Vad jag hittat om Petrus Pravitz liv (1695-1763)

Jag har roat mig med att se vad jag har kunnat hitta på internet om min farmors mormors farmors morfars far Petrus Pravitz. Här är det jag funnit:

Petrus Petter Pravitz föddes den 25 augusti 1695 i Kristianstad, Heliga Trefaldighets församling, som andra barnet till Marina Persdotter och hennes man, skomakare Tobias Pettersson Pravitz.

Petrus morfar hette Per Mårtensson och var trädgårdsmästare i Åhus. Farfar hette gissningsvis Petter Praviz. Om honom har jag inte hittat någonting. Inte heller om mormodern eller farmodern.

Petrus tre år äldre syster hette Elna. Också hon född i Kristianstad.

Kristianstad hade grundats, under Danmarkstiden, 1614 som den första staden i Norden som anlades med stadsplanerade gator i rutnätsmönster enligt renässansens ideal. Staden hade vuxit snabbt och hade när staden och hela Skåne blev svenskt 1656 tusen invånare. När Petrus växte upp pågick försvenskningen av Skåne för fullt. Något som säkert märktes extra tydligt just i Kristianstad med sin starkt militära prägel.

1698, när Petrus var runt tre år och storasyster Elna sex år fick de en lillebror, Hans, som dog samma år.

Hur kändes det för Marina och Tobias att förlora sin nyfödde minsting? Spädbarnsdödligheten var hög på 1600-talet. De flesta familjer fick många barn och miste några. Men hur kändes det? Om det kan vi inget veta. Men vi kan ana att det måste ha varit fruktansvärt att genomlida hur vanligt det än var.

År 1700 föddes Petrus lillasyster Dorotea i början av maj månad. Petrus var då fyra år. Skulle fylla fem senare samma sommar.

År 1706 fick Petrus, Elna och Dorotea en lillebror som fick namn efter pappan: Tobias. Samma år i april finns ett syskon, N, noterad som död i april i Kristianstad. Kanske var Tobias och N tvillingar? Petrus var då 10 år.

Lillasyster Dorotea blev bara elva år. När hon dog 1711 var också det i maj månad. Petrus var 15 år. Det var tredje gången som mamma Marina och pappa Tobias förlorade ett barn och Elna och Petrus ett syskon. Familjen bodde då i Bräkne-Hoby. Vi kan inte veta säkert att Petrus var med familjen i Bräkne-Hoby. Men att hans storasyster Elna var det framgår av att hon gifte sig, fick barn och så småningom dog där.

Kanske var orsaken till att familjen befann sig i Bräkne-Hoby att danskarna intagit Kristianstad 1710?

1715 dog mamma Marina i Kristianstad och samma år gifte pappa Tobias om sig med Helena Jönsdotter i Onslunda. Petrus var då 20 år.

Fem år senare blev Petrus klockare i Hellestad, Dalby och Bonderups församlingar i nuvarande Lunds kommun.

Här blir jag nyfiken. Hur kom det sig att en skomakarpojke från Kristianstad blev klockare utanför Lund?

Det vi vet är att tjänsten blivit ledig sedan den förre klockaren, Hans Agrell dött.

Klockaren hade till uppgift att förutom att sköta klockringningarna även vårda kyrkobyggnaden. Han undervisade också i sång och ledde kyrkosången om församlingarna inte också hade en kantor.

Två år efter att Petrus tillträtt tjänsten gifte han sig i Dalby kyrka, 27 år gammal, den 9 september 1722 med sin företrädares änka, Katarina Pilow. Hon var då 33 år och hade med sin första man en tioårig dotter som hette Greta, en nioårig dotter som hette Stina och en sexårig son som hette Jöns. Katarina var född i Eksjö i Småland. Hennes mamma hette Kierstina Håckonsdotter och pappan, Jens Pilo var Eksjö stads utridare. En sorts tulltjänsteman.

Den 11 april 1726, 30 år gammal, blev Petrus biologisk pappa för första och enda gången. Sonen fick heta Magnus. Katarina var då 37 år.

1729 dog Petrus egen pappa, Tobias Praviz, i Kristianstad.

En uppgift säger att Petrus Pravitz under sin tid som klockare fick träffa Carl von Linné som besökte Dalby kyrka år 1749.

54 år gammal avträdde Petrus tjänsten som klockare till förmån för sonen som då var 23 år. Även det var 1749. Samma år gifter sig Magnus med 20-åriga Beata Mathiasdotter Klow.

1750 föddes Petrus första barnbarn Mathias.

Den 5 september 1751 dog Petrus hustru Katarina ”af moderpassion och magesiuka”, 62 år gammal. Den 17 september begravdes hon. Kan vi gissa att det var Magnus som ringde i klockorna över sin egen mamma?

1752 föddes andra barnbarnet Cathrina Mariana. Vid dopet närvarade bland annat Petrus styvson ”skräddaren mäster Jöns Agrell i Hellestad”.

1754: i februari dog första barnbarnet Mathias fyra år gammal ”af koppor”och i december föddes tredje barnbarnet Mathias Petter som i sin tur dog ”af koppor” i oktober året därpå.

Den 30 september 1755 ”om aftonen klockan 6” föddes och den 10 oktober döptes Petrus fjärde barnbarn i Dahlby, vid namn Mätta Sophia Pravitzdotter. Petrus var närvarande vid dopet.

Den siste mars 1759 föddes femte barnbarnet som döptes till Petter Mathias.

1761 i maj föddes sjätte barnbarnet Marna Benedicta. Petrus närvarade vid dopet.

På nyårsdagen 1763 tog Petrus så sitt livs sista andetag. Han blev 67 år.

”Den 1 january eller nyårsdagen afled i herranom, för detta varande klåckaren vid Hellestad, Dalby och Bonderups församblingar, herr Petrus Pravitz, som var barnfödd i Christianstad anno domini 1694, undfick fullmakt på detta klåckarekall åhr 1720, förvaltade samma, med all heder och beröm hela sin tid, afstod det för sin son nuvarande klåckaren Magnus Petri Pravitz den 12 april 1749. Lefvde i äcktenskap med förra klåckaren Hans Agrells äncka uti 29 åhr, ifrån åhr 1722 till åhr 1751, dödde af colique och magsiuka omnämnda nyåhrsdag klockan half ? och begrofs den 19 ejusdem, 68 åhr 4 månader och 17 dagar gammal, lades i kyrckan mitt emellan öfversta pelarna, utan för klåckarestolen. Hans egen författade grafskrift var thenna.

Här hvilar jag i Herrans wåld. Bewarad väl af Herren Båld. och nu en söt natthvila får. Min synd är skyldt i Jesu sår. När jag slog världen uhr mitt sinn. Så tog jag och mitt Jesum inn. ”

20140201-114439.jpg
Himmel över landskap utanför Lund.

7 kommentarer

Under Kristianstad, personligt

7 svar till “Vad jag hittat om Petrus Pravitz liv (1695-1763)

 1. Anders

  Tänk vad mycket som går att få reda på bara genom att söka på nätet. Tack för intressant läsning!

 2. Kristina

  Intressant läsning! Petrus Pravitz syster Elna är min morfars mormors morfars farfars mor :-) Jag har lagt en hel del tid på att reda ut Elnas släkt men fastnat på en sak som jag funderar på om du har stött på? Det finns en kronolänsman Mauritz Georg Pravitz (född ca 1698) gift med Annika Gisselsdotter som ofta är dopvittnen för Elna och hennes man Mårten Gisselssons barn. Vet du om denne Mauritz möjligen kan vara släkt med Elna och din Petrus? Jag har inte hittat honom i någon födelsebok ännu. Han dog i Bräkne-Hoby den 26 juni 1770 enligt Bräkne-Hoby CI:5 sidan 589.

 3. Kristina

  Sidan ska vara 639 inte 589…

 4. Ping: Dalby kyrka – Här levde Petrus Pravitz | Halloj världen!

 5. Ping: Ibland tänker jag på Petrus Pravitz | Halloj världen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s