fotografi · sociala media

Det här med fotografi – förr och nu

När vi fotograferade analogt var vi tvungna att välja våra motiv noga. Varje bild kostade en slant och rent praktiskt var det otympligt att bära omkring på för många rullar film och hålla på att byta hela tiden. Vi fotograferade vid väl valda tillfällen. Till jul och midsommar. På semesterresorna. Födelsedagar. Jag har alltid fotograferat naturmotiv också. Men på den tiden bara någon gång ibland. Några få bilder åt gången. När man väl skickat iväg en rulle på framkallning väntade man spänt på att bilderna skulle dyka upp i brevlådan. Sedan tittade man på bilderna noga och delade med sig genom att visa fotoalbum eller diabilder för släkt och vänner när och om tillfälle gavs.

Sen kom digitalkameran. Många fortsatte att låta ”framkalla” bilder en tid. Men kunde då fotografera mer och välja enbart de bästa bilderna. Vi började dela bilder digitalt också. Skickade bifogade bilder med e-post. Några av oss började blogga. Väldigt många började med Facebook. Bilderna delade vi ut snabbt, tyckte vi. Oftast samma vecka som de fotograferats. Ibland till och med samma dag. När jag bloggade från den resa jorden runt som vi gjorde med familjen 2008 tyckte våra släktingar att det var kul att kunna följa vår resa medan vi ännu var iväg på den.

Sen kom den nya generationens mobiltelefoner. iPhone och andra med touchskärm. Och nu delar vi foton mest via appar i mobilen.

Det har så klart förändrat vårt sätt att fotografera. Vi har ett verktyg att fånga och dela våra ögonblick i realtid. Det är en spännande utveckling att följa!

20130907-101050.jpg
På den analoga tiden hade jag aldrig fått för mig att fotografera genom ett så här skitigt tågfönster till exempel. Men effekten blev ju faktiskt ganska cool.

9 reaktioner till “Det här med fotografi – förr och nu

  1. Och visst har fotograferandet förändrats massor! Bara detta att man numera kan ta många foton på samma motiv, vilket bara proffsen kunde göra tidigare, gör oss till bättre fotografer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s