personligt

Borgmästaren i Greifswald: Henning Gerdes (1591 -1663)

Jag har i helgen upptäckt att två av mina förfäder var borgmästare i Tyskland! Detta är vad jag har kunnat hitta på internet om min farmors mormors farmors mormors farfars morfar Henning Gerdes:

Henning Gerdes (1591 -1663) var en tysk jurist och borgmästare i staden Greifswald i Svenska Pommern i nuvarande nordöstra delen av Tyskland.

Han föddes den 29 november 1591. Hans mamma hette Anna Oeverdijks och hans pappa hette Johann Gerdes och var rådsförvant i Neu-Brandenburg. Hans morfar hette Henning Oeverdijks och var borgmästare i Neubrandenburg. Hans mormor hette Margareta Elvers. Farfar hette Georg Gerdes och var handelsman i Neubrandenburg. Farmor hette Margareta Barestein.

Neubrandenburg grundades på 1200-talet och är känd för sin välbevarade medeltida ringmur. Staden var ett handelscentrer fram tills dess den intogs av Gustav II Adolfs armé under det trettioåriga kriget (1618-48) då staden belägrades av svenskarna. 1631 återtogs dock staden av de kejserliga katolska styrkorna för att sedan åter bli svensk.

Henning Gerdes hade doktorsexamen i juridik och var jurist på Pommerska hovrätten i Greifswald. Han var chefsjurist i Greifswald och var 1647-1663 borgmästare i staden som han representerade som distriktsadministratör.

Greifswald ligger mellan öarna Rügen och Usedom vid ån Rycks mynning i Dänische Wiek, en vik i den grunda bukten Greifswalder Bodden. Lanskapet kring Greifswald är platt. De högsta kullarna ligger söder om staden. Den högsta är Ebertberg, 29,5 meter över havet. Norr om ån Ryck är terrängen bitvis sank, varför större delen av staden ligger söder om Ryck.

Greifswald var vid mitten av 1600-talet redan universitetsstad sedan 200 år. Det är inte osannolikt att det var universitetet som lockade Henning Gardes till staden.

Henning var gift i första äktenskapet med Margaret Krauss († 1630). Deras son John Gerdes (1624-1673) var en teolog och orientalist.

1631 erövrades Greifswald av svenskarna. Staden ingick som en del i Svenska Pommern under åren 1648–1815.

Henning Gerdes gifte sig den 12 juni 1633 på nytt och andra äktenskapet var med Elizabeth Mevius, dotter till professorn i Greifswald, jur. doktorn Fredrik Mevius och Elisabet Rhave, samt syster till hovrådet och vice presidenten i Wismarska tribunalet David Mevius. Från äktenskapet mellan Henning och Elisabeth kom dottern Maria Gerdes (1630-1707). Maria är min farmors mormors farmors mormors farfars mor. De fick även en son juristen Friedrich Gerdes (1634–1695).

1653 deltog Henning Gerdes i invigningen av Wismar domstol.

Under svenska tiden var Greifswald flera gånger utsatt för belägringar och erövringar, bland annat 1659.

Det var antagligen inte okomplicerat att vara borgmästare i staden och sannolikt krävdes lojalitet mot den svenska makten. Men också att balansera mot den gamla tyska eliten.

Henning Gerdes dog den 4 januari 1663 och begravdes i Mariakyrkan i Greifswald.

Maria Gardes mamma och Henning Gerdes hustru Elizabeth dog den 24 juli samma år.

20140202-222429.jpg
Greifwalds stadsvapen.

18 reaktioner till “Borgmästaren i Greifswald: Henning Gerdes (1591 -1663)

  1. Så spännande ! Vi är släktingar på långt håll :) säg till om du hittat något mer angående gerdes släktet

      1. Har precis upptäckt detta släktskap (Med Maria Gerdes). Tackar så mycket för den extra informationen.

  2. Hej, så kul att jag hittade detta. Vad duktig du har varit och vad fint du skriver. Jag forskar och skriver om min släkt von Kantzow som kom till Sverige under första hälften av 1700-talet. Nu håller jag på med vårt ursprung i Tyskland. Hennings syster Ursula Gerdes var gift med Johann Kantzow som också var borgmästare i Neubrandenburg. Det är fantastiskt vad mycket som finns digitaliserat i Tyskland men inte lätt att forska i deras arkiv när man inte kan tyska eller latin. Jag har dock kämpat på i drygt ett år nu och har stor hjälp av google translate! 😀 Har du kollat i GEDBAS? Dock måste man dubbelkolla det mesta som folk har lagt upp. Finns lyckligtvis mycket andra källor. Om du vill kan jag skicka info via mejlen. Låt oss hålla kontakten! Häls Ursula

    1. Ja. Du får gärna mejla. Det är egentligen inte jag som släktforskar utan min farbror, men han har delat ut släktträdet i MyHerritage. Själv har jag bara googlat för att fylla på med info om några släktingar jag fastnat för. Läste tyska i skolan men det är som bortblåst så jag har också använt Google Translate. :)

      1. Har mejlat dig är du bussig och bekräftar så jag vet att det funkar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s