35mm filmså sent som på 1990 talet. Ha en fin dag !

 4. S/V är ofta mycket uttrycksfullt och borde användas oftare. Det är också tidlöst.

  Vacker bild!
  /Kram!
  /Skvitt

 5. Jag

  Jag har en känsla av att den känns mer äkta svartvit än de svartvita någonsin var!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s