bildredigering · instagram · iPhone

Bildbehandla i andra appar innan du laddar upp på Instagram!

Det finns hur många roliga appar för att fotografera och bildbehandla som helst och även om jag har provat många så finns det ändå mångdubbelt kvar att testa. Somliga är gratis. Andra kostar. Jag tänkte nämna några som jag noterat används ganska flitigt av dem jag följer på Instagram.

På Instagram är det ganska vanligt att folk taggar med namnet på de appar de använt för att redigera sina bilder. Då jag såg att taggen #snapseed ofta förekom på fina bilder blev jag nyfiken och sökte reda på den. Min favoriteffekt, som jag använder mest, är ”drama” som jag brukar dra ner lite i filtereffekt från 90 till 40. Å andra sidan brukar jag dra upp färgen (”saturation”) något till runt 10. (Sedan jag upptäckt Instagrams egen LUX-effekt använder jag den numera inte alls så ofta som tidigare.) Men det finns betydligt fler möjligheter att bearbeta bilderna än bara den effekten. Du kan reglera hur ljus bilden är, kontrast eller färg. Även göra om bilden till svartvit. Där finns också filtren ”vintage”, ”grunge” och ”retrolux” med flera underalternativ vardera.

Med en sån här app kan du lätt skapa en personlig touch på dina bilder genom att konsekvent använda samma eller liknande effekter. En ganska vanlig variant är konton som enbart postar pastelltonade foton. Det åstadkommer du genom att dra upp ljusstyrkan häftigt, dra ner kontrasten lika häftigt och dra upp färgstyrkan något. I Snapseed kan du prova vad som händer om du i ”tune image” sätter upp ”brightness” till 75 – så långt ser det förjäkligt ut men ge inte upp nu – fortsätter med att dra ner ”contrast” till -60 och drar upp ”saturation” till 40. Voilà!

Eller så gör du precis tvärtom skapar magiskt mörka bilder genom att dra ner ljusstyrkan kraftigt, öka kontrasten och dämpa färgerna. Jag tycker mig ana att just den typen av bildbehandling är en trend i medvind just nu. Ytterligare ett alternativ är att skapa känslan av att en bild fotograferad inomhus eller en mulen dag istället är fotograferad utomhus i kvällssol genom att öka ”shaddows” och ”warmth”.

20140306-191512.jpg
Tre olika varianter av samma bild. Originalet längst upp till vänster.

Du kan också förse dina bilder med olika ramar. Ska det bli snyggt i Instagram bör du dock göra om bilden till kvadratisk innan du förser den med en ram i Snapseed.

Det kan du till exempel göra i gratisappen Squeready. Den kan du också använda om du vill lägga till vita, svarta eller färgade fält ovan och under en bild i liggande format som du vill visa i sin helhet utan att beskära den till kvadratisk i Instagram. På samma sätt kan du lägga till fält vid sidorna av en stående bild. Squeready kan också användas till att spegelvända bilder, till exempel självporträtt fotograferade i spegel.

Ett annat alternativ om du vill behålla det långsmala ursprungsformatet på en bra bild kan vara att göra ett kollage. Det finns många appar för att göra just olika typer av kollage. Ett alternativ är InstaFrame som precis som namnet antyder även innehåller olika möjligheter för inramning av bilderna. Ska jag vara helt ärlig tycker jag inte att de ramarna är särskilt snygga. De är lite ”för mycket” i min smak men kollagen blir bra med rundade hörn på delbilderna och många olika varianter att välja på. (Kollaget ovan är gjort med InstaFrame.)

Ett annat program för kollage är ”Pic Collage”. Där kan man göra mer fria kollage, rotera bilderna som man vill och lägga dem ovanpå varandra. Det du ska ha i åtanke är att den appen inte är skapad för att göra kvadratiska bilder. Istället skapas kollage mot en bildbakgrund i samma format som mobilens skärm vilket gör att du måste beskära ditt kollage när du sedan laddar upp det på Instagram. Har du bara detta i åtanke redan när du skapar kan resultatet ändå bli riktigt bra.

Hipstamatic är en app som har det gemensamt med Instagram att den söker efterlikna en gammaldags kamera. Den kostar en liten slant att ladda ner och därtill finns det fler linser, filmer och andra tillbehör att köpa till. När jag fotograferar med Hipstamatic så brukar jag använda linsen John S och filmen Ina’s 1969 som båda ingår i den ursprungliga nedladdningen och som ger bilderna en lätt konstnärlig och samtidigt pocketkamera-känsla. Gröna och turkosa nyanser förstärks. Något som kan ge fina bilder särskilt när du fotograferar havet. Men även himmel och landskap.

Jag fotograferar sällan i Hipstamatic numera men ännu mer sällan i Instagram. När det någon gång händer beror det på att jag redan är inne i Instagram när ett motiv plötsligt dyker upp. Normalt använder jag istället iPhonens standardkamera för att fotografera. Det har den fördelen att bilderna får högre upplösning (fler pixlar) men även att jag kan spara många fler bilder i kameran än de jag laddar upp på Instagram. Jag kan fotografera ett stort antal bilder innan jag väljer den bästa att ladda upp. Jag har då också möjlighet att beskära bilden när jag laddar upp den genom att zooma in i bilden med fingrarna under momentet ”ändra storlek” direkt efter att jag valt bild från mobilens kamerarulle.

Jag har Instagram inställt så att även en kopia av den filtrerade bilden lagras i kameran. Det har den fördelen att det är lättare att ta vara på och spara bilderna i den egna datorn. Dessa bilder får också högre upplösning än de versioner av samma bilder som jag hittar på nätet på till exempel Copygram, vilket är en fördel om jag vill förstora bilderna.

(#6 #Blogg100)

2 kommentarer på “Bildbehandla i andra appar innan du laddar upp på Instagram!

  1. Hejsan, väldigt fin blogg du har.
    Jag snubblade in på din blogg för jag sökte om hur man kan länka instagram med sin wordpressblogg. Jag kom då in på https://hallojvarlden.wordpress.com/2013/04/18/nu-kan-jag-posta-blogginlagg-direkt-fran-instagram/. Det är precis så jag vill göra fast jag vill ta alla inlägg från ett specifik instagramkonto. Till exempel när jag @marlju lägger upp en bild på instagram ska det också komma ett likadant inlägg på min blogg. Jag vill göra detta utan att använda någon specifik hashtag helst. Vet du om det går att lösa? Jag vet inte om du vet svaret men du verkar vara väldigt kunnig om både instgram och wordpress, så jag chansar med en fråga. Jag kanske har missförstått kopplingen mellan instgram och wordpress. Är det bara MINA inlägg med en specifik hashtag eller blir det alla som hashtaggar den saken? Om det bara blir mina så funkar det ju i så fall perfekt.

    Väldigt tacksam för svar!

    Mvh Marcus Ljung

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s