resor

Var finns världens bästa valskådning? Vet du?

Lonely Planet skriver om valskådning i Kanada.

Själv har jag skådat val två gånger. En gång på Island som mest gav sjösjuka men också skådning av lunnefåglar. Kul bara det, i och för sig. Men valen som guiden ropade ut såg jag aldrig.

Andra gången var i Kaikoura, Nya Zeeland och vi såg kaskeloter. Två olika individer. Som vi såg två gånger vardera då de kom upp till ytan för att andas och sedan, som i slow motion lyfta stjärtfenan ovanför vattenytan för att få kraft i dyket. ”Tail time” ropade guiden från Whale Watch Kaikoura när det var dags och vi stod alla beredda med våra kameror.

Jag skrev om dagarna i Kaikoura när vi var i väg på resan. Vi var där i november som man nästan skulle kunna säga är den månad på året som bäst motsvarar den vi här hemma har nu. Lite som maj är det i november där nere.

Kaskeloter är så häftiga djur. De dyker kilometervis ner i havets mörker för att fånga jättebläckfiskar. Tjugo meter lång är den världens största ”riktiga” rovdjur (Då räknar jag inte blåvalen och liknande dit eftersom de silar vattnet efter smådjur som krill.) Kaskeloten är en riktig jägare på djup där inget annat däggdjur vistas. Häftigt var ordet!

20130506-210524.jpg

Lina Skandevall skrev på Twitter imorse om hur hon en gång på Sri Lanka följde med militären ut på havet för att skåda val: ”Hotellet arrangerade på egen hand.” Hon visade också en jättevacker bild på soluppgången då de var på väg ut.

Men var finns världens bästa valskådning? Vet du?

4 reaktioner till “Var finns världens bästa valskådning? Vet du?

  1. Är väldigt avundsjuk på dom som kan ut och resa, det är ingen självklarhet när man ska ha med sig : dropp, droppställning, mediciner och allt som hör därtill. Vill också !!!!!!!

    Hejhej !
    Det är verkligen en djungel hälsokostbranschen. Nu tror ju jag att jag hittat saker/ämnen som verkligen är verksamma mot cancer. Fast jag vet ju egentligen inte om det är kombon hormon+ cytostatika som jag svarar så bra på eller om det jag lagt till själv förstärker effekten eller bara ger cancern en ”duvning” också så att säga. Tänker iaf köra på med min kur tills jag vet annat eller att det inte har effekt. Vi lär se det så småningom, inte alltför snart bara hoppas jag.
    Klart man greppar de få halmstrån som finns, man har inget val.

  2. Jag har ingen aning, har aldrig sett någon val. Lyckades missa delfinerna när vi var i Grekland också, vill minnas att jag var sjösjuk eller nåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s